donderdag 21 juli 2011

Links eerst maar weer...




Het restje, flutje zeggen ze hier, uiensoep met Malaga, net te weinig voor de drie overgebleven broodjes.

Links nu dus. De stapel begint te slinken.
Schaap hier (alle links hier in een nieuw venster).
Afrikanen, Amerikanen, Arabieren hier.
Joodse avant-garde hier. Hadden we dat niet al?
De Ploeg hier.
George Condo hier. Komt me ook bekend voor...
Ben Akkerman hier.
Bootvluchtelingen, weet u nog? hier.
Iris van Herpen, dat doen we niet.
Kunst trift Kohl hier (wel zelf klikken). Ook hier.



Ûzüm pekmezí, druiven gelei. Turks. Erg lekker om zoetzuur van te maken en dat dan te serveren bij gegrilde gamba's...
(Ik heb de fles "rechtop gezet" maar hij lág natuurlijk.)
Verkrijgbaar bij de betere Turk.

Gisteren schreef ik trouwens "woestein". Dat was pas een echte!

Ben die muisjes aan het koken. Slaan wel enorm snel om van niet gaar in gaar. Lekkere smaak trouwens.
Uhh waarvoor? Volgens mij zei ik dat al. Bietjes - haringsalade. Opletten jongens. Ik sta niet voor lul te praten hier. (Hahaha! Mijn shrink zei ooit, ik weet niet meer in welk verband "Je hebt ook mensen, die gaan het dan aan een lantarenpaal vertellen".)

Shanty. "De planne fuur een afsluutdiek, daar ben ik foor op teën". Tsja...



Gisteren. Valess, torta, waterkastanje, visbouillon.
Die Valess, dat waren "worstjes". Het leken eerder drollen.
Palmolie, gemberwortel, rode ui, knof...
Waterkastanje (zie boven) afgieten. Wat kleiner snijden.
Bij de ui etc. daoen salam en daoen djeroek poeroet, ff trekken, proef. Ik heb er verder geen kruiden bij gedaan.
Visfonds erbij en kleingesneden gedroogde shiitake. Ff trekken, die Sichuan tuinbonensambal (broad bean sauce) en wat paddoblokje. Ff en proef.
Torta erbij (stukjes plat ongedesemd uitgedroogd brood, Sefardisch, oerpasta). Neemt veel vloeistof op, dus eventueel bijvoegen.
Bak schijfjes van de Valess worst kort aan twee kanten voordat je ze erbij doet. Erbij, + waterkastanje.
Eet er umeboshi of gari bij.



Maroiles! Wow!!

Mail
Volgens mij was dat Peter Vos zelf, van dat bord warm eten.
Bij Dicker en Thijs.
En dank voor dat kaartje met Japanse oesters.
Vriendelijke groet,
Peter S


Goh, dat is de derde man die er voor in aanmerking komt. Naast Peter van Straaten en Philip Mechanicus. Maar goed. Het moet uit "die hoek" komen, dat is duidelijk.
In die hoek zat ook Karel van het Reve, maar ja, die heeft nimmer beschonken door Amsterdam gelopen...
Ennuhh, dat kaartje van die oesters, daarvoor moet je PJ bedanken.
Ennuh ik herinner me dat Peter Vos dikwijls feestte in Amsterdam en dan om een uur of vijf terugliep naar Utrecht.
En bedankt Peter.



Ik zal nog even het lekkerste ovenrecept voor creuses geven. Wel ff wat moeite. Je maakt nogal kleine balletjes worstvlees, en die wikkel je in een klein stukkie varkensnet. Omdat het vrij kleine balletjes zijn heb je dus relatief veel vet er omheen, welk vet in de oven zich afgeeft richting oester. Maar goed. Balletjes op die geopende oester (holle kant naar beneden; geen vocht verliezen) en in de hete oven. Zei ik het volgende al? Je legt een dikke laag grofzout in een ovenschaal, daar druk je die oesters in en zo kiepen ze niet om.

Ennu, o ja, Baskische oestersoep. Eindelijk.
Open oesters, vang de vloeistof op en zeef die.
Kook de oesters met de schelp waar ze aan vast zitten een kwartier op laag vuur in de opgevangen vloeistof, met peper erbij en eventueel nog wat visbouillon en/of water.
Giet af en vang de vloeistof op.
Doe de vloeistof terug in de (schoongespoelde) pan en doe de oesters er, zonder de schelp nu, ook in.
Maak nog wat oesters open, haal ze los van de schelp en vang weer de vloeistof op; zeef die en doe die vloeistof ook in de pan.
Breng aan de kook en zet het vuur laag.
Leg de uitgehaalde rauwe oesters op de bodem van een sauspan.
Pureer de oesters in de andere pan en bind licht met eigeel.
Giet deze vloeistof over de rauwe oesters en breng langzaam juist tot tegen de kook aan.

Tsja. Het kost wat maar dan hep je ook wat.



O... Stuurde iemand een gedicht van mij (hier). Maar goed, ik zei niet dat het van mij was, dat gedicht. Antwoord ie Van wie is dat? Dat kan wel Elsschot zijn (bij wijze van spreken dan want het speelt in een Spaans dorpje).

Oei.

Kijk. Elsschot is een compliment, en groot ook, maar de gedichten van Elsschot vind ik niks...

Donderdag, nog niet gepubliceerd recept. Nou, dat hadden we al, met die oesters met die balletjes.

De ballen!