maandag 16 april 2012

En vandaag ook wat ander gelul,


Halloumi bakken

maar eerst culi dus.

Vanavond en morgen, uiterst interessant.
Kijk, ik was vanavond laat thuis (oogarts) en morgen ben ik ook laat thuis (markt Groningen).
En daarnaast had ik een grote pot nodig voor de droge zwarte olijven, die ik vroeger kocht bij Super de Boer, maar dat bestaat niet meer. Nu dus bij de Turk en dat is losse verkoop.
Maar goed.

Ik kijk rond, had in het achterhoofd vandaag of morgen beanz te eten, zie een grote pot witte bonen in tomatensaus en flits!

Vandaag de helft met één van die halloumi-bladerdeeg-dingen van gisteren, en morgen idem dito want ik had er twee over.
(Ja, met forsch sjalot, knof, gemberwortel, lombok, komijnzaad en zo dan dus natuurlijk!)
Perfect geregeld.

Halloumi in bladerdeeg

Bovenste foto: halloumi bakken (in kleinere stukken gesneden en drooggedept, dwz. ge-ontplakkerigd). Tefal en bijna continue pan bewegen.
Uit de pan en koelen.

Foto hierboven: inpakking in uitgerold en wat gerezen bladerdeeg.

Kookte trouwens sugar snaps erbij.
Eerst kop kontje en in tweeën, daarna ff in koud water, afgieten, goed drooglekken.
Olijfolie, sjalot, knof, geel mosterdzaad, versgemalen korianderzaad, ietsje komijnzaad (fijngewreven), op hoog vuur de snaps erin opbakken.
Wat witte wijn, redelijk wat citroenpeper...
Geen zout vanwege de halloumi, proef...

Vervolg inpakken halloumi in bladerdeeg

Bladerdeeg ontdooien, werkvlak "met bloem bestuiven", bladerdeeg wat uitrollen.
Gebakken halloumi inpakken, zie de foto's. Eigeel gebruiken om te plakken.

Leg de pakketjes in een hete ovenschaal in een hete oven, met de dikkere driedubbele deegzijde naar boven in de oven.

Serveer met de snaps...

O ja...
Vroeg C. wiens dochter in Parijs woont om de naam van dat fantastische tentje waar ze skeletmodellen van belangrijke Parijse gebouwen hebben staan, omdat daar vroeger de bouwmeesters bijeen kwamen.
Maar voordat ik zijn antwoord kreeg schoot het me al te binnen (na 20 jaar denken!).
Les Charpentiers!
Ik denk dat het tegenwoordig geen leuke gezellige dikke wijven als koks-tent meer is, gezien de website hier (alle links hier in een nieuw venster).

Halloumi in bladerdeeg, nu gebakken in de oven

En nog wat culi.
NRC Next. Recept.
Wat is nou "Golparzaad"? Ja, zie dit weblog, ja! Zie hier.
"Mogghrabieh", wat is dat nou weer? Maar dat stond NB een dag eerder in dezelfde krant! Pasta fregola! Weten die kwakers dan echt helemaal niks...
"Reshteh?" Dat heet vermicelli dames...

Is het godverdegodver alweer te laat geworden om nog wat te posten over wat gewoons, in plaats van over die culi zeikerij...

Bah!

"Vandaag ook wat ander gelul", jaja, niks "ander gelul" dus... Het gebruikelijke culi-gelul...

Bah!

Maar goed.

Kuifje in de Congo

Later "Kuifje in Afrika".

Ik heb deze nog.

Drukfout ergens.
Neger met groen hoofd.