woensdag 29 juli 2015

Diner




 
Pâté, confit van eend, kaas, perzik in rode wijn


Poolse pâté van gemarineerd varkensvlees


Zie hierboven

Geen idee wat en hoe, maar heerlijk!
Poolse winkel
Vraag om gemarineerd varkensvlees.

Met mooie toast natuurlijk, en met zure augurkjes, zoetzure uitjes en met home made plum sauce




Plum sauce

Zie boven

Kantonese keuken


Die bolle gele pruimen die niet echt lekker zijn en die gemakkelijk keihard onrijp te vinden zijn

Halveren, flink bruine suiker, 24 uur, regelmatig roeren

Kook het met gemberwortel, ui, zeer fors knof, groene Säanse peper, geplet korianderzaad, kruidnagel

Proef of er nog azijn door moet (als je goed harde pruimen had dan hoeft dat niet); zo ja gebruik dan Chinese zwarte rijstazijn

Breng op smaak met wat Light soy.

Bewaren? Wecken.





Pâté d'Oie à l'Armagnac


Het ziet er niet uit hoe dat uit de pot komt, maar lekker! Wow!!
Verslavend!

Ganzenpâté uit de Sud-Ouest
Met Armagnac dus...

God wat is het lekker...

Met augurkjes...




Ook uit de Sud-Ouest

Confit de canard


Een enorm blik stampvol eendevet en vier enorme poten

Je moest het heel voorzichtig opwarmen Au bainMarie, ik denk Ach..., maar ja, het flikkerde wel volledig uit mekaar.

Maar niks aan de hand hoor! Super heerlijk!

(Je warmt ze even in de oven als je ze uit die pan vol eendenvet getrokken hebt)


Met



Hasselback aardappelen


maar dan grof gesneden, en met een stukje knof in elke snede

(Geschilde aardappel in een lepel leggen en insnijden; dan snij je precies tot op de goede hoogte)

En dan in een ovenschaal op grofzout en zeer fors goede olijfolie erover!

Ach ach ach wat lekker allemaal



En met



Paddo's met madera


Redelijk volle witte wijn flink inkoken met gevogeltefond

Olijfolie, boter, sjalot, knof...
Stukjes goede stevige gekookte ham en een pot gemengde paddo's...

Die vloeistof erbij...

Op smaak met Madera en Worcestershire en zwarte peper




Mascarpone met witte bessen

Verder zeg ik daar niks over

Jezus wat was het lekker...

Een manneke van vier jaar at de helft van de schaal leeg...




Gedroogde tomaatjes op jong belegen Beemster

Tsjongejongejonge...

Oven op 100° en de steel van een houten lepel tussen de deur

Halve goed rijpe kerstomaatjes, snijvlak naar boven, flink heel mooie olijfolie erover, heel fijn gesneden knof en sjalot, pikant gerookt peprikapoeder (liefst grove soort) en in de oven

Een uur of drie, vier...
Giet na twee en een half uur de olie af (en bewaar!)

Grof zeezout erover

Super zoet...



Melocotones en vino tinto

Perziken in rode wijn


Neem perziken die nét een klein beetje zacht beginnen te worden

Laat een fles frisse rode wijn een half uur trekken met een gebroken kaneelstokje (echte kaneel ja! Geen keiharde niet te breken cassia! Echte kaneel dat zijn flinterdunne velletjes, geen keiharde stengels. Supermarkten verkopen "kaneel" en dat is geen kaneel, de oplichters)(Proef het verschil!!)

O ja, en met 250 gram bruine suiker en met de geraspte schil van een bio citroen.

Gehalveerde perziken erbij en een minuut of veertig zachtjes laten sudderen.

Laat afkoelen of niet

Verwijder de schil van de perziken vóór het serveren

Burp!