woensdag 18 augustus 2010

De brug


en nog zo wat.Dit is de brug waar ik als vrijwilliger ga brugwachteren. Vrijdagmorgen, zaterdag- en zondag-. Om te beginnen. Had trouwens alweer drie dubbele afspraken gemaakt, drie weekeinden eind augustus en in september koken op een tjalk, Wadden, geestelijk gehandicapten, vielen samen met "brug". Rechtgezet. Brug dan dus.
Naar onder: Hoendiep Oost. Dwars: Van Starkenborgh kanaal.
Waarom brugwachteren? Omdat dat jachiesvolk op de knop drukt, brug omhoog, licht nog rood, toch al varen, sensor, brug klem.Clafoutis kersen. Search the blog. (Mooi, niet?)

Twee jaar geleden, zelfde Waddenwerk, zegt die schipper tegen zo'n gehandicapte reus "Kijk, dit is een vliegenmepper, maar een electrische! Daarmee moet je niet meppen maar alleen zwaaien. Kijk, zó...". Jaja! zegt die tiepe, pakt dat ding, ziet een vlieg en WATS! Stukken vliegenmepper alle kanten uit...
O ja, vriend werkt in geestelijk gehandicaptenzorg, haalt video's voor die tiepes, "Mot je nog een video?" Ja! Ja! Maar wat dan? Ja! Ja! Tiepe neemt hem bij de arm, naar de keuken, kastje open, blik tonijn. Ja! Ja! Jaws... Volgens mij al eens verteld trouwens...Recept eerst maar.
Eendenborst met sjalottenpuree
Maak een puree van liefst die lange provencaalse sjalotten: schil ze, snijd ze in schijfjes, en laat ze met zo weinig mogelijk water en wat zout kapotkoken; pureer.
Gril eendeborsten op houtskool of op zo'n geribbeld grilpannetje (schroei dicht aan de vleeskant en laat garen op het kruislings ingesneden vel; regelmatig vet afgieten en bewaren!) en serveer met de puree.O ja! Sloggi rel in België toen ik in Brussel was. Hierboven, dat mocht niet, want dat waren de kleuren van de truiën in de Tour.
Hieronder wat wel mocht en daarna commentaar van De Standaard, de beste Belgokrant.

Uhh, dat vergat ik nog. Die smeerpijp Schumacher vs. Barichello, laatst. Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Downloade gisteren Photoshop CS5. 1e Deel: "1 uur 10 minuten; een ogenblik geduld".Lees momenteel Bomans, Werken (= verzameld werk) deel 3, de strips en de redevoeringen. Die strips, dat is voornamelijk Bill Clifford en Tante Pollewop. Clifford herinner ik me niet goed, ben ik nog niet aan toe, Pollewop herinnerde ik me ook niet goed maar, lezend, kwam alles boven. Erg leuk (wat ik niet verwachtte; dacht dat het gedateerd zou zijn, maar nee hoor, totaal niet).

Heb ook nog een notitie "Wat een gelul!". Maar ja, er staat niet bij hoe of wat. Tsja...

Hieronder dat commentaar van De Standaard.Gisteren een tweede film over het geheim van de Da Vinci code. Voor alle duidelijkheid: allemaal gelul. Keek, toch maar, je moet je open stellen, twee DVDs over het "ontrafelen". Vorige was gelul, deze (Unlocking Da Vinci's Code) idem. (Oh! Dat was natuurlijk die notitie van Wat een gelul!)

Recept
Eeuwen oude eieren
Die eieren zijn niet eeuwen oud maar hebben een maand of drie in een "conserveringsmiddel" gelegen, paarden-urine. Die paarden staan op een hellinkje, onderaan roosters boven putjes, in die putjes eieren, meerdere malen dagelijks verse paarden-urine eroverheen.
Vraag naar Century Old Eggs bij een echte Chinese toko; gebruik niet de soort die bedekt is met een soort roet (= as van kaf, en ei = vloeibaar van binnen).
Pel de eieren, snijd ze in de lengte in vieren, en serveer met Chinese soya-saus of Nuoc mam of zo.
En met stokjes natuurlijk.Gisteren.
Kerrie-saus. Boter, wat pinda-olie. Ui, knof, gemberwortel, Spaanse peper.
Bloem, laten garen, witte wijn, verder garen, wat water, verder garen.
Proef, en voeg zout toe in de vorm van Mushroom soy.
Curcuma erbij (en corrigeer de smaak eventueel aan het eind met kerrie-poeder van soort naar smaak), "kerrie-blad" en daoen salam (beide verpulverd) en daoen djeroek poeroet. Verder geplet komijn- en korianderzaad.Laat lang en langzaam trekken; voeg eventueel wat heet water toe.
Frituur kort schijfjes bakbanaan en doe ze in de saus.
Pocheer ei in de saus en snijd ze in grove stukken.
Warm tauge op in de saus.
Serveer met Plum sauce ernaast.En vooral geen cultuur!