vrijdag 27 april 2012

Ik ga maar gewoon de foto's langs,




(Cabrales)

want dat zijn er nogal wat, en dan komen de notities (ook een berg) misschien wel vanzelf of anders morgen of zo ter sprake.
Maar eerst even een tekst.

Ik vroeg aan deze lui hier (alle links hier in een nieuw venster) waarom ze niet aan jodenhaas konden komen.

Oh sorry.....ben net terug van vacantie ....hoeveel jodenhaas wou je hebben ....Tuurlijk heb ik dat ....grt gezinus ... 

Een man van mijn hart.





(Kouseband)

Planning, alweer.
Morgen lamskoteletten, flageolets en courget, maar dat zei ik zo ongeveer al.
Overmorgen ei, kriel, kouseband.
Koninginnedag maak ik een pizza, en dan heb ik nog pastinaak, bakbanaan en napi.



Napi.
Ik weet bij God niet wat het is.
Iets over napi hier.
Dioscorea trifida, familie van de yam (yammie!).


Dit kocht ik ook nog. Longan. Erg lekker. Familie lychee maar veel kleiner.
Soms moet je na het schillen er plakkerigheid vanaf spoelen, maar met deze valt het wel mee.

O ja...
In Indonesië zat ik ooit ongewild in een suite. Er was niks anders ("Er is niks anders"). Een gruwelijk meubilair, en op schrift kreeg ik dagelijks een fruitschaal. Niks fruitschaal.
Laatste dag. Ik had ze op de mouw gespeld dat mijn vliegtuig om 11 uur ging (was 18 uur).
Ik zeg Geen fruitschaal? Dan blijf ik hier, dan mis ik mijn vliegtuig maar.
Paniek. Enorme berg longans en pisang susu, die kleine banaantjes.
Ik pers die hele handel in m'n koffer, om bij thuiskomst te bemerken dat ik dat beter niet had kunnen doen...


Gisteren
Gefrituurde tempeh, rice cakes, blimbing (groene stervrucht; gele, zoete is blimbing manis).

Frituur plakjes tempeh. Enkel goudbruin laten worden.
Maak assemwater.
Kook de rijst cakes (vrij lang). Spoel koud en olie erdoor tegen het plakken.
Pindaolie, sjalot, knof, lombok...


Laos, daoen djeroek poeroet en daoen salam (beide gesnipperd), shaohsing rijstwijn, wat inkoken.
Flink goela djawa erbij (palmsuiker) en zoetzuur maken met gezeefd assemwater.
Op zout brengen met hoisin.
Blimbingstukkies erdoor (houdt zich enorm kranig tegen verhitting; blijft zeer fraai krokant), tempeh en rice cakes erdoor.






Ziet er niet uit, bordje overreeë, maar was lekker...

Hoorde vandaag dat zo'n gekookt ei in een bal gehakt (typisch Gronings ook; "eierbal") officieel in het Nederlands Vogelnestje heet. Wat een shitnaam.
Œuf perdu, verloren ei, in het Frans; Scottish eggs in het Engels (zie Op Weg naar het Einde).

Vergat hier langs te gaan om te zeggen dat die guanciale, kinnebakspek, tegen deze tijd (10 dagen hangen) groen begint uit te slaan, maar dat maakt niks uit. "Ruik maar; ruikt prima".



P(ee P)astinaak(el)

Vrijdag gedichtdag.

Edmond van den Bussche, uit Cuisine Flamande, "weg naar boulogne"

langs de weg naar boulogne
zagen wij hem staan
tenger gebouwd
met lange zwarte haren
de ogen wild als een kat
en zijn broek opgebonden
met een touw

met honderdtwintig scheurden
we voorbij
en wierpen brutaal
het stof op
als alle vrouwen waren
gelijk mijn buurvrouw
aanbad ik hem
en gebruikte hem als mes



En nu sojabrokken, iets anders dus.

Ik was bij de groene, de gezonde winkel en vroeg of die sojabrokken van vroeger nog bestonden. "Die naar hondebrokken ruiken als je ze kookt". -"Ja, dat klopt, ja zie zijn er nog, maar tegenwoordig enkel kleintjes, niet meer die grote".

Nou ja, je hebt per persoon 30 gram nodig (het zwelt) en voor 150 gram oftewel vijf porties dus betaal je € 1,60.
Toch interessant...