woensdag 22 juli 2015

Pommes fourrées (3)




Gevulde aardappelen

1e aflevering, diverse recepten, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

2e aflevering, recepten uit Jacket Potato Fillings, zie hier


Vandaag nog wat recepten uit de Larousse gastronomique en uit Patate
En nog wat aanvullingen af en toe


à la basquaise

Zie boven

Tomatensaus met flink knof
Mengen met een puree van gegrilde rode paprika
Mengen met gehakte Bayonne ham en peterselie



à la chasseur

Ziehierboven

Kippenlever in boter gesauteerd met paddenstoelen
Dit door een dikke Sauce chasseur (sjalotten, witte wijn, champignons, tomaat, peterselie)


au fromage

Dat is anders dan je denkt

Uitlepelen, pureren, en die puree goed op smaak brengen
Daarmee vullen en gratineren met kaas



à la duxelles

Gevuld met duxelles (een champignon-farce), en die gemengd met peterselie en stukjes sjalot gestoofd in boter


à la ménagère

Zie boven

Gehakte overblijfsels van schotels met rind- of lamsvlees, gemengd met worstvlees
Dat gemengd met peterselie en stukjes sjalot gestoofd in boter

 
charcutière

Zie onder

Worstvlees, gemengd met peterselie en stukjes sjalot gestoofd in boter




Ik bladerde door het Schweizer Kartoffel-Kochbuch, niks.


In Patate vier recepten, maar allemaal wat vreemd (zoals de meeste auteurs in dat boek).

Met gehakt
Rund varkens en rauwe ham 5 op 2 op 1
Sjalot en peterselie, p/z
Het vlees in een plakje rauwe ham en zo in die aardappel
Het vreemde hier is dat je langwerpige aardappelen in de lengte uitholt

Met cassave, asperges, gerookte zalm en lente-ui
Je steekt langwerpige dingen rechtop in een uitgeholde aardappel waarin een laag cassave-puree
Witte aspergepunten (warm), rolletjes gerookte zalm on lente-ui heen (koud)
Ertussen enorm veel soorten groene kruiden (Rode melde, Dovenetel...)
Saus van soy en boter erover, bah

Tandoori
Gekookt, uitgehold, gefrituurd
Marineer in yoghurt, met gemberwortel, knof, koenjit, rode peper, citroensap, garam masala
Vul met een mengsel van puree, cashew, amandel, rozijn, korianderblad, rode peper, groene peper, gemberwortel

Bleue de la Manche, escargots, zuring, camembert
Zie die aardappel, ook wel Bleue d'Artois, hier
Koken in de schil, met ui en bouquet garni
Pellen, uithollen
Camembert-roomsaus maken
Brandnetel en escargots erdoor
Vullen, oven
Serveer met gefrituurd bonenkruid



Groene kool en Harzer kaas
Duits dus

In The Silver Palate Cookbook vond ik nog Nieuwe aardappelen met kaviaar
Zie The Silver Palate hier; niet meer zo sjiek als vroeger

Bak op een laagje zeezout, pel, halveer, hol uit, pureer de inhoud en breng op smaak
Frituur de schelpen
Vul met achtereenvolgens de puree, zure room en kaviaar