zondag 5 december 2010

Hoor wie klopt daar, kind'ren,


Hoor wie klopt daar, kind'ren,
Hoor wie tikt daar aan 't raam.
't Is de buurman zeker
Die weer zat is zeker,
Zeg hem gauw dat hij moet gaan!Recept
Griesmeelpudding met vijgen, een klassiek Frans recept
Maak de pudding volgens de aanwijzingen op het pakje. Dus.
Beleg de bodem van de natgemaakte vorm met dunne partjes blauwe vijgen (de vijgen niet pellen) en stort daar de pudding op.
Laat afgedekt koelen, stort en decoreer rondom met flink partjes vijg, deze wat dikker gesneden.
Jammie.

Culi links
Hottie sambal heeft de Nederlandse smaaktest of hoe heet het gewonnen. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Ik heb het verder niet of nauwelijks gevolgd want van het gros der juryleden kan enkel worden gezegd Gezegend zijn de simpelen van geest. Media-geil, naar boven likken en naar onderen trappen. En ja, vooral niks nul niente weten. (En toch nog onbeschaamd over culi schrijven ook!)
Fifteen hier. "Daar wil je gezien worden!" Vooral niet daar gaan eten dus, als je goed wil eten!Vanavond
Die tong. Zie de voorbereiding eergisteren. Gisteren was bouillon-inkoken-dag en ook tong koken en in bouillon laten afkoelen.
Vandaag de saus. Malaga saus dus. Ter plekke verzonnen. Maar iedereen was wild. Zelfs ikzelf.
Nooit eerder gemaakt maar móest goed zijn vanwege de perfecte ingrediënten en de ervaring van jaren. Ja, ennuh de liefde die je er in stopt (iets waar je never nooit zo'n belleblazer op Foodlog over zal horen. Die zijn veel te druk met of dat AH varken nou wel of niet een prettig leven heeft. Uhh, van mij mag dat varken natuurlijk een prettig leven hebben, maar als je daar respect voor hebt dan moet je het ook met respect klaarmaken. Zo). (En dan dat gezeur over dat in product huppeldepup respect-varken zit maar wel eieren uit Bulgarije, ik bedoel dat gediscussieer daarover. Schrijf het neer als opmerking en hou verder je mond. Laat verder iedereen de keuze er over te denken wat zij of hij wil. Stelletje kwaakhoofden en drammers...)

Uhh, ja, ennuh de liefde die je er in stopt dus, verdomd. Geen idee hoe het werkt, en ik geloof totaal niet in vaag gelul, ik ben een bèta-man, maar als je met liefde wat klaarmaakt dan proeft zelfs een lid van Foodlog of een auteur op NRCNect koken blog dat het echt lekker is. Verdomd.De Kindervriend. Jaja. Doet me denken aan die fantastische sketch van de Vieze Man die Sinterklaaswerk deed.
En Sinterklaas doet me altijd denken aan Carmiggelt. V&D, jaren 50, als je voor zoveel kocht dan kreeg je een bonnetje en dan mocht je kind in de rij voor Sinterklaas en een cadeautje. Komt zo'n kind na een half uur terug bij moeder, zegt moeder "Wat zei Sinterklaas?" "Sinterklaas zei 'Godverdomme wat een rij nog'".
En altijd moet ik ook aan Bomans denken. Zie hier, prachtig. Maar ik vind er niet wat ik zocht. Van dat meisje wat in Sinterklaas niet meer gelooft, maar zegt "Het is oom Piet, maar het is ook Sinterklaas!". Tegelijkertijd dus, de essentie van emotie.Maar goed. Malaga-saus. Lul niet zoveel.
Grote gele rozijnen liggen al twee dagen te weken in malaga, op kamertemperatuur en afgedekt met folie.
In een home-keuken stook je een vlamverdeler warm, in een prof keuken neem je een kookplaat ipv een directe vlam voor een gebonden saus. Sauspan met dikke bodem gebruiken iig.
Flink boter, redelijk wat fijngesneden ui erin plus wat al krokant gebakken spekjes.
Ff sudderen, fijne soepgroenten erbij, gesnipperde knof en groene lombok zonder zaadlijsten of pitjes. Sudderen.
Redelijk klein gesneden champignons erdoor, omroeren, ff sudderen.
Midden van de bodem van de pan vrijmaken, tomatenpuree daarop, platdrukken, ff sudderen.
Goed mengen, bloem, roeren, mooie runderbouillon (van het keelstuk en schenkels!), malaga rozijnen-marinade...
Proef, als de saus mooi van dikte is en de bloem is gegaard. Je kan overwegen, bedenkend dat de rozijnen er nog bij komen, het ietsje zoetzuur te maken met wat appelazijn. Ik deed dat niet overigens, en ik vroeg iedereen die proefde wat ze daarvan eventueel zouden vinden. Ondanks dat het wat zoet was zei iedereen "Nee".
Rozijnen erdoor.
Plakken tong erin opwarmen.
Serveren met (dank W. voor de tip!) Risi bisi hier. Gewoon maar zonder courgette en ham hoor.