vrijdag 3 december 2010

Sint zat diep te denken,


wat zou hij ... dit jaar schenken. Jantje, Marietje...

Of: Sint geeft met december / een lekker potje gember.

Kijk.Die opgeleukte pizza van gisteren. Groenige dingetjes met glimmertjes: pepperoncini. Alles (pepperoncini, knof, ui) door de olijfolie gehaald van het sardien uitlekken. Ontbreken nog de zwarte olijven voordat ie de oven in ging en de kappertjes erna.
En de rest van de olijfolie mikte ik over de gebakken pizza. Blijven de kappertjes beter plakken als je een stuk scheef houdt.

Haalde spul voor die rundertong en zag dat bij AH runderschenkels erg goedkoop zijn, 1,50 met flink wat vlees. Meteen Provencaalse osso bucco (met sinaasappelrasp) op de planning gezet.De bouillon van het keelstuk staat nou te trekken, met kleingesneden schenkelvlees en extra mergpijpen. En flink soepgroenten en peterselie (in soepgroenten geen peterselie, en bij AH platte peterselie). En foelie, tijm, kruidnagel, laurier, piment en peperbolletjes. Paar uur trekken, dan ui en knof erbij. Nog een paar uur trekken. Goed afkoelen, morgen ontvetten, door vergiet, fors inkoken.

Tong er in koken en met de saus een madera-rozijnensaus maken, hoe dat weet ik nog niet. Met puree uit de oven en met ?-groenten. Misschien iets wat door de puree kan. [Vond een fles malaga. Nog beter dan madera...]Zag The Poseidon Adventure. Ach... Trago-film met veel blabla. "3 UUR!" staat op het hoesje. Zeg dat wel...

Recept
Griekse beignets, Keftedes
Keftedes kan je zowat van alles maken, net als Indiase bahjee en Japanse tempura.
Van allerlei soorten groenten (ook van stevige tomaat!), vis (octopus!), vlees...
Denk ook aan kroketten en aan falafel.
Afhankelijk van het soort ingrediënt wordt het geraspt, gestampt of fijngesneden.
Meng met geweekt uitgeknepen wit boerenbrood (hoeveelheid afhankelijk van de vochtigheid of droogheid van het hoofdingrediënt), ei, bloem als het erg nat is, peper, zout en groene kruiden.
Werk er eventueel wat gesnipperde ui en/of knoflook door.
Kneed er kleine burgers van en bak in hete olie, al of niet door beslag gehaald. Begrijp dat je een koolhydraatloos stuk tomaat niet kunt frituren zonder beslag.
Begrijp ook dat als je in Noord Griekenland keftedes hebt gegeten gemaakt met A, dat ze dat niet kennen ergens in Zuid Griekenland want daar doen ze het met B.Nu eerst agenda vandaag afwerken, agenda morgen klaarmaken en dat enorm ingewikkelde recept van die kip met jackfruit uit Jogja fileren tot iets bruikbaars, zonder tofu bijgerechten en tamarindesauzen of wat was het. O, en die saus voor bij die tong preciseren en spul kopen.

Gedicht, dat is vandaag.
Pessoa

Natal... Na província neva.
Nos lares aconchegados,
Um sentimento conserva
Os sentimentos passados.

Coração oposto ao mundo,
Como a família é verdade!
Meu pensamento é profundo,
Stou só e sonho saudade.

Kerst... Het sneeuwt op het land.
Op de plekken waar we welkom zijn
Behoudt het gevoel
De gevoelens die voorbij zijn.

O hart tegenover de wereld,
Wat is familie een waarheid!
Mijn gedachten zijn diep,
Ik ben alleen en droom weemoed.

(Ruwe en vrij letterlijke vertaling. Wordt nog aan geschaafd na bezonken te zijn. En dan ge-her-publiceerd.)"Kijk of het klopt" (een site, een initiatief, een dinges zeg maar) hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat wordt óf niks óf klets. Waarschijnlijk het laatste.

Ongelofelijk trouwens hoe saai (politiek correct) dat Foodlog wordt (waar dat "Kijk of het klopt" een actie van is). Milieu, dieren welzijn, Max Havelaar, Q-koorts, duurzaam. Wouter Klootzeik, puur en eerlijk, nog 'ns duurzaam... Hier. Fantastisch allemaal, maar kan het ook ff gewoon over koken gaan, en dan als het ff kan zonder randgelul, culinaire bellenblazerij en gewichtig gekwaak?

Recept
Griekse kaassalade
Maak een salade van (liefst Griekse) feta en rode pepertjes (bij de Turkse, oei, winkel, in potten).
Giet er goede olijfolie over en bestrooi met stukjes verse basilicum.
Serveer met stokbrood of warm Turks (oei) brood.
Variant
Maak met Çiftlik, Turkse "oude feta". Uhh, Çiftlik hoeft niet persé oud te zijn, maar neem dus oude, droge.Die kip wordt ongelofelijk lekker trouwens. Oe!
Morgen meer nieuws daarover.