Vandaag weer even inkopen...
Kastanjes voor het te laat is
Ik zag ze gisteren nog, dus het kan nog
Morgen zuurkool en overmorgen kweepeer voor het te laat is
Zuurkool kan je altijd kopen, maar het eet lekkerder weg in de winter
Nou ja, voor zuurkool kunnen ze me altijd wakker maken... Ik vind het niet prettig maar ze kúnnen me wakker maken...
Kweepeer vond ik ook nog net
Morgen in de tajine, met stoofkip en dadels (die stevige met zo'n hard velletje; zie een foto op dit blog hier; alle links hier in een nieuw venster)
Kastanje-ijs
250 gram kastanjepuree (ongezoet!), 100 gram (liefst riet)suiker, 1 ei, 225 cc volle melk, 100 cc room. De kastanjepuree kan je natuurlijk ook zelf maken, zie een recept hier, maar bedenk dat mijn recept uitgaat van 100% kastanje-puree met niks erdoor. Zie ook het volgende recept.
Alles in een bak en dan met deeghaken op lage snelheid goed mengen.
Koelen.
In de ijsmachine.
Tegen het eind (dit soort ijs wordt vrij abrupt een klont die nergens meer mee mengt) een scheut Armagnac erdoor.
Goed koelen in de vriezer.
(Het vriesvakje van een koelkast voldoet hier niet!)
Lekker!
De billenkweepeer voor morgen
Kastanje-puree
(Niet voor dat ijs!)
Kastanjes inkruisen, poffen, pellen, ontvliezen.
In bouillon koken (gelijke volumes) met in de lengte doorgesneden tenen knoflook, totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
Knoflook eruit, draaizeef en eventueel ook nog blenden.
Serveer, mét spruitjes, bij fazant!
Lekker! (met de Kerst nog gehad!)
Kastanje-aardappel puree
Als je op chestnut mashed of mash gaat zoeken, dan vind je iha dit gerecht, mét aardappel dus
Maar dat is dan ook erg lekker...
Koop kastanjepuree in blik of maak het zelf
Maak de puree handelbaar met bouillon, en werk er geperste knoflook door
Maak een qua volume gelijke hoeveelheid puree van aardappel, zonder toevoegingen
Meng met de kastanjepuree
Breng op smaak met boter, room, zout, peper en nootmuskaat
Als het te zwaar wordt, voeg dan wat bouillon toe
Houd de puree warm
Bak sjalotten in boter en werk door de puree
Lekker!
Ik zag het vanmiddag staan en ik zeg tegen die vent Dat is 50 jaar geleden dat ik dat gedronken heb
Vergat de Ginger ale, die erdoor moet, te kopen
Wiki: Pimm's is most popular in England, particularly southern England.
It is one of the two staple drinks at the Wimbledon tennis tournament, the Chelsea Flower Show, the Henley Royal Regatta and the Glyndebourne Festival Opera – the other being Champagne.
A Pimm's is also the standard cocktail at British and American polo matches.
It is also extremely popular at the summer garden parties of British universities.
Weer wat geleerd
Varkensvlees met kastanjes
Périgord
Neem een mooi compact stuk vlees van de bil en braad rondom
bruin in flink reuzel in een braadpan.
Giet er een scheut lauw water bij, zout en peper het vlees, en
voeg een handvol gepelde verse zilverui`tjs toe en wat knoflooktenen.
Laat een uur of twee zachtjes garen, met een deksel op de pan,
en regelmatig kerend en bedruipend.
Snij kastanjes kruislings in en bak ze gaar in een hete oven.
Laat wat koelen en pel ze.
Laat ze een kwartier meekoken in de braadpan.
Ontvet het braadvoch en serveer het vlees met de kastanjes en het
braadvocht.
Lekker!
Marrons glaçés
Gekonfijte kastanjes
Wereldberoemd in Frankrijk
Nog nooit gemaakt maar nu staat dat genoteerd
Zie hier en het recept hier
Een soort pompoentjes
Betere Turk of toko
Schijnt erg lekker met curry te zijn
Kastanjes met witte bonen
Portugees soep-achtig gerecht
Zie dit blog hier
Lekker!
Kastanjemeel
Maak pannekoeken met half kastanjemeel, half bloem
Maak gnocchi met half kastanjemeel, half bloem
Alletwee lekker!
(Alles wat je kan maken met half maismeel half bloem, kan je ook met half kastanjemeel half bloem maken)
Kastanjekoekjes
Italië
Zie hier
Nooit gemaakt
Settembrino uit Basilicata
Soort chorizo zeg maar, maar vleziger
Pikant
Castagnaccio
Kastanje-koek
Zie hier
Ook nooit gemaakt
Nou nog twee dingen die ik wel gemaakt heb
Kastanjes met kaantjes
Canarische eilanden
Kook kastanjes
Bak kaantjes (of spekjes)
Vet afgieten van de kaantjes en de kastanjes er die pan opwarmen
Beetje wijn erbij
"Nooit water!"
Met kaas gegratineerde kastanjes
Duitsland
Kastanjes koken en in een ingevette ovenschaal
Uien [en knof!] bakken in zonnebloemolie
Kaas erover raspen, tiepe Bergkäse (Alta badia, Tiroler Bergkäse (wat eigenlijk min of meer hetzelfde is), Fromage des Pyrénées, Appenzeller...
Uien erover en zout
Oven
Sprot uit de Kieler Bocht (de beste)