dinsdag 28 december 2010
Vandaag en morgen
had ik respectievelijk gepland zalm - taugé - maïs, en gefrituurde aardappelpartjes - haricots verts - Baskische schapenkaas (Aldi). Maar ik vond er vandaag weinig body in zitten dus ik wisselde de aardappel met de maïs.
Maïs is toch een groente? Nee, hier niet, net zo min als bonen en zelfs doppers. Maar er moet dan wel body tegenover staan.
O, vandaag is het Onnozele Kinderen trouwens. Dat heeft niks te maken met die culi-schrijvers in Trouw maar met een Katholieke feestdag. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Aardige site. Kan je ook vinden wat de Blasius zegening is, hier. Je moest oude kleren aanhebben ivm het kaarsvet.
Dit is iets nieuws. Super d B. Prosecco hep je er ook van, en rosé, maar dit is dus Brut. Gaan we vanavond proberen. Pang! 7 Eu.
[Uhh, uitstekend hoor! Geen absolute top natuurlijk voor die prijs, maar wél voor die prijs uitstekend spul, verdomd.]
Gisteren
Ik kocht een bos groene asperges. Teveel voor een avond natuurlijk. Sauteerde kort in arachideolie de dunnere steelstukken (in korte stukjes) met wat later de kopjes erbij. Uit de pan. Daarna de in stukjes gesneden dikkere steeldelen, uit de pan, koelen, in de koeling voor later. Met sesam dan of zo.
Arachideolie dus, gemberwortel, ui, knof.
Surinaamse rijst ff meebakken. Ook fijngewreven komijn en aiowan (Oosterse dille).
Rijstwijn en water.
Proef als de rijst half gaar is, wat mirin erbij, ff, proef.
Iets paddoblokje, Kung Po saus, ff, proef.
Groene aspergetoppen en dunnere stukjes erbij, ff, tofu blokjes, roeren, vuur uit.
Serveer met serundeng erover.
Gisteren een Agatha Christie collection.
* Death on the Nile. Mooi, veel beter dan vroeg Hitchcock werk. Ustinov, Birkin, Farrow, Davis... Liefde en piramides...
* Endless night. Geen idee. Komt niet op gang of zo.
* Murder on the Orient Express. Begint nogal vaag maar prachtig als die trein dan eindelijk vertrekt. En heel mooi verder.
Death on the Nile
Recept
Hasselback aardappelen
Hasselback, dat is een hotel ergens in Skandinavië, waar dat ben ik vergeten. Maar enorm lekker, en belangrijk dat het precies volgens de instructies wordt gemaakt.
Snijd flinke, geschilde, iets platte aardappelen dwars op de platte kant en in de lengte doormidden.
Snijd plakjes van de halve aardappelen, nogal dun, maar zo dat die plakjes nog net aan elkaar vastzitten aan de platte snijkant.
Leg de aardappelen 10 minuten in niet al te koud water.
Laat wat uitlekken, met de gesneden kant naar beneden. Schud wat droog.
Leg in een ovenschaal met de platte kant naar beneden, bedruip met olijfolie (flink; de bodem van de schaal moet net vet zijn) en leg flink grove stukken knoflook op de bodem van de schaal.
Bak in een hete oven en bedruip zeer regelmatig met de olie/knoflook. Zet eventueel de schaal met enkel de olie en de knof in een hete oven, haal de knof eruit en zet mét de aardappel terug in een heel hete oven.
Het lijkt simpel maar op een of andere manier smaken die aardappelen heel veel beter dan schijfjes met olie en knoflook uit de oven.
Serveer met lamsbout of zo...
Ik had het al eens over deze aardappelen, en toen antwoordde iemand zo van wat vreemd, knoflook in Scandinavië. Uhh, zelfs Eskimo's hebben knof.
Dit is natuurlijk het summum, maar je kan ook grover snijden en tussen de plakjes dunne schijfjes knof duwen. Voeg dan eventueel af en toe wat bouillon toe in een niet té hete oven.
Links
Nou kom ik weer die "Eenzaamheid van priemgetallen" tegen. Volgens mij heb ik een stuk link dubbel gedaan.
Maar wat nu volgt is zeker nieuw.
Arcade, wie kent het nog. Hier.
Pieter Engels (mwah) hier.
Aanwinsten hier.
Congo hier. Con go home! hahahahahaha....
De Congo-vis. Net zo eng als Congo zelf.
Eetclub, 10 05 07, Eenjarig bestaan
Nagelholt
Toast Cannibale
Lamsham, asperges en Florentijnse saus (in dit geval geen spinazie, "Florentijns", maar een Hollandaise, aangemaakt met mandarijnsap)
Wiener Schitzels met Roseval aardappelen, de echte echte en dus met citroen, ansjovis, kappertjes en geprakt eigeel en -wit
Aardbeien-yoghurt ijs.
En we hebben ook nog Mezcal gedronken op de klassieke wijze, met zout en limoensap
Publié par Maarten van Thiel à 18:33:00