donderdag 20 augustus 2015

Kookboeken, landen (10)



Een heel aardig boek


Frankrijk en Valencia

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster); aan het einde van elk artikel een link naar het volgende



Food France


Weer zo'n boek van enkele kilo's, originele prijs € 60,-, ramsh € 5,-. Maar geen slecht boek hoor, het was gewoon veel te duur.

De culinaire producten van Frankrijk.
Steeds een pagina foto's, een pagina text + foto.

Heel uitgebreid, 450 bladzijden.
Alle regio's met hun producten.

De afdeling Franche Comté behandelt (na steeds per regio een tekst over de streek) Comté, Château Chalon, Bleu de Gex, Côtes de Jura, Kirsch uit Fougerolles, Mont d'Or, worst uit Morteau, Arbois, pralines, Morbier, Cancoillotte (dat is een pagina groot verhaal + recept), L'Étoile, nog een recept (Cancoillotte met Morteau worst).



Een heel aardig boekje over wat bekende Rotterdammers kookten in Het Tappunt


Wat viel op?


Dat er bij een recept met kaneel een foto staat waarop kassia, nep-kaneel

Dat crêpes als waffles wordt vertaald

Dat er een stokbrood in staat met een bolle boden; uit een hetelucht oven dus, het idee...

En inderdaad, de witte asperge, vers, is nog niet 100% ontdekt, ondanks dat er prachtige uit Argenteuil en uit Blayes komen

Dat het apart is dat Morbier bolle zijkanten heeft. Platte zijkanten, dat is apart...

En dat Beaufort (over rare zijkanten gesproken) de prins van de Gruyères is
Dat valt wel mee
Ik vind Abondance lekkerder



Time Life
Heel mooi lang stuk er in over soorten, basisbereidingen, hoe aansnijden etc.


Wat gaan we maken?


Parijse aardappeltjes

Béchamel en veel knof


Tarte royale

Bladerdeeg-taart gevuld met amandel-beslag


Tartiflette

"Taart" van Reblochon, spek en aardappelen

Heel bekend, nooit gemaakt


Kip uit Rhône-Alpes

Kastanjes, paddo's en peren


Kwartels van Corsica

Gevuld met Brocciu


En flappen gevuld met brocciu...



Niet zo bijster interessant


The Cooking of Provincial France


Heel aardig om te lezen, ja, het is van M F K Fisher...
Zie hier

Maar hier ga ik weinig vertellen over wat ze schrijft over de Franse eetgewoontes, houding tot voedsel... En ook niet over de Franse klassiekers, want dat weten we nu wel.


Potage Crécy staat er in
Wortelsoep
Uit Crécy komen de beste wortelen.

Ooit op Bali op de kaart als Crazy Soup


Uiensoep

De uien in boter braden
Bloem daarover sprenkelen
Hete bouillon erdoor na even

Zo heb ik het nog nooit gemaakt


Peren gestoofd in rode wijn

Nou ja, dat kennen we wel
Maar hoe doen ze dat in Frankrijk (waar ze geen stoofperen kennen)?

Korter stoven natuurlijk, en behalve kaneel en suiker gaat er ook citroensap bij



Schitterend!
De schrijver van Food, van The Food of France, en van (lees ik nu, heel mooi) The Food of Italy


De Valenciaanse Volkskeuken


Uit 2000, en door een Nederlander, nou ja, een zoon van een Spaanse gastarbeider of zo geschreven


Wat viel op?

Bacalao met paprika en aubergine
Inktvis met jonge tuinbonen
Worst met kaneel erin, ja!
Veel gerechten met kippenmaag en ook -lever (soep, kip met bonen...)


Wel weer klets over bacalao en stokvis
overschat waar onderschat moet staan
"Je mag rijst nooit spoelen voor gebruik"
Al-Andalus betekent niet Andalusië maar Spanje
En die oude rivierbedding in Valencia dat is wel wat anders dan een "pretpark"
En rovellòn is geen cantharel maar melkzwam
En monjita is nonnetje, niet monnik
En acelgas moet je niet vervangen door snijbiet maar door paksoi
En pijlinktvis heeft geen "skeletje van kalk", dat is de zeekat
En abadejo is geen bacalao, dat is zoutevis van pollak, koolvis


En die socarrat, de licht aangebrande bodem van paella, die moet wat los gekomen zijn doordat je de paella op een vochtige doek zet


Ajo tierno, tedere knof, dat zijn de scheuten
Veel lekkerder dan die knoflook-bieslook, ook wel Chinese bieslook
In Baskische omelet met half gare garnalen!
(Hier met paddo's)


Bak inktvis, voeg tomaat en knof toe en na even de inkt
Zo werkt dat niet!


Arròs al forn, rijst uit de oven
Met spek en worst en varkensvlees er in, kletskoek




Wat gaan we maken?


Ceba amb anxoves

"Kommetjes" van ui, verse ansjovis erin, olie erover, onder de gril


Arròs amb abadejo

Paella met zoutevis van koolvis (Surinaamse toko), artisjok en doperwten


Arròs a banda

Erg beroemd gerecht

Paella met visbouillon en garnalen

En aioli!


Empedrat

Ook al beroemd

Rijst met bacalao en kikkererwten uit de oven

En tomaat en saffraan en een knoflookbol in het midden


Zwarte olijven inleggen met sinaasappel, olie, citroensap, tijm


Coca met paprika en tomaat

Een pizzabodem (gistdeeg gemaakt met witte wijn en olijfolie)
Beleg met de groenten (en/of worst en/of noem maar op)
Tweede pizzabodem erop en aandrukken en bakken

Ze drukken dikwijls van elk ingrediënt een stukje in de bovenkant, zodat je kan zien wat er in zit

Het sterft wel uit; tegenwoordige is het meestal gewoon een pizza


Espinacs Amparín

Spinazie-ei taart met bacon en kaas



Mwah...

Volgende aflevering zie hier