donderdag 16 december 2010

Duitse rode wijn,




die heb je wel veel maar hier zie je het weinig. Deze hebben ze bij Super d B. Wel lekker, niet erg goedkoop. Pfalz.
Trouwens, het schiet me in ene te binnen dat ik een tijd geleden in een Duitse supermarkt was (Leer of Bünde, die kanten uit; Oost Friesland) en daar hadden ze ook nauwelijks Duitse rode wijn.

Trouwens, had nog wat zeer sterk geworden Époisses en die wijn hield daar heel behoorlijk stand tegen. Niet perfect maar heel behoorlijk en dat is al zeer opmerkelijk.

Recept
Haagse bluf
Klop in een kom, met een mixer of garde, een halve kop suiker, een eiwit en drie theelepeltjes frambozenstroop zo luchtig mogelijk.
Serveer, na goed koelen, met lange vingers.

Vroeger heette dat bij ons Hemelse Modder, maar volgens mij is dat toch iets anders. Mousse au Chocolat? Of, gezien de foto hieronder van Mousse, is het toch hetzelfde?



Zag Con Air. Mwahh.

Donderdag, dus onbewerkt en ongepublicerd recept.
Gari
Bijgerecht bij sushi, officieel maar het smaakt bij van alles en nog wat.
Twee methodes; over een weekje een vergelijking. Dat kan nog niet want de tweede heb ik pas gisteren gemaakt. Volgens het recept is het al de volgende dag of zo OK, maar ik laat het toch maar liever een tijdje staan. Ik ken ze wel alle twee maar proefde ze nooit naast mekaar.
Ennuhh, geen oude gemberwortel!

Gari dus
Leg zeer dunne plakjes geschilde (met de rug van een tafelmes) gemberwortel een week in mirin (met een redelijk alcoholgehalte, zeg 20%; voeg eventueel alcohol toe).
Bewaar in de koeling (niet nodig lijkt me).

Tweede soort: met witte rijstazijn.
Weer schillen en zeer dunne plakjes.
Besprenkel met fijn zout, draai, idem. Leg een uur in een vergiet en schud af en toe om.
Op keukenpapier of schone theedoek, náást mekaar, droogdeppen. In schone pot.
Meng 3 op 2 delen witte rijstazijn en suiker.
Laat aan de kook komen, zorg dat de suiker goed is opgelost, giet over de gember, roer om en laat koelen.
Sluit de pot.
Zet in de koeling (niet nodig lijkt me).

De tweede methode, zie foto gisteren, produceert paarsige plakjes. Maar ja, ik gebruikte palmsuiker...



Links
Jan Verschueren hier (alle links hier in een nieuw venster). Tsja...
Gli Manifesti in het Affichemuseum hier (Flash, dus klik op Gli Manifesti).
Altri Manifesti di Pallassihier.
Tsja. Hier en hier.
Willem Behr (Flash; klikken) hier.
Kunstkoppen hier, de "ongebakken deegsliert" (volgens G. Reve) voorop.
Carvaggio hier. Flash; Exposities > Nu te zien.
Fontcuberta hier.
Karasik hier.
Pfffffffffff..............



Recept
Haai met fruits de mer
Bij de visboer vragen naar doornhaai (zie hierboven; "doorns" precies vóór de rugvinnen), zandhaai of hondshaai.
Liefst met vel, maar dat zal wel weer niet leverbaar zal zijn.
Per persoon een langwerpig stuk nemen, liefst met vel dus, inwrijven met wat gesmolten ganzevet (poelier), en ook fruits de mer door wat juist gesmolten maar niet warm ganzevet husselen.
Met grote champignons en kleine tomaten (geen kers-tomaten maar wat ze in de handel C-tomaten noemen; formaat grote champignon), ook ingevet, in een ovenschotel, die in een hete oven etc. Die haai alleen in die oven, de rest er na vijf minuten bij.
Platte moten haai kan je ook bakken of grillen. Is de vis rozig dan bakken en even nastoven.
Haai smaakt voortreffelijk met kerrie, en het werkt makkelijk want het blijft mooi heel.



Eetclub 12 10 06
Vego!
Gefrituurde tofu met pindasaus, Minestrone, pompoen uit de oven (met kaneel en koriander), met pompoen-kerriesaus en papadum. Brabants rog met echte Geska (dus aan het stuk), en Café Liègois, espresso met een bol roomijs erin.
Jammie.