vrijdag 7 augustus 2015

Vijf keer vego



Cantharellen (AH)

Vijf keer vego, ter compensatie van gisteren,

voor Suuske

Zie Suus hier (alle links hier in een nieuw venster)



Tofu


Vol-au-vents met Tau kwa

Suus vindt tofu te slap, dus Tau kwa want dat is een heel stevig soort tofu. Deep fried tofu; als blok langzaam gefrituurd. Toko.

Maak groentenbouillon (blokje).

Bak plakjes Tau kwa in pinda-olie en haal uit de pan.
Snij de Tau kwa in blokjes.

Bak paddo's, uit de pan.

Redelijk wat boter in de pan, sjalot, knof...
Bloem...
Warme groentenbouillon...
De gebonden saus proeven op peper (witte, versgenalen) en zout (Marmite).

Vol-au-vents in de oven warmen.

De paddo's en de Tau kwa warmen in de saus.
Vol-au-vents vullen.



Gedroogde groenten voor dolmas koken
Paprika, aubergine, courget


Gefrituurde tofu

want we kunnen natuurlijk ook zelf tofu frituren

In dobbelstenen (of, voor onze zuiderburen, in teerlingen) en in de frituur (180°).
Als ze goudgeel beginnen te worden uit het vet scheppen; mooier bruin worden ze niet, wel kleiner.

Lontong koken. Neem gebroken rijst, de meest vastkokende soort lontong. Lang en zachtjes in veel gezouten water laten koken tot keihard.
Uitlekken.
Pellen en in blokjes snijden (nat mes).

Sateh-saus maken met Pecel (petjel). Toko. Ik bedoel nu Javaanse pecel, niet het Surinaamse gerecht.
Maak het met melk, of met kokoswater of -melk. Gewoon oplossen.

Snijbonen in sepjes snijden en opbakken in pinda-olie, even later met ui en knof en lombok erbij.
Groentenbouillon erbij en gaarkoken.

Tofu, pecel, lontong, snijbonen met wat seroendeng erover



Nieuwe aardappelen met Harzer kaassaus en kummel


Ei


Dadar isi

Het is niet precies Dadar isi maar wel lekker.

Niet te dikke prei in zijn geheel lang en langzaam stoven in groentebouillon.
Alleen het witte deel!

Afgieten, wat koelen, pellen tot het met een tafelmes te snijden is overdwars, terug in de bouillon en warm houden.
(Ook heel lekker koud, met truffelmayo! Baskisch.)

Mie koken.

Van de bouillon met ketjap en sambal een sausje maken.

Een omelet bakken en de prei erop, bestrooien met seroendeng en dichtklappen.

Eten met de mie en  het sausje.



Kerstomaatjes drogen in de oven (100°, deur op een kier)
Met sjalot, knof, olijfolie, peper
Serveren op blokjes jong-belegen goede Goudse


Bali telor

Eieren hard koken, schrkken, pellen, halveren.

Pindaolie, ui, knof, lombok, laos, sereh...
Stukjes rode paprika in garen en er uit halen.
De halve eieren erin marineren.

Lontong koken, en plakken aan weerszijden bakken in een ietsje ingevette anti-aanbrandpan.

Serveren met de eieren, opgewarmd in de saus samen met de paprika.



Koya tofu


Kaas


Krieltjes met komijnekaassaus

Krieltjes kort koken, en langzaam laten bruinen in flink boter.

Olijfolie, ui, knof...
Bloem...
Melk en witte wijn...
Jonge komijnekaas in blokjes erin oplossen...

Grote tomaten, kapje eraf, rondom inwrijven met olijfolie
Selderijzout op het snijvlak, peper, rozemarijn, nog wat olijfolie, oven.

De kaassaus op smaak met peper, mosterd en eventueel citroensap.

Over de krieltjes en daarover wat geraspte overjarige komijnekaas.

Tomaten erbij.



Lathyrus sativus
Indische erwt


Witlof met blauwschimmelkaas

Rozijnen acht uur weken in Malaga.

Halve stronken witlof kort koken in groentenbouillon

Olijfolie, ui, knof...
Wat bloem...
Blauwe kaas en room...
Op smaak met de Malaga en peper.
Grofgebroken walnoten en de rozijnen erdoor.

Pasta koken.

De witlof warmen in de bouillon en serveren met de saus en met de pasta.



Luxemburgse Rösti

Shit!

Zes keer vego...