maandag 16 augustus 2010

Nog wat foto's Brussel


en nog zo wat.



Ik had gisteren niet goed gekeken. Die ene "onrijpe" dadel, die begon aan een kant al "rijp" te worden. Zie boven. En zie gisteren voor uitleg.

Gisteren prima gegeten, en verdomd, als ik het niet had voorspeld, linzen en pompoen. Geen kip weliswaar maar verse echte (donkere) tonijn, wat ik niet zo'n fraaie combinatie vond.

Vandaag eerste hoofdstuk van mijn Photoshop boek eruit getikt. Ging prima ondanks dat het diep nadenken was want in het eerste hoofdstuk moet de hele structuur van de rest "slapend doch oplettend" aanwezig zijn.



Gebruikte deze foto (eigen werk, bloed zweet en tranen) ter adstructie van de kracht van Photoshop.

Vandaag wegens drukke werkzaamheden bak uit de diepvries getrokken: biefreepjes, zoetzure tomatensaus, pasta. Dat was dat restant van dat "onderzoek" een tijd geleden naar die maaltijd-combinaties voor 8 of 9 € van AH. Dat je bij dat hierboven genoemde geen wokgroenten mocht kiezen (want dan betaal je in ene 14 €) maar je moest mediterrane of wat was het groenten nemen. (Wat maakt dat nou uit, krwoist?)
(Waarom die 9 hierboven zo raar klein uit de pen komt, geen idee. Vóór publicatie is die even groot als de 8. Laat ik eens proberen: "7890". Tsja; alles behalve de 8 wordt kleiner...)

Hieronder fietsen zoals je overal in Brussel ziet. Ze zijn, als ik het allemaal goed heb begrepen, bedoeld voor forensen en zo, en gratis of althans als je je inschrijft het eerste jaar gratis. Zoiets. Geen "Witte fietsen" maar gele, en wél gerealiseerd dan ook dus, want je ziet ze echt overal. Er staat ook een zuil naast waar je je kan aanmelden en dat soort dingen.

Verder op verdere Brussel-foto's. Heb nog voor een of twee keer hierna.



Recept
Paling-pastei, eel pie, Engeland
Maak bladerdeeg.
Kook eieren hard.
Fileer dikke aal.
Maak van de gehakte koppen, graten en vel een bouillon, met water, droge witte wijn, peper, zout en kerrie.
Pocheer stukken aal-filet kort in deze (gezeefde en ontvette) bouillon.
Laat de aal goed uitlekken.
Beleg de bodem van een ovenschaal met (iets meer dan de helft van het) bladerdeeg.
Leg er de aal op tot een centimeter van de rand en daarop een laag dikke schijven gekookt ei.
Maak de rand van het deeg nat met water.
Bedek met (de rest van het) bladerdeeg en druk de randen vast.
Kwast in met losgeklopt ei.
Bak op 180 graden tot het bladerdeeg goudbruin is.



Zag gisteren Munich van Spielberg. Eerst zie je relatief kort de aanslag op de Olympisch Spelen, en daarna, de rest van de film, de Israelische vergelding. Dat alles rond een bepaalde persoon, de organisator.
Verhelderend, maar de film borrelt langzaamaan dood, gelukkig pas vanaf niet al te lang voor het einde.
Golda Meir komt een paar keer langs. Dat herinnerde me aan haar erg indrukwekkende autobiografie. Kiev. (Daar was ik ooit, erg lang geleden. Je had er wedstrijden "Mooiste bloembakken op balkon". Ennuh, sedert ik er was hoorde ik in Nederland klikjes als ik telefoneerde of gebeld werd. Fantastisch! Ging ik mensen bellen met "De spaghetti is gaar! Ik herhaal: De spaghetti is gaar!" of "Men heeft het hek toch groen geverfd" etc.)



Aubergine'tjes in de Afrikaanse wijk (rond het begin -bij de rondweg- van de Waversesteenweg). Deze nooit in Nederland gezien. Kon ze ook niet kopen want ik zat al echt volkomen vol...

Recept
Eend met sinaasappelsaus, canard à l`orange, Frankrijk en terug van weggeweest!
Snijd een jonge tamme eend in handzame stukken (laat het vel zoveel mogelijk aan het vlees).
Prik met een vork de poot-delen en delen met vet vel goed in.
Leg in een braadpan en begiet met zoete rode wijn (liefst goede Franse natuurlijk, bv. Banyuls, of anders maar Chinese, Krim of desnoods goedkope Duitse in een pak bij de super).
Bak in een oven op 160 graden, een klein uur per kilo; bedruip regelmatig.
Sauteer in ietsje olijfolie in een pan met dikke bodem stukjes sinaasappelschil (onbespoten of anderszins behandeld, dun gesneden en zonder het witte deel) en stukjes knoflook.
Laat anderhalve minuut staan op lager vuur.
Kruid met gemberpoeder en peper, roer om en voeg partjes sinaasappel toe.
Laat enkele minuten zacht stoven, af en toe omroerend.
Giet de eend af (bewaar het vocht!) en houd die warm.
Kook het vocht flink in, en voeg -naar believen- toe aan de sinaasappelstukjes.
Bind eventueel maar gebruik dan wel beurre manié.
Proef op zout en peper.
Serveer bij de eend. Of die dat wil of niet.



Sint Jan de Doper op het Begijnhof. Niet "Sint Jan de Doper, op het Begijnhof", maar "De kerk van Sint Jan de Doper op het Begijnhof" dus. Erg mooi trouwens. Je loopt, erg mooi, van de Vlaamse Schouwburg, ook erg mooi, naar het Begijnhof, mooi, en van daar naar de prachtige Place St. Catherine. Je komt dan ook langs de Zwarte Toren en de Notre Dame de la Chapelle, beide indrukwekkend.

Wat zegt u? Cultuur?? Of dit hierboven niet genoeg is...
Is wadlopen ook cultuur? Hopelijk niet. Zie Ameland 20 augustus ergens hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ennuh vergeet de paardentram in Appelscha niet, 19 augustus een avondrit ergens hier.
Samurai zwaarden, eindelijk echte cultuur, alhoewel dit itempje wel wat kort na 15 augustus ("O, ik dacht dat dat Maria Hemelvaart was") valt hier. Ja, je moet zelf verder zoeken, maar ja, die museumtiepes zouden er misschien eens af en toe aan kunnen denken om handige ipv. mooie websites de lucht in te sturen. En trouwens, als het Siebold Huis naar de krant schrijft van we hebbe zwaarde, laat ze er dan bij zeggen dat het .org is en niet .nl. Dit is al de zoveelste keer dat het fout in de krant staat. Niet voor niks dat die Jappen gecapituleerd hebben. (Je komt niet meer bij van het lachen als je, voor je ogen, het beeld kunt oproepen van de onbeheerste maar nipt nog in het verborgene gehouden reactie op deze tekst, van die museologische Claudia Sträter mantelpakjes met parelketting en andere Dordrechtse SBK nitwits...)



Grote Markt, Brussel, zonsondergang.
Wat een rust na die gemankeerde museale kunstartiesten...