dinsdag 31 maart 2015

Vijf dagen koken weer




Worst, tofu, ei, vis, kaas



Boerenkoolstamp met suçuk


Ik moest snel kiezen, eind winter!, tussen enerzijds boerenkoolstamp en zuurkoolstamp, en anderzijds suçuk en chorizo
Suçuk, zie hier; Turkse winkel; zorg dat je puur rund hebt, dus geen kip of deels kip, en met knof en pikant

Suçuk is -dus- rund, en chorizo varken, dat is het essentiële verschil, met op de tweede plaats dat suçuk veel fijner gemalen is en met meer knof


Reuzel, schijfjes suçuk bakken (ik gebruik enkel halal reuzel ¦¬] en uit de pan
Ui erin en knof en wat later op laag vuur wat gedroogde rode peper of chilivlokken, liefst Urfa biber (zie hier) want dat smaakt prima bij boerenkool en uitstekend bij suçuk (ik gebruikte verse rode lombok want ik dacht niet na)
De boerenkool in de pan platbakken, of beter wokken
Aardappelen er op (600 boerenkool op 1.000 aardappelen), runderbouillon tot de aardappelen 2/3 onder staan

Dit is de truc om fantastisch mooie boerenkool-stamp te maken
Als je die boerenkool niet platbakt dan is de laag ervan veel hoger, en moet er veel meer bouillon bij, lees water in de praktijk bij de mensen thuis, en moet je vocht afgieten en gooi je een deel van de smaak weg
Aan de kook, deksel, laag vuur, lang en zachtjes

Niks afgieten, eventueel zonder deksel drookkoken
Stampen
Wat melk, wat nootmuskaat
Niks azijn...

Suçuk er op, deksel, ff wachten





Gerookte tofu, mihoen, bamboe


Je hebt Brown rice vermicelli die gelig is, en je hebt brown rice vermicelli die bruin is
De eerste is van zilvervliesrijst gemaakt, de tweede, ondanks dat Brown rice zilvervliesrijst betekent, van rode rijst
Zie de gele hier en de bruine hier
Beide plaatjes: mijn merk!

Alle twee erg lekker, lekkerder dan gewone mihoen
De bruine het lekkerst, maar eet die niet bij sterk smakend spul want dan sla je de fijne smaak kapot

Lek een blikje bamboe, van de soort die in julienne komt, niet in plakjes
Dat kan je niet zien, dat moet je vragen

Pinda-olie, wat sesamolie (liefst van geroosterd zaad; Betere Turk), gemberwortel, ui, knof, lombok...

Bamboe erdoor wokken (niet te lang want het moet knapperig blijven)

Kokend water erbij (het wordt "maaltijdsoep") en een blokje Thaise kippenbouillon (toko; je hebt ook varken(!), rund, vis, paddo en groenten; zie varken hier)

Ik had een potje Char siu saus gekocht, om eens te zien wat dat is (Char siu is een marinade, maar dit was geen marinade maar gewoon saus), en dat heb ik maar gebruikt om de handel op smaak te brengen; was prima
Gebruik eventueel hetzelfde spul als voor Babi pangang

Kleine blokjes gerookte tofu erdoor




 
Gebakken ei, lima-bonen en punt-paprika


Lek een blik lima-bonen (AH huismerk)

Paddo-bouillon maken
Liefst "echt", met ook gedroogde
Blokje kan ook, maar een uitstekend alternatief is bouillon van (gezonde winkel) Steinpilz-Hefebrühe, marmite van eekhoorntjesbrood zeg maar

Olijfolie, sjalot, knof...
Grofgemalen zwarte peper op laag vuur erbij...
Wat witte wijn en die bouillon...

Stukjes puntpaprika er kort in warmen, de bonen idem...
Nog wat bouillon? Proef ook goed; Worcestershire?

Tegelijkertijd eieren bakken op laag vuur met een deksel, zie het ei hieronder
Een beetje als gebakken eieren uit de oven, maar nóg meer als gepocheerd





Zalm, Semmelklöße, bimi


Semmelklöße, Semmelknödel, mag je van mij zelf gaan maken, maar ik vergrijp me aan die fantastisch mooie uit de Duitse super, die als kruimelmix in zo'n poreus plastiekje komen, fantastisch mooi stevig spul met niks sjemiek erbij of zo

Zelf maken zie hier
Bimi zie hier (volgens mij heet of heette althans dat ook wel eens Chinese broccoli)

Maak kruiden- of kippen- of runderbouillon

Boter, slajot, knof...
Bimistengel-stukjes meebakken...
Bloem...
Bouillon...
Laurier, chilivlokken van Chipotle (of gerookt paprikapoeder)...
Wat witte wijn en eventueel wat warme melk...

Semmelklöße koken, liefst in bouillon, zie het volgende plaatje, volg de instructies op het pakje behalve dan dat je bouillon gebruikt

Bak zalm

Ik serveerde er mostarda bij...
Mostarda zie hier





Parmezaan, gnocchi, tomatensaus


Klinkt gewoontjes, en dat moest ook want het was een experimentje om gebakken gnocchi te kunnen beoordelen, te kunnen vergelijken met enkel gekookte
Zie ze gebakken op de volgende foto
Ach, het voegt íetsje toe, niet veel; het wordt "rich" zeg maar
Maar doe het zo als je ze, om welke reden dan ook, lang laat meestoven!

Kook gnocchi (di patate natuurlijk) in kippenbouillon, uit

Olijfolie, ui, knof, rood pepertje (althans dat doen ze in Italië, dus het is niet zo dat ík elke dag lombok door mijn eten wil...)

Tomaten-blokjes, groene kruiden, laurier...
Fors rode wijn...
Inkoken met zwarte olijven (droge soort)

Olijfolie en boter, gnocchi bakken

De saus erbij, de kaas erover...