vrijdag 8 juli 2011

Verbinding nu OK.


Eerst maar even, gisteren, een nog ongepubliceerd recept.
Fajitas-marinade (3), Mexico
Fajitas zijn kleine stukjes longhaas.
Die wordt dikwijls in kleine stukjes gebruikt, omdat de longhaas lastig mooi los te snijden is (wat uitbenen iha betreft; als je pens en zo apart gaat houden, dan is het wat anders, maar wel veel meer werk), en er dan ook nog een grote zeen in zit.
Marineer de stukjes in rode wijnazijn, tequila, rapzaadolie en limoensap.
Voeg platgedrukte knoflooktenen toe, bruine suiker en stukjes jalapeño pepers zonder zaad en zaadlijsten.
Verder fijngehakt korianderblad, Worcestershire, fijngewreven komijnzaad, gedroogde oregano, citroenpeper, zwarte peper en zout naar smaak.
Laat uitlekken en gril de stukjes.
Gebruik de marinade als saus.Eergisteren
Mihoen met sperzie, gedroogde visjes en gedroogde garnaaltjes
Sperzie kop kont helft, in koud water. Een uur, uitlekken, droogschudden.
Pindaolie, sjalot, knof, lombok, sperzie... Roerbakken tot de sperzie is verkleurd.
Kook ondertussen de mihoen, giet af, spoel koud, wat olie erdoor.
Bij de sperzie fijngewreven daoen salam, idem komijnzaad, heet water en als zout die gedroogde zoute Chinese vis van laatst, fijngehakt. Die vissen formaat sardien maar dan dubbel zo breed.
Als het mooi smaakt dan Indonesische gedroogde visjes (ikan teri, uitspraak trIE) en garnalen (oedang kering, uitspraak krIng) erbij, opwarmen maar echt niet meer dan dat, en dan de mihoen erdoor.
Enolm lekkel...Recept
Krieltjes, sjiek
Kook krieltjes half gaar.
Bak ze verder gaar in ganzevet (poelier) met rozemarijnbloemen en iets verse rozemarijnnaalden.
Breng op smaak met fleur de sel en met versgemalen Muntok peper.Gisteren
Lahmacun
Van de Turk, want ja, A] hebben we nu een goeie Turk hier en B] was het al met al veel te laat om nog te koken.
Lahmacun: nooit gehad. Maar wacht, dat is precies hetzelfde als die Servische pizza, die enorm lekker is met forsch kaas en van die groene pepers uit het zuur. Niet ernaast maar erin.
Deze was, behalve die kaas dan, met ui, champignons en knof. En erg goedkoop. 5 of 6 €.Planning
Voor vanavond, laat thuis, móet hier, blog, wat doen na storing gisteren, houden we het simpel. Ui, knof, lombok, een puntpaprika, een blik Heinz beanz en kaas erover geraspt. Nou smaakt beanz goed met komijn, dus ik ging op de markt komijnekaas kopen. Ik zeg Ondanks dat ik jonge lekkerder vind om zó te eten toch graag ouwe, want het is om te malen (itt raspen!). Zegt ze Kent u overjarige? Ik zeg Nee. Wilt u proeve? Ik zeg Ja. Nou, goh... Je roept als je blind proeft zeker niet meteen Komijn. Eerder Zoetig... Enorm lekker. Een vondst!Sint Hubertus pruimen. Lijkt opal maar is veel lekkerder. Niet alleen zoet maar iets bitterzoet, mooie smaak, mooie beet...

Planning
Morgen nog -steeds- die (op water en koel staande) Shanghai paksoy, met tempeh en met aardappel. Dat klassieke zoet-drooggebakken aardappel (kentang kering) recept gecombineerd met het vergelijkbare en klassieke tempeh recept. Deed ik al eerder.
Overmorgen bloedworstsaus met aubergine en gnocchi. Ze hadden op de markt ook "Aangezoete bloedworst". Deed me denken aan die -droge- bloedworst in dat (Aragon) Goya geboortedorp gebied, met suiker, kaneel en pijnboompitten.
Maandag. ?ei met flespompoen en die mini-courgettes, die ik eventueel vtv klaarmaak, want drie dagen bewaren is wel erg veel.Onflessige flespompoen

Maar goed, vrijdag gedichtdag.
Gezien de positieve reacties op het gedicht van Wilma Voorneveld nog een van haar.

Zondag, fijn met het gezin
Wil jij er ook nog iets
bij drinken? Wat loopt daar
Wil je nog iets

Hebben gezinnen elkaar niets meer
te vertellen, ben je
Op den duur uitgepraat
Behalve

Ik lust nog wel iets
Na jaren bij elkaar te zijn
Lust je nog wel iets

Zondag, fijn met het gezinMini-courget. Het bakje is even groot als het CD doosje eronder.

Uhh, dat gedicht: "...bij drinken? Wat loopt daar" is volgens mij onbedoeld geplagiëerd. Het schiet me alleen niet te binnen waarvan. Annie MG? Sonneveld of Sonnevelt of Sonneveldt of Zonneveld of hoe schrijft die ook weer?

O ja, morgen Formule 1. Vettel doet "niks" maar wie weet. En o ja, die kwaakschreeuwer van RTL 7, die voorspelde dat het niks werd met Sauber (terwijl ze het fantastisch deden), dat het niks meer was met Force India terwijl ze het de laatste twee keer erg goed deden, en die opmerkte dat de Toro Rosso rijders niks voor mekaar kregen. Nou, in de eerste vrije training stonden ze in de eerste tien en idem in de tweede. Misschien moet die motorische bellenblazer maar voor de culinaire rubriek van Trouw gaan werken, daar past ie perfect. Mag ie kiezen tussen gereformeerde en hervormde bellen. Liever hervormd, dat wel.Trouw, de krant waarvan je de puzzel makkelijker kan oplossen als protestant dan als katholiek!

Ging About Schmidt kijken. "Dont worry; we got bigger fish to fry...