vrijdag 6 augustus 2010
Runderstoofvlees alweer,
of liever: nu afgewerkt of compleet of hoe wil je het zeggen. Ik bedoel: zie gisteren.
Runder-stooflap aan twee kanten in hete boter dichtschroeien (eerste kant in de boter: heel snel daarna draaien want anders gaat de "blote" bovenkant uitzweten). Uit de pan. Afkoelen. Blokjes snijden. Die weer rondom in hete boter dichtschroeien (in de pan, draaien, als je een rood vlak ziet: dat naar beneden keren).
(Niet teveel blokjes ineens in de pan want dan krijg je, door de condens, jus in plaats van vet. En in jus kan je koken, maar je moet vet hebben om te kunnen bakken. Ook niet, als je de blokjes in de pan doet, meteen gaan omschudden: wacht tot de condens is weggespetterd en begin dan -langzaam en voorzichtig!- wat blokjes te draaien.)
Uit de pan met het spul als het rondom bruin is.
Wat olijfolie bij de boter, ui, knof, fors soepgroenten (+ peterselie, als er dat niet door zit).
Laurier, iets gekneusde piment, iets foelie, iets kruidnagel (een of twee gekneusde kopjes), wat oregano en redelijk wat gekneusde zwarte peperbolletjes.
Flink rode wijn en het vlees erbij, aan de kook.
Op laag vuur doorkoken en na een kwartier proeven op zout en peper (bedenk dat het gaat inkoken!). Gebruik als "zout" Oxo of Viandox of -eventueel, want geen rundvlees-extract erin- Marmite.
Moet lang stoven.
Doe gnocchi in kokend water met wat paddo-blokje, tot ze komen bovendrijven. Schep eruit, laat uitlekken, en serveer met het vlees.
Jammie!!
Recept
Croutons
Snij droog witbrood in blokjes.
Roerbak ze in hete boter of olijfolie tot ze goudbruin zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Knoflookcroutons: bak eerst op laag vuur geplette knoflooktenen uit in de boter of de olie.
Inkopen vandaag. Koya tofu (gedroogde tofu; alle volgende foto's ook inkopen.
Recept
Cumberland sauce, Engeland, toe maar...
Maak minuscule stripjes van de schil (zonder het wit) van een citroen en een sinaasappel, beide onbespoten.
Blancheer ze vijf minuten, giet af en spoel ze koud.
Doe het sap van de citroen en de sinaasappel in een kleine sauspan.
Voeg toe: een theelepel suiker, 85 cc. rode port, twee soeplepels rode bessengelei en een soeplepel water.
Breng aan de kook en roer tot de gelei helemaal is opgelost.
Laat op laag vuur vijf minuten doorkoken.
Bind van het vuur af met maizena en laat goed roerend langzaam aan de kook komen, met de stripjes, en laat binden.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Serveer bij eend en wild. Toch?
Fraaie aubergientjes
Cultuur nu. Uhh, ik ben gegijzeld en word hiertoe gedwongen. Heb al een briefje (op pleepapier) aan de poot van een muis gebonden. Maar ja...
Vleesetende planten hier (alle links hier in een nieuw venster).
Hoge Veluwe heeft "Knapzakroute". Hier zou je zeggen, maar niet dus, ook niet met zoekvenster. Trouwens: dat zijn toch moeflons? Die worden toch volledig afgeschoten? Lekker eten trouwens; search the blog.
Heerlijke Opal pruimen, maar we gaan door met die verdomde cultuur.
Sail Rome hier.
Limburgse parasieten (nee nee, geen enkele bijbedoeling!) hier.
At your service hier.
Holland Papier Biennale hier.
Groninger Topstukken nu.
Het museum is dicht maar kijk! De topstukken van het oude museum (je vraagt je af waarom die niet gewoon altijd zichtbaar zijn), de topstukken van het oude museum dus die zijn nu geëxposeerd in het oude gebouw, Praediniussingel. Website nu.
Hier. Kunt u het vinden?? Maar goed, daar gaan we heen, om te zien of mijn Delfts rode theepotje, met Groninger zilver, er staat. Nader bericht volgt. (Over dat potje kreeg ik ruzie met Den Blauwen of zo'n soort naam, Rijksmuseum. Had het al verkocht aan Groningen, "U moet dat aan het Rijksmuseum verkopen, en als u dat niet doet dan doen we nooit meer zaken!" -"Meneer, wij hébben nog nooit zaken gedaan, en trouwens, ik kom nooit op afspraken terug.")
Mepal ("Bijna iedere Nederlander heeft er iets van in huis" maar ik heb er nog nooit van gehoord) hier.
Gerookte tofu, enorm lekker in soep
Recept
Deegbakjes met prei en Ricotta
Maak pizza-deeg.
Stoof prei (bak het kort met wat gesnipperde ui en iets knoflook aan, giet er bouillon bij en stoof zowat gaar; kook in en werk er wat room door).
Kruid met peper en zout.
Vul ingevette vormpjes (of een grote vorm) met een platte laag deeg, giet er de prei op en beleg die met stukjes Ricotta.
Bak bij 180 graden tot het deeg bruin is.
En truffel-aardappelen kocht ik, die aardappelen die paars zijn.
Publié par Maarten van Thiel à 18:01:00