donderdag 9 juli 2015

Wat kookte ik daar? (16)




(Aflevering 1 zie hier; alle links hier in een nieuw venster)


Hotel Civera, Teruel

Ik geef geen link want het zit niet meer in dat gebouw hier
Dit hier is tegenwoordig iets privé's, een hoerekit ongetwijfeld

Het was een tent waar vooral banketten werden gegeven, bruiloften...
Ik werkte in Hotel Cristina, hét hotel daar, en werd hierheen gestuurd (zelfde eigenaren) omdat de keuken een rommeltje was

Klopte

De directrice sprak met klanten van alles af zonder met de keuken te praten, typisch Spaans ("Dit is de bestelling en zorg er maar voor")

De dag dat ik er kwam was er voor een bruiloft onder andere een groot soort quiche achtig ding afgesproken met prei en garnalen, in een tijd van het jaar, dat heb je in Spanje, dat er geen prei is, dat wil zeggen alleen prei met een steenharde dikke bloemstengel erin, en wat daaromheen zit is gerimpeld en droog

Iets anders dus
"En wat gaat u dan zeggen?" -"Dat de kwaliteit van de prei onvoldoende was en ik het dus met courget en zoete ui heb gemaakt" "De klant zal kwaad zijn!"
De klant was zeer enthousiast...


Pastel de puerros y camerones

Quiche van prei en garnalen
Erg populair in Spanje bij bruiloften

In iets olijfolie en boter en iets witte wijn fijngesneden prei heel lang op heel laag vuur laten sudderen met een deksel op de pan

Ei, room, z/p, wat zoet paprikapoeder, bloem, peterselie
(3 eieren op 1 kop room, 2 soeplepels bloem, 3 middelgrote prei -alleen het wit-, 300 gram gekookte gepelde garnalen)
Prei erdoor, op een bakblik (ik praat dan over grotere hoeveelheden) en in de oven
Als het net ietsje begint te stollen de garnalen erdoor werken en verder afbakken

Iets laten koelen voordat je het van het bakblik haalt



Die schreef ik in die tijd...
In de Heraut van Aragón

Fidget pie


Coliflor con aceitunas

Bloemkool met olijven

Heel Spaans

Dit is een van de gerechten die ik in die buffetten zette en wat veel succes had


Roosjes bloemkool kort koken in water met wat zout, daarna koud spoelen.
Voor Spanjaarden niet te kort koken.

In olijfolie wat ui en knof bakken, en kruiden met zout, peper en ietsje nootmuskaat.
Ontpitte grof gehakte zwarte olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen.

De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel erover, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover (Queso manchego bv)

Gratineren.



Witte vis in tomatensaus met mais uit de oven
Erg lekker

Zorg voor zo weinig mogelijk vloeistof
Vis ontdooid en drooggedept, mais zeer goed uitgelekt, tomaat = puree

Op de vis witte peper, dan een uiterst dun schijfje citroen, dan de saus


Je moet ook aan de kinderen denken

Friet dus, en gehaktballetjes in tomatensaus
Maar wel perfecte gehaktballetjes in tomatensaus voor kinderen


Albondigas en salsa de tomate

De tomatensaus maak je op de gewone manier, maar er gaat Málaga door (en je suddert lang en er zit dus geen alcohol meer in) en rozemarijn of beter nog rozemarijntopjes met bloemen

Je gebruikt overrijpe tomaten, aan de plant gerijpt, in Spanje overal te koop
Je hoeft dus niet met suiker te werken

Het gehakt is HOH, maar van droog rundvlees en vet varkensvlees

Er zit versgemalen koriander door, zout, en geen peper maar zoet paprikapoeder met ietsje pikant paprikapoeder erdoor

Balletjes door de boekweitbloem (knapperig!) en rondom aanbraden in boter + olijfolie
Na-garen in de saus



Yassa


Volgende aflevering zie hier