zaterdag 18 december 2010

Vanavond, tsja...


Witte bonen, boerenkool, ei.
Ik denk boerenkool opbakken met ui en zo, ketjap erbij (prima combinatie), witte bonen er in opwarmen, omeletreepjes erdoor. Zoiets.



Die kreeg ik gisteren van Bol.
1.300+ bladzijden.
Hoe dat kan voor € 42 incluis kilo's transport, geen idee. Iemand suggereerde dat het "print on demand" is, dus een print trekken (het is ook zwart-wit) zodra er een bestelling is.

Recept
Hachee
Fruit flink fijngesneden ui in boter in een braadpan op niet te hoog vuur; de ui moet niet teveel bruinen.
Blokjes rundvlees toevoegen (draadjesvlees) en rondom iets aanbraden.
Flink bouillon toevoegen en een scheut witte wijnazijn; kruiden met peper, zout, laurier en foelie.
Aan de kook laten komen en met een deksel op de pan op laag vuur het vlees gaar laten worden.
Het kookvocht daarna op hoog vuur en zonder deksel op de pan inkoken, of het kookvocht binden.



Fred Haché

Morgen
Runderschenkels met heel veel ui gestoofd in Westmalle dubbel. Stoofpeer op 't laatst meestoven, dat zei ik al.
Ook iets van Cranberries erbij, die hadden ze bij Aldi in de aanbieding.
[Correctie. Wil dat vlees een flinke tijd in de marinade, dat morgen dus doen, en dan morgen een pizza uit de diepvries. Ja, winkels zijn dicht...]

Overmorgen iets met tofu, en ter compensatie de dag erna een kreeft van AH. ("Aha!")

Trouwens morgen ook chocoladesaus maken, met munt getrokken, en daarin mandarijnpartjes dopen, laten afkoelen en Kerstpresentjes van maken. Een mens kan diep vallen...

Gisteren
Olijfolie, sjalot, knof.
Komijn (fijngewreven), korianderzaad, piment, geel mosterdzaad, alles geplet.
Ff later fijngesneden bosui erbij.
Witte wijn, ff stoven, proeven.



Tianjin kool fijngesneden erdoor, idem pepperoncini op pekel. Verder kleingesneden zwarte olijf, droge soort, en gedroogde tomaat op olie, uitgelekt en kleingesneden.
Snij stevige feta in kleine stukjes.
Bladerdeeg uitleggen, laten ontdooien, bloem, iets uitrollen.
Ingevette ovenschaal, lap deeg, spul, lap deeg, aandrukken, oven.



Vergat gisteren een link.
Siebold huis, fantstisch, website ook, Hokusai hier (alle links hier in een nieuw venster).

Eetclub, 9 november 2006.
Prei'tjes, Noord Spaans. Gekookt, koud, met mayo.
Baskische tonijnsoep (marmitako), Galicische kip in cider (gallo en sidra), geiten-yoghurt met honing en walnoten.

Ik maak elke week grove appelmoes zonder suiker, voor als ik honger heb gedurende de dag. Vond bij Super d B heel erg donkere Elstar (of zoiets). Enorm lekker en diep rood resultaat.
Bevestigt maar weer eens mijn theorie dat kleur en smaak onlosmakelijk verbonden zijn. Sjeemiesch zeg maar.