vrijdag 10 december 2010

Eerst maar even weer


die HEMA rookworst. Bekeek die dus, en had geluk want er werd net een hele doos in dat rek gestort. Wat zijn die worsten klein trouwens.
Nou, dat vlekje. Dat is erg raar. De helft niks, soms vagig grote plek, heel soms "normaal" plekje. En dat plekje is zeker niet nep-aangebracht maar zeker is ook dat het niet precies op het onderste punt zit. Wel vlak erbij.

Theorie. Die worsten worden vloeibaar gerookt, afgegoten (zeg maar) en dan rechtop te drogen gezet. En dan krijg je, door het afdruipen en ergens op staan, snel rechtopgezet, wat langer moeten wachten, verschillende soorten vlekjes of geen.
Voor wat het waard is.



Gisteren
Ziet er niet uit maar heerlijk.
Olijfolie, sjalot, knof, lombok (het wordt vervelend...).
Tomatenpuree, ff bakken.
Blik gepelde tomaten (lekkerder én gezonder dan verse, wie wist dat?), ff sudderen, prakken, basiel, bergbonenkruid, majoraan, laurier, flink rode wijn, stukje paddoblokje.
Kook farfalle, althans in mijn geval.
Schotel, pasta, saus + zwarte olijven droge soort en die Pyreneeën schapenkaas, zie gisteren.
+ kapperkes...



To kill a mockingbird

Zag de eerste helft. Mooi. Plot moet nog komen maar de entourage daarvoor wordt, als je het plot kent, perfect geschilderd.

Vanavond de rest van die pasta want ik was een beetje uitgeschoten met alles...

Had weer die Viña Ducaro 2009, Campo de Borja van de HEMA. Prima en goedkoop ook nog.

Recept
Groentenbouillon
In wat olijfolie grofgehakte stevige groenten aanbraden: ui, knoflook, prei, kool, wortel, bloemkool- en/of broccoli-stengel etc. Ook selderijblad en platte peterselie.
Kruiden met laurier, tijm, foelie, kruidnagel, piment, peper, korianderzaad en wat komijn. Kruiden pletten indien nodig.
Flink koud water erbij en heel langzaam aan de kook laten komen.
Enkele uren laten trekken op heel laag vuur. "Op het hoekje van het fornuis" heette dat vroeger.
De soep op smaak brengen met Marmite of Oxo of Viandox.
In de soep fijne groenten gaar koken: bloemkool- en/of broccoli-roosjes, spinazie etc.



Dit is dat bergbonenkruid waar ik het over had. Satureja montana, berg-, ipv S. hortense, (gewoon tuin-)bonenkruid. Er zijn allerlei landen waar ze het verschil kennen. Duitsland: Pfefferkraut vs. Bohnenkraut (hoewel de huidige gemiddelde Duitser het verschil niet meer kent); Spanje pebrella vs. ajedrea. En inderdaad, Pfeffer, peperig, en dat betekent pebre ook.
Gebruik in tomatensaus en bij stoofvlees.
Elke grote plantenkweker levert het. Zie bv. hier (alle links hier in een nieuw venster).
Bergbonenkruid is compacter en daarom intenser van smaak, want je oogst, dat kan nauwelijks anders, tegelijkertijd blaadjes, bloempjes, bloemknopjes en zaadknopjes.

Gedicht, want vrijdag.

J C Bloem, Insomnia

Denkend aan de dood kan ik niet slapen,
En niet slapend denk ik aan de dood,
En het leven vliet gelijk het vlood,
En elk zijn is tot niet-zijn geschapen.

Hoe onmachtig klinkt het schriel 'te wapen',
Waar de levenswil ten strijd mee noodt,
Naast der doodsklaroenen schrille stoot,
Die de grijsaards oproept met de knapen.

Evenals een vrouw, die eens zich gaf,
Baren moet, of ze al dan niet wil baren,
Want het kind is groeiende in haar schoot,

Is elk wezen zwanger van de dood,
En het voorbestemde doel van 't paren
Is niet minder dan de wieg het graf.



Époisses, die kocht ik vandaag en die proefde ik net. Heerlijk. De mijne is stúkken vloeibaarder dan die op de foto. Zowat onhandelbaar.

Links, tsjee...
Berlage hier.
Papieren kerststallen hier. Dat is niet in Alphen aan de Rijn, dat is in Alphen bij Chaam. Chaam hier.
Islamitische kunst hier. Weer zo'n design site. Prachtig, maar functioneren, ho. Deed me denken aan die kwakko Willems (De Luchten van Nederland, of was het De Nederlandse Lucht, een geflopte film), toen ie iets vaags in het Gouds museum deed. Daar kreeg ik een uitnodiging van, fantastisch modern vormgegeven, jaja, alleen je kon 'm enkel lezen als je 'm tegen het licht in hield en vóór een spiegel.
Ndoto hier en hier.

O ja, "Stuur een kerstkaartje aan Mark Rutte". Kabinet terugfluiten. Ik heb een veel beter idee. Vraag die man om een maandje die stuitende tandebek dicht te houwe, dan blijven die vogels vanzelf wel in Nederland. Die bek, dat is horizonvervuiling.

Kijk, dit hieronder zou iets voor die populisten zijn. Om meerdere redenen!



"Limburg teruggeven aan de Limburgers". Wat een minachting voor de Limburger. Alsof die niet meer op eigen benen kon staan... Populist...

En "Alle uitkeringstrekkers aan het werk". Ja hoor, of daar welke stichting of gemeente of welk bedrijf op zit te wachten. Van die duffo's die niet vooruit te branden zijn. En die pijnlijk lang en traag moeten worden geïnstrueerd, begeleid, gecontroleerd, gecorrigeerd, eventueel gekort...

Nou ja.



Morgen bietjes, ei en tauge. Hoe? Tsja, daar vraagt u me wat...

Kreeg het schrift van de Eetclub terug, waarin tig recepten.
"4 mei 2006", eerste zitting.
Radijs met gefermenteerde Chinese kool, uiensoep met madera en knoflookcroutons, ovenschotel aardappel - chorizo - paprika, roedjak manis.

Those were the days, toen de Eetclub nog bestond uit mensen met IQ, fatsoen en kennis van zaken. Gelukkig dat ik al meer dan twee jaar niet meer wordt geconfronteerd met die -ondertussen dan- tegen elkaar opschreeuwende en opzuipende patsers.
(Kreeg een uitnodiging voor hun Kerstdiner. "Doemenelol..." Die gekken gaan dan ook nog in smoking... Zitten ze in smoking salade met lauwe geitenkaas en honing-tijmdressing te eten...)

Ennuh, o ja. Stuurde C1 die worsten, kreeg een ticket waarop je het verloop van de bezorging op internet kan volgen. Vanmorgen: "Bezorger is op weg". Zojuist: "Bezorger is op weg".
Die gozer staat gewoon ergens in het park die worste op te vrete...



Recept
Aubergine-pie met kaas
Snijd aubergine en courget in lange plakken, bestrooi die aan beide zijden met flink zout en laat 10 minuten liggen. Spoel goed af. Of gebruik die lange paarse Chinese, of die ronde witte Surinaamse (garden eggs, niet die bittere antroewa) want daar hoeft niet eerst zout overheen. Die smaken daarnaast trouwens 10 x beter.
Klop flink ei met groene kruiden, room, wat peper en wat zout.
Vet een pievorm in met boter en bestrooi bodem en wand met paneermeel.
Leg aubergineplakken op de bodem, ingewreven met wat geperste knoflook; daarop een deel van het ei-mengsel, wat gesnipperde ui of lente-ui en flink geraspte kaas.
Herhaal tot je alle groente hebt gebruikt.
Bak de pie een half uurtje op 200 graden.
Serveer met tomatensaus, eventueel pikante gember-tomatensaus.
Kaas? Tsja, romige iig. Of, ja!ja!, romige en blauwe door mekaar geprakt!

Radionieuws, bankovervallers doodgeschoten (prima, als ze zelf ook schieten) in Karlsruhe. Erg mooie stad. Prachtige musea.

Uhh, ff griezelen?



Twee buiknetten, varkensnetten, buikvlies.

Spoelen, uitlekken, ophangen en in nette stukken knippen.
Opvouwen, uitknijpen, diepvries.

Gehaktballetjes hoh erin gewikkeld, rondom krokant bakken, vloeistof erbij, garen. Luiks. In Leffe.
Of heel klein, varkensgehakt, in een grote creuse (zoek op oester + creuse), in de oven.
Of over een paté...

Je kan trouwens zien hoe weinig dit in Nederland wordt gebruikt, door er op afbeeldingen op te zoeken, op varkensnet. De enige twee die er toe doen komen van deze site.

Rodriguez in Amsterdam gebruikt het, als die nog leeft. En die fantastische slager in Paterswolde.