zaterdag 21 maart 2015

Aan huisSchitterend!


Beebox, Streekbox, HelloFresh, Marley Spoon


Eten en recepten aan huis bezorgd

Bram Hahn schreef er over in Elsevier, en ik wilde al die Hahn stukjes (ook uit het maandblad Juist) eens onder de loep gaan leggen toen ik bedacht dat ik in een van die artikeltjes, over eten en recepten aan huis bezorgd, eens diep moest duiken. Vergelijken, en dat uitgebreider dan Hahn doet (en kan, op een halve pagina).


We gaan de aanbieders vergelijken

Alle prijzen zijn teruggerekend naar drie standaard maaltijden, elk voor twee personen. Ook de overzichten van de inhoud van de boxen zijn gebaseerd op de standaard maaltijd, twee personen, drie maaltijden.


Beebox


"90% biologisch, 100% van eigen bodem"
"Altijd goedkoper dan de supermarkt"

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

€ 30,-
Voor vier personen wordt het € 50,-

Zowel Beebox als Streekbox levert ingrediënten voor maaltijden, maar je kan (of móet...) er flexibel mee zijn. En ze leveren een enkel extra'tje erbij (Hahn: "een fles sap of een bakje aardbeien").

De twee volgende, HelloFresh (wat een shitnaam; HelloKitty...) en Marley Spoon (Bob Spoon) leveren exact het spul wat je voor de bijgeleverde recepten nodig hebt. Dat impliceert dat Beebox en Streekbox recepten op hun website hebben staan, en HelloFresh en Marley Spoon -dus- niet.Le Perron, dat is flutbrood
Zogenaamd vloerbrood, maar uit de elektrische oven
Niks "vloer" in een elektrische oven


NB Je krijgt voor drie maaltijden één keer vlees of vis, en één keer kaas of eieren. En een keer "niks" dus.
Voor € 40,- krijg je twee keer vlees of vis en een keer kaas of eieren. Dit pakket is trouwens ook voor één persoon te bestellen.
Voor € 25,- (het is allemaal erg ingewikkeld en onduidelijk) krijg je geen vlees of vis of kaas of eieren.
Er zijn koolhydraat-arme varianten. € 30,- wordt dan € 42,50 raar genoeg.


Een recept van de site (klanten kunnen zo te zien recepten insturen ("Hartige taart van Merijn")
Gecarameliseerde ui met aardpeer en sla

Smelt de boter met de olijfolie in een bakpan en bak de ui-kwarten rondom lichtbruin. Schenk er de azijn en water bij en laat ongeveer 30 a 45 minuten op een laag vuur (met de deksel op de pan) zacht worden en karamelliseren. Keer de uien regelmatig. Als er tegen het einde nog veel vocht in de pan zit, bak je de uien nog een aantal minuten zonder deksel op een hoog vuur. Pas op dat de uien niet verbranden! Breng op smaak met peper en zout.
Terwijl de uien zachtjes pruttelen, maak je de salade. Scheur (of snijd) de sla in grove stukken en was en droog de sla. Spoel de radijsjes schoon, verwijder het groen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Besprenkel met olie en azijn, peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet even in de koelkast.
Breng nu een pan met water en zout aan de kook voor de aardperen. Was ze heel goed en verwijder bruine plekjes (je hoeft ze niet te schillen). Snijd de aardperen in kleine stukken, kook ze gedurende 10 minuten en giet het water af. Laat even uitstomen. Verhit een flinke scheut olie in een bakpan en bak de aardperen op een middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
Schep nu de uien met een beetje van het vocht op de borden en serveer er de gebakken aardperen en salade naast.
Streekbox


"Hollandse producten, makkelijk en lekker"
"Biologisch" (maar niet 100% lijkt me)

Zie hier

€ 29,-
Vier personen € 43,50

Weer ingrediënten voor maaltijden, maar weer niet exact voor bepaalde maaltijden


Hier krijg je dus bij de standaard maaltijd één maal vlees én een vis én een "niks"

De verschillende keuzemogelijkheden: zie hier


Een recept
Pasta met salami en endamameboontjes [verse groene sojaboontjes]

Breng een grote en kleine pan met water en een snufje zout aan de kook. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de knoflook enkele minuten zonder dat deze verkleurt. Laat intussen de edamame bonen uitlekken en blancheer deze in de kleine pan van stap 1. Voeg aan de grote pan de pasta toe en kook deze in 8 tot 10 minuten beetgaar. Voeg de crème fraîche toe aan de hapjespan en breng dit geheel op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat. Laat dit op laag vuur sudderen tot het geheel indikt. Voeg vervolgens, samen met de mais, de geblancheerde edamame bonen hier aan toe en laat het vervolgens nog 3 tot 4 minuten sudderen. Voeg hier tot slot de Parmezaanse kaas aan toe en schep het geheel goed door. Giet de pasta af en serveer deze, samen met de groente, op de borden en leg hier de flinterdunne plakjes salami op. Garneer met nog wat Parmezaanse kaas.


[Ik hoor net dat de recepten van de Streekbox van Janneke Treurprei zijn...]
HelloFresh

"Verse ingrediënten, makkelijk gemaakt, gezonde recepten"

Zie hier

€ 34,-
(Hahn schrijft € 39,- maar dat klopt niet, dat is de vego-box; en je moet natuurlijk voorkomen dat je drie prijzen correct schrijft en van de vierde 1/7 hoger...)
Ze hebben ook een fruitbox, € 14,-

De standdaard box is te bestellen voor één tot zes personen, en in drie maaltijden uitvoering maar ook in vijf maaltijden uitvoering.
Vijf maaltijden zes personen € 129,-  oftewel € 4,30 pp per maaltijd.

Hier krijg je dus precies het spul voor de bijgeleverde recepten.
Geen recepten op de website dus.Dit is duidelijker taal omtrent wat je krijgt, maar dat kan natuurlijk, omdat het precies op de recepten is toegesneden.
Maar: hoeveelheden worden, anders dan bij de eerste twee, niet vermeld!
Marley Spoon


"Vers, makkelijk, inspirerend"

Zie hier

€ 57,-
Het concept werkt wat anders, € 9,50 pp per maaltijd, twee personen dus € 19,-, maal drie dus € 57,-
Voor vier ipv twee porties krijg je € 12,- korting.
Ook het bestellen werkt anders, zie hieronder.

Vanaf twee porties tot zoveel porties als je wilt.
Zes porties (om te vergelijken met hierboven) € 45,- dus € 7,50 pp.

Weer spul wat precies op bijgeleverde recepten is afgestemd.
Hahn schrijft "voorzien van een receptkaart met foto-instructies".

Zeven gerechten per week, en per gerecht kan je het bestellen voor het eerste deel van de week of voor het tweede deel. Dat wil zeggen: voor bezorging op woensdag of op vrijdag.

Als ik het goed heb begrepen moet je minimaal in één keer vier porties van hetzelfde bestellen, of twee keer twee (verschillende) porties.

En als ik dat ook goed begrepen heb, dan is het in drie dagen een keer vlees, een keer vis en een keer kaas of eieren of ook wel "niks"; "Wortel-kokospuree, warme linzensalade, naan, sperziebonen"


Portobello's met Goudse kaas, gebakken aardappelen en peterseliesaus
Honing, citroen, krieltjes, amandelen, Goudse kaas, portobello's
Zelf: olijfolie, peper, zout

Varkenskarbonade, BBQ marinade, puree van maïs en aardappel, broccoli
Varkenskarbonade ("Lindenhoff"), broccoli, boter, room, maïs, kruimige aardappels, gerookt zeezout, rode tandooripoeder, appelcider, ahornsiroop
Zelf: olijfolie, peper, zout

Forelfilet ("Jan van As"), geroosterde amandelen, za'atar aardappels, citroenbroccoli
Forelfilet met huid, kruimige aardappelen, peterselie, za'atar, amandelschaafsel, citroen, broccoli, boter
Zelf: plantaardige olie, peper, zout

Die twee keer na mekaar kruimige aardappelen dat is een lelijk foutje...
En ook hier worden hoeveelheden niet gemeld...

Wat sjieker allemaal dus, en daar is de prijs dan ook naar.
Wel veel gesmijt met panko, garam masala, onbehandelde citroen en belugalinzen
Er worden natuurlijk bij alle vier de bedrijven kaloriën aangegeven en dat soort dingen, gluten- of lactose vrij, bewerkelijk of niet en noem maar op.

Alleen Marly Spoon voegt ook het volgende toe (in dezelfde volgorde als die drie gerechten hierboven):Tofu of "vleesvervangers" heb ik nergens gezien...
Bonen: forget it..

En nou eens kijken of ze me spul om ook nog te kunnen proeven durven sturen... [Nee dus...]
(Later las ik in dat maandblad van Elsevier een verhaal over hetzelfde thema. Tante Bep werd genoemd (zie hier) en Room Seasons (zie hier; bonen!). Ook Thuisbezorgd werd genoemd, die mongolen die je acht keer SMSen en mailen op één avond, als je via hen een pizza hebt besteld. Verder veel lulpraat van Vincent van Dijk, van dat het niet duurzaam is om zelf boodschappen te doen en te koken, en "bezorgbox die eten warm kan houden... kwaliteitseten". De kwakker is "trendvoorspeller", Godsammekrake...)


(Zie ook hier)