vrijdag 20 augustus 2010

Brug en Spaans




O, het was een draaibrug. Nou ja. Een brug is een brug.

Halve dag brug dus, vanmorgen, Groningen, halve dag klanten cursus Spaans. Blijk 10 (veel te veel) klanten Beginners te hebben en vijf of zes Gevorderden / Conversatie. We zullen zien zei de blinde. Hoe dan ook, ik zat om vijf uur al dubbel vol dus hoefde de avond daar gelukkig niet meer te zitten.



Vanavond, ivm hectisch, pizza. Salami maar opgeleukt met olijven, pepperoncini, gedroogde tomaat, ui, knoph...

Morgen gestoofde -gedroogde geweekte- kwal, mie, groenten. Overmorgen bonen-puree, geraspte kaas, groenten. Maandag kook ik voor intimi bij Hotel in't Holt. Zuurkoolstamp met spek en rookworst. Alles ambachtelijk!



Recept. Eindelijk!
Gepocheerde eieren met groenten en bonen, huevos a la Flamenca, zigeunerinnen-eieren.
Rancho-gerecht (wordt gemaakt buiten op een nagloeiend vuur, in een grote bruin-aardewerken schaal). Maar het kan ook in de oven.
Bak in iets olijfolie stukjes chorizo uit.
Bak er flink stukjes wortel bij en daarna grofgesneden ui en wat later idem knoflook.
Maak er tomatensaus van met goed rijpe tomaten en/of blik en/of puree, liefst met kippenbouillon.
Roer er gekookte bonen door, liefst gedroogde tuinbonen (habas in de Spaanse winkel, ? bij de betere Turk.
Doe er ook rode paprika door.
Stort in een ovenschaal, en breek er eieren boven (maak met een lepel onder elk ei een kuiltje, zodat het wat naar beneden zakt).
Laat de eieren stollen in de oven, met wat pikant paprikapoeder erop.



Hier woon ik nou! Erachter: plee-huisje.

Gisteren. Koya tofu, peultjes, rijst, mooie kippenblouillon.
Ik vertelde al dat ik mooie kippenbouillon had omdat ik in gevogelte fond scharrelkip-stukken kookte voor op het brood (ivm. wel mager maar geen rood vlees).
Koya tofu prepareren. "Koyadofu". Hier (alle links hier in een nieuw venster). Niet te zwaar gewicht (tofu tussen twee borden) is echt erg belangrijk. Dan hoef je je ook niet suf te knijpen tot er helder water uit komt.



Kook rijst in kippenbouillon. Afgieten en bouillon natuurlijk opvangen.
Arachide-olie, koye bakken, uit, koelen, blokjes snijden.
Arachide-olie, stukjes peultjes (die eerder al gesneden in koud water lagen) opbakken met sesamzaad, wat ik vergat. Ui.
Arachide-olie met wat sesamolie. Ui, knoph, gemberwortel.



Bouillon, daoen salam (verkruimeld), daoen djeroek poeroet (iets), stukjes pepperoncini (uit de pekel), black bean sauce.
Sudderen, proef.
Plus peultjes, sudder, plus koya, sudder.
Piep rijst warm en serveer erbij.
Gans jammie ja!



Dit moet voldoende zijn na zo een wow-dag...