Val d'Aosta
Aflevering 1, intro, zie hier
Zie daar ook over de boeken die ik voor deze serie volg
In Val d'Aosta wordt Frans gesproken ("soupe grasse"). Niet dat het ooit bij Frankrijk hoorde, maar het was van de Hertogen van Bourgondië.
Daarna was het van het Huis Savoye (waaruit de Italiaanse koningen). En dat is er ook de reden van dat je in de Savoie zoveel pasta vindt.
"Grote stukken kaas, rauwe jam, lamsvlees, salami, boter, lardo (gepekeld vet spek; Salò bij Fellini) en wild aan het spit"
Soupe à la Valpelleunentse
Ovenschotel, boerenbrood, geblancheerde groene kool, Fontina (zie verderop), boter, bouillon, oven...
Seuppa de l'Ano
Ezelsoep
Zwart brood, rode wijn, suiker
Soupe à la Cogneintze
Rijst in runderbouillon, over zwart of wit brood, gesmolten Fontina
Eet er wilde geit (berggeit), en ook gems (gekookt in Barolo met een scheur grappa, of Camoscio stufato alla Valdierese, een week in rode wijn en dan stoven in de oven en serveren met witte truffels)
Of eet er marmot
Of kat (48 uur besterven)
Soupe à la Cogneintze
Motzetta
Berggeit of gems, twee weken gepekeld met knof, laurier, salie, rozemarijn; geperst, gedroogd, schijfjes op roggebrood met boter
Fagiani al vino di Neive
Fazant gestoofd in wijn
Grappa erbij, en geserveerd met aardappelpuree en witte truffel
Costoletta di vitella con fontina
Kalfskotelet met Fontina gevuld, gepaneerd gebakken
Carbonnade
In België is dat ook runderstoofvlees
Rundvleesblokken 12 dagen pekelen
Bacon, knof
Apart witte wijn, eigeel, bloem, kaneel, kruidnagel, peper
Bij de bacon, een paar minuten borrelen, vlees erbij, 10 minuten
Met stevige polenta
Boudins, worst uit Morgex of Gignod
Speck
Carbonnade
Erg goede aardappelen, die tot bijna twee Km hoog worden gekweekt
Serò of Seràs
Cottage cheese, voor bij polenta
Gedroogd: cacio magro
Met pepers en kruiden: Salignon
Toma kaas
Zelfde woord als Tommes
Fontina
Enorm lekker, ook voor een soort fondue, Fonduta à la valdôtaine
Ik bedoel: het wordt in de keuken gebruikt maar evengoed zó gegeten
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
De beste is die gemaakt in de zomer en richting de bergen
Het gaat een beetje richting Reblochon, en qua smaak ook Abondance
Aosta honing is fameus
Kastanjes...
Savoiardi
Lange vingers
Fontina
Volgende, Piemonte, zie hier