Pommes Darphin
Pommes
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pommes cuites
Daar kunnen we kort over zijn
Gekookte aardappelen
Pommes Cussy
Kegeltjes aardappel, in boter goudgeel gebraden en met vleesnat en madera gegaard
Geserveerd met truffel en citroen
Pommes Darphin
Zie boven
Een grote Rösti
Pommes dauphine
Bolletjes (of kroketjes of toefjes met de spuitzak) van 2/3 aardappelpuree en 1/3 soezendeeg
Gefrituurd of uit de oven
Pommes à la dauphinoise
Zie hierboven
Ook wel Gratin dauphinois
Beetje Pommes Anna achtig, maar hoger
En de aardappelschijfjes zijn door melk en ei gehaald, en de laagjes bepeperd, benootmuskaat,
Gruyère bovenop, boter en knof
Pommes Delmonico
Zoals Pommes à la crème, maar die dan gegratineerd met paneermeel
Pommes en deniers
Pommes chips
Pommes duchesse
Toefjes puree uit de spuitzak op de bakplaat
Geen melk en boter door de puree maar eierdooiers en iets boter
Pommes Elisabeth
Pommes dauphine, maar met ook spinazie en room erdoor
Gebruik iets meer soezendeeg
Pommes farcies
Zie boven
Gevuld, meestal met vlees
Pommes à la flamande
Schijven aadappel, gekookt in bouillon met ui en wortel
Dakpans gewijs op 45° in een schaal even in de oven vóór het serveren
Pommes à la florentine
Zie onder
Aardappelen gevuld met 1/3 puree en en 2/3 spinazie
Gegratineerd met Parmezaan
Geserveerd met Sauce Mornay (Gruyère en/of Parmezaan-saus)
Pommes fondantes
Nieuwe aardappeltjes (of ook wel grotere maar die dan Hasselback gesneden alhoewel iets grover), gekookt in bouillon, met reuzel in de oven en met bouillon afgeblust
Pommes au four
Gepofte aardappelen
Pommes fourrées
Dat behandel ik morgen apart
Zie hier
Pommes frites
Dat behandel ik niet
Pommes galettes
Dat is niet Galette de pommes de terre (Pommes Darphin) en ook niet Pommes gauffres of gaufrettes, die kleine wafeltjes van de mandoline
Zie onder
Hamburgers zeg maar van duchesse-puree, door ei gehaald en in de oven met boter gebakken
Dikwijls met prei of ui of wortel of fors peterselie of... erdoor
Volgende aflevering zie hier