Ik vertelde al dat ik van die gedroogde paprika'tjes voor dolmas kocht
Zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster)
En die eten ze meestal samen met aubergine-dolmas
Van -ook- gedroogde aubergine, maar die vergat ik te kopen
Maar gisteren bij de Beter Turk: zie hierboven!
Werumeus Buning
Die vergat ik qua Turkije nog, want die schreef in Buitenlandse Gerechten voor Fijnproevers een groot hoofdstuk, het langste in het boekje, over Turkije
(Eerste aflevering Turkije zie hier)
Dana kizartmasi
Kalfsbiefstuk met yoghurt
Uhh, die yoghurt hier, dat wordt natuurlijk Bulgaarse, dat moge duidelijk zijn
Ghee, ui, knof...
Champignons...
De briefstuk in reepjes, door de bloem en opbakken in ghee in een andere pan
Uit de pan, wat bloem in de pan (eventueel wat extra ghee), room...
Opgeklopte yoghurt er langzaam en roerend bij tot het een gebonden saus is
Ui etc erdoor, vlees idem.
En kijk, dat had die Betere Turk dus ook
Ook voor dolmas
Wat is dat?? Tsja...
Courget...
Yoğurtlu Brüksel lahanası
Spruitjes (Brussel!) met yoghurt
Daar las ik wel meer over
Spruitjes op de gewone manier klaarmaken
In Bruning's tijd moesten die nog ingekruisd in water gelegd worden om de spinnetjes er uit te krijgen
Kook in gezouten water, giet af, spoel koud, laat uitlekken
In beboterde ovenschotel
Tomatenstukjes zonder vocht of prut er over, en bieslook
P/z nootmuskaat
Geklopte yoghurt, geraspte kaas (Feta zou ik zeggen)
Oven
Zonder suiker niet te vinden in Turkije
Wel gevonden hier
Wel gevonden hier
Geen puree, geen sap, maar siroop
Schijnt erg lekker in vinaigrette te zijn
Balik kebabi
Vis-kebab
Erg veel visrestaurants in Turkije trouwens
Ook goedkope vis-fastfood tenten (forel, zeebaars...)
Tong, heilbot, tarbot...
Spitjes met ui, laurier (vers dan natuurlijk), citroen zonder schil
(citroen > laurier > ui > vis > citroen...)
Je eet enkel de vis, met wat citroensap eventueel, en wat pul biber, chili-vlokken op zijn Turks
Pastirma, pastrami
Dit hierboven bracht ik mee uit Turkije
Erg lekker, heel erg lekker
Een onvergelijkbare smaak
Imam baildi
De imam valt flauw
Heel beroemd
Valt flauw omdat het zo lekker is...
Haal halve aubergines uit, snij het vlees in plakken, en bak die in olijfolie.
Dat uithalen is niet makkelijk, de schil moet heel blijven; het beste kan je de halve aubergines kruislings insnijden, op het snijvlak bakken, vlees eruit
(Hier ga je juist niet de aubergine met zout bestrooien, laten liggen en afspoelen / uitknijpen, omdat op die manier de aubergine zich volzuigt met olie; dat doe je voor stoofwerk zo)
Bak tomaat, ui, knof, rozijnen, peterselie, tijm
Bak de aubergine mee
Vul de schillen
Ovenschotel, oven, koel
Munt erover
Mooie groene pistache
Eieren
Voor de Pasha
Ghee, ui..
Van het vuur, eieren erover breken, kaas over raspen
Oven
Yoghurt roerend warmen met geperste knof, niet aan de kook laten komen
Over de eieren
Gevuld
Eieren koken, pellen
Topje er af en het geel eruit lepelen
Fijnmaken, yoghurt, sherry (ik zou niet weten met wat voor Turkse wijn dat zou moeten), olijfolie, p/z, mosterd
Vul de eieren
Serveer met spinazie en met yoghurtsaus
Pikante Suçuk met veel knof
In Turkije bij het ontbijt, met gebakken ei
Ik ga het eens lekker bij gebakken aardappelen eten...
Of met tuinbonen...
Yoghurt-saus
Nummer 1
Maak een saus, op laag vuur, van 1 1/2 eetlepel bloem, ietsje suiker en zout, wat mosterdpoeder, een kleine 200 cc water, een eetlepel dragon-azijn
Laat eventjes pruttelen
Werk er 2 eierdooiers (rauw dus) door, en als mayo makend langzaam 100 cc olijfolie
Koel
60 gram yoghurt en bieslook erdoor, klop een halve minuut
Nummer 2
Rasp komkommer, zout, laat een half uur staan in een vergiet
Klop yoghurt met water en geperste knof
Komkommer afgieten (eventueel uitknijpen) en erdoor
Olie en azijn, roerend
Bij vlees
Dit is die enorm lekkere Urfa biber
Bijna zwarte chilivlokken uit Urfa
(Koerdistan, maar dat mag je niet zeggen)
Overdag in de zon
's Nachts goed ingepakt, zodat sappen van de nattere delen van de pepers naar de drogere vloeien
Bief Abdullah
Ghee, ui, knof...
Koel
Rundergehakt, de ui en de knof, p/z...
Balletjes, iets plat
Paneer, en bruin in ghee
Plus champignons en chilivlokken...
Plus yoghurt...
Enorm lekkere dadels
Beetje droog, beetje stevig velletje, maar lekker, ach-ach-ach...
Voor in de tajine, met stoofkip en kweepeer...
Voor in de tajine, met stoofkip en kweepeer...
Alles vandaag van de Betere Turk, behalve die Urfa en die Pastirma
Dit was "de laatste"
Jaja...
Zie hier...