zondag 29 maart 2015

Kookboeken, landen (3)



Brezel, bretzels
Kerstmarkt Duitsland


Argentinisíma


Een boek dus, geschreven naast de Máxima hype

Geschreven door een in Argentinië wonende Nederlandse, Carola Berkhout-Verschoor, die zich dus Carola Verschoor de Berkhout laat noemen ("Misschien denken ze dan dat ik een dubbele naam heb!")

Een combi van weinig-geïnteresseerdheid en weinig-gemotiveerdheid enerzijds, en anderzijds het bekende verhaal: "Ik woon in Argentinië dus ik weet alles van de Argentijnse keuken"

Nou, dat weet ze niet, wat er dan ook de reden van is dat het boek vol staat met recepten die met Argentinië niks te maken hebben
Boerenbrood met worst, quiche met ham en kaas, courget-taart, roerei met tomaat, kipsalade (gewoon kipsalade hoor), vlinderkoekjes...


(Eerste aflevering van deze serie zie hier; alle links hier in een nieuw venster)




Gedroogde paprika'tjes weken voor dolmas


Blabla...


Maispannenkoekjes

Ik denk Ha, wat Argentijns
Maar dat zijn dus tarwebloempannenkoekjes met mais uit blik er in...


Maisschotel

Met margarine...


Medaillons met ham en ananas

En flink, drie eetlepejs voor vier stuks, kristalsuiker erdoor


Pasta-recepten

"Aanvankelijk wilde ik hier in Nederland deze recepten niet maken, om mijn herinnering aan deze speciale [Argentijnse] pasta's niet aan te tasten [het taalgebruik...]."
Veel gelul over 00 en 000 en 0000 bloem en dat je dat hier niet kan kopen. Nee, niet als je te stom bent om te weten hoe dat hier heet, nee...

"Wij vinden dat het geheim van goede pasta in de bloem zit." Goh!!

"Werk bij het gebruik van een deegroller op een schoon aanrecht", de suffe doos...



Opbrengst eerste dag klein reisje


Wat recepten bekeken


Empanada's uit Salta

Empanada zie hier

Met aardappel en rundvlees gevuld
Wat ui, wat rozijnen, wat chili-vlokken
[en knof!!]


Stoofvlees in pompoen

U kent dat wel, uit de oven

Hier moet cuaresmillo door, een soort jujubes
"Helaas zijn cuaresmillos niet verkrijgbaar in Nederlans"
Betere toko, "Chinese dadels"
Niet de zwarte nemen, die zijn gerookt en erg sterk van smaak


Cassavebroodje uit Missiones

Niks uit Missiones
Dat is Pão de queijo ("brood van kaas"), en dat eten ze in heel Zuid-Amerika
Zie hier

Met cassave en verdomd, je proeft werkelijk geen enkel verschil tussen dat en gewone bloem


Creoolse deegpakketjes

Dat zijn gewoon abrikozenflappen...
Exact hetzelfde
Die Truus schrijft een kookboek maar weet Godverdomme niet wat een abrikozenflap (pruimenflap, appelflap) is...


Witte brownies met bramensaus

Foto van moerbeien ernaast
Waar hebben ze dat onbenul gevonden...




Wat gaan we maken?

Ja, want soms krijg je ideeën...
En ze kan best goed overpennen...


Cassave-kroketten

Lijkt op dat Pão de queijo

Er zit meer ei door
Het is gepaneerd
Het wordt geserveerd met stroop (daar natuurlijk rietsuikerstroop)


Fainá

Pizza van kikkererwtenmeel
Ei door het deeg

Met mozzarella en ham, geen tomaat
Want kijk, je eet het als Pizza con fainá, een pizza-punt met daarop een Fainá-punt
Zie hier en zie dat die fainá dus nogal dun is, en dat de kaas en de ham gesnipperd / gesmolten zijn


Tagliatelle Parisién

Op zijn Parijs'

Champignons, kip, gekookte ham (dat zeggen ze er nooit bij in zwakke kookboeken; of ham gekookt of rauw moet zijn), room, nootmuskaat
Parmezaan of zo erover


Tartas de alcachofas

Bladerdeegbakjes
Artisjokhart, bieslook, in olijfolie gebakken ui [en knof!] en geraspte kaas erin
Oven


Spinazie-gnocchi

Dat ben ik al heel lang van plan

Ze maken het met enkel bloem
Ik ga dat doen met ook aardappelpuree

Ze serveren het met tomaten-basilicumsaus
Ik denk meer aan een roomsaus met Noilly Prat




Volgende aflevering zie hier