maandag 13 december 2010

Seitan en rookworst




Pruttelpruttel bietjes gisteren of eergisteren of zo.
Zal er met mijn nieuwe Photoshop CS5 Extended (video!) wat meer licht in brengen een dezer dagen.
Uhh, muziek erbij klopt precies.

Eet vanavond voor het eerst in m'n leven seitan. En "voor het eerst eten" is hier uiterst zeldzaam.
Proefde het rauw (zo kan je het trouwens óók eten). Smaak richting tofoe met sojasaus.
Wiki meldt Van tarwemeel wordt een soepel brooddeeg gemaakt. Dit wordt gekneed totdat het gluten vrijkomt uit de tarwe. Vervolgens worden zetmeel en zemelen in koud water uit het deeg gewassen. Het tarwegluten dat overblijft worden gekookt in een bouillon van tamari sojasaus, kombu (zeewier) en gember. Niet echt een schoolvoorbeeld van duidelijke taal. Je denkt "Hoe?", "Hoe?" en "Hoe?".



Seitan zoetzuur

O, C1 heeft die worst gehad. Nu in spanning afwachten hoe het smaakte...

O, sh.. C1, ja, je hep gelijk. Postte Sopas Mallorquinas 2 keer... Tsja...

Recept
Groententaartjes, petits chaussons aux légumes, Frankrijk
Kleine variant van de Calzone (= chaussons, sokken), hier van bladerdeeg maar dat hoeft niet.
Maak zoals appelflappen maar dan zonder suiker erop natuurlijk.
Vulling: stoof in wat olijfolie spinazie en prei gaar, of andere groenten natuurlijk, met knoflook en ui. Gebruik als het kan ook zuring.
Kruid met basilicum, tijm, peper en zout.
Prak de groenten en laat nog 10 minuten op laag vuur staan, af en toe omroerend.
Laat wat afkoelen en maak de taartjes.
Bak ze 20 minuten op 140 graden.



Ze ligge niet op straat hoor, dat is de reflectie

Macarons, makroonen...
Aldi heeft ze in de aanbieding. Verslavend lekker, uhh, uit de echte patisserie dan, niet uit de kleur- en smaakstoffenfabriek. (Keek vanavond op een pak "Spaanse kreeftsoep" wat in aanbieding was bij Super d B. "Kreeft 0,5%"...)
Macarons kwamen hier ter sprake. Wat een ongelofelijke komkommertijd-blabla. Verdomd, die tiepo of tiepa weet niet eens wat een Macaron is, verdomd. Naschrijvende sputterbel...

En van driekwart wat "hot" is, daar is de kenner al lang van op de hoogte maar de minus habentes blijkbaar nog niet. En de rest is niet interessant.



Gisteren
Boerenkoolstamp met Unox rookworst.
Op de allereerste plaats: die Unox rookworst, de gewone, want je je moet je een weg zoeken tussen gezonde, magere, rund, kleintjes enzovoorts, maar de gewone dan dus, dat is droge troep. Niks sappig.

Kook vastkokende aardappelen met iets groentebouillonblokje, afgieten, boter erop, boter gesmolten = wat melk erbij, vers gemalen witte peper en vers gemalen nootmuskaat. Puree.
Boter, spekjes, ..., uit.
Plakjes rookworst, ..., uit.



Sjalot, knof, ...
Grof gemalen witte peper, ...
Boerenkool, hoog vuur, roerbakken.
Witte wijn met weer wat groentebouillonblokje. Inkoken.
Door de puree, met de spekjes en de rookworst.



Ovenschotel, oppervlak invetten, paneermeel, oven.

Uhh, die bietjes van eergisteren.
Zie dat filmpje helemaal boven.
Schijven rauw lang in de pan met flink boter, laag vuur.
Je hebt te maken met een omslagpunt. Van het ene moment op het andere, in tegenstelling tot aardappelen, want biet heeft meer water, is het van ongaar gaar. Regelmatig prikken.
Het was erg lekker met piccalilly.

Maakte ze ook eerst half gaar gekookt en dan gebakken in boter. Dat was zoeter, minder hard. Maar nog steeds knapperig. Ja zelfs perfect...
Met aïoli: nóg perfecter...

De andere methodes, frituur, later. Burp...



Op zo'n ezel heb ik ook nog gezeten.
Ja, niet met zo'n jurk aan natuurlijk, maar toch.
O, ze zitten kuis in Amazone zit ook nog...