woensdag 25 augustus 2010

Correctie


eerst maar. Kwam gisteren ivm. dat stressige niet aan koken, althans echt koken toe. Blik ravioli. Forsch opgeleukt, dat wel. Gedroogde tomaat, ui, knof, olijven...



Maakte gisteren wel die rabarber.

Rest foto's vandaag is de één na laatste Brussel posting trouwens. Dan alle rest bewerken, alles sorteren, blog maken.

Zag gisteren deel een van De Eerste Wereldoorlog van Orion Channel. Ach... Niet slecht...

Recept
Empanadillas met sardien en chorizo, Mexico maar ook Galicië.
Gebruik brooddeeg of pie-deeg.
Leg op een lapje deeg een goed uitgelekte sardien uit blik.
Bak in de olie van het blikje stukjes chorizo krokant.
Schep ze uit de pan, lek uit en leg ze op de sardien.
Bak in de olie wat ui, knoflook en peterselie; kruid met cayennepeper en zout, eventueel met komijn en/of oregano.
Schep het mengsel zonder al te veel vet op de vis en druppel er wat citroensap over.
Maak er pakketjes van; de randen natmaken en met een vork aandrukken.
Prik gaatjes in de empanadilla en bestrijk ze met het bakvet.
Bak in de oven tot goudbruin op 180 graden.



Dit is geen empanadilla maar het stadhuis van Brussel. Maar dat dacht u al.

O ja, vandaag erotische, uhh, ik bedoel culinaire YouTubes. Ik moet dan altijd enorm nadenken, maar goed. Trouwens, ik heb het nu wat makkelijker want ik heb er al twee klaarliggen die ik bij de Spaanse les gebruikte.
La Tomatina hier (alle links hier in een nieuw venster).
Paella hier.
Fideuá (paella maar dan met pasta, en omdat pasta zwaarder verteert dan rijst tendeert fideuá meestal naar vis en andere zeebewonertjes) hier.
Dus we blijven maar even Spaans. Uhh, Huevos rancheros hier maar Mexicaans. Maar heel mooi hoor! Ennuh je hoeft geen Spaans te spreken als je een beetje koken kunt om het te begrijpen. Alleen die grote gedroogde peper, dat wordt wat moeilijk.
Cordero asado nu, lam uit de oven of van het spit. Patagonië, nog wat verder weg, hier. Vreemde urenlange methode. Goed idee, dat takje met die bladeren, aan het eind.
Maar die methode is blijkbaar niet raar. Zie hier. Waar het is, geen idee.



Speelgoed-museum Brussel

Levend Erfgoed hier.

Nog een stukje Tirade 1957, De Zaak van Lebak, R. Nieuwenhuys.
"Een latere assistent-resident van Lebak merkte eens op dat Multatuli in plaats van de regent het Nederlands-Indische gouvernement [slechte salariëring van de hoofden; schrielheid van het gouvernement] in staat van beschuldiging had moeten stellen. [...] Het is de vraag of Douwes Dekker in de zeer korte tijd dat hij in Lebak was, zich van dit alles [uiterst labiele economische situatie] bewust is geweest. Wat onder de bevolking leefde, wat zij dacht en voelde, moet hij maar zeer ten dele hebben geweten. Hij kende haar niet, hij zocht haar niet op en sprak haar taal niet".
Dat ziet er in het boek en in de film wel heel wat anders uit...



Etalage in de Princes winkelgalerij, Brussel

Recept
Erwtensoep
Want dat begint te komen. Aten al zuurkoolstamp...
Week spliterwten een uur of acht minimaal, liefst in bouillon. (Soms worden ongeweekte spliterwten gebruikt, maar dat kan alleen als het 100% zeker nieuwe spliterwten zijn.)
Breng met gespleten varkenspoten en/of kopvlees en/of oren en/of staart, laurier, zout en peper aan de kook. Laat zacht doorkoken tot de erwten gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
Haal het vlees uit de pan en doe blokjes selderij-knol in de pan, schijven prei, blokjes aardappel en wat ui. Eventueel ook winterwortel.
Als het vlees wat is afgekoeld dat van de botten halen (poot) en kleinsnijden (kopvlees); oor in driehoekjes knippen. Doe het vlees weer in de pan.
Laat zacht doorkoken tot de erwten uit elkaar vallen en werk er dan wat fijngesneden selderijblad door.
Laat liefst een dag staan alvorens te eten (warm dan au bain Marie op).
Er kan natuurlijk ook rookworst door.
Serveer met "soldaatjes".
Erwtensoep is, geloof het of niet, van oorsprong Spaans. Olla podrida. Maar van ons leerden de Spanjaarden pannekoeken maken, panqueque.



Place Sainte Cathérine, Brussel

Nasi goreng (sambal bai?) hier en Nieuwe Buren hier.
Newton hier. En kijk, zo'n eenzame rukker die claimt dan museumboerhave.nl (één A) en zet daar shit op.
Nieuwe Kerk hier. Ff scrollen want het is Flash.
(Ja! Cultuur!) (Sssssssst!!!)
Beroerd Landschap hier. Ooit zo'n lang adres gezien? Tsjonge. Die lui weten echt niet wat Google wil...
En zo kannie wel weer trouwens.



Klopper op de deur van het huis van Horta

O ja! Eet 's middags gebakken tartaartje of stukkie koolvis of ei of haloumi. Met een potje. Uhh, "potje" dan dus. Potje champignons, asperges, you name it. Ja, "potje", want voor echt koken ontbreekt helaas de tijd.
Maar goed. Had vandaag rode kool. En daar zat suiker in, zag ik op het etiket! Jee. Wie doet er ooit suiker in z'n (al met appel) rode kool? Bah!

Zat gisteren, mijn citaten-collectie doornemend, te denken dat ik wel zowat 'n citaat per dag kan plakken hier.
"Waarschijnlijk was hij wel gelovig voor hij naar kantoor ging. Dat is mogelijk wanneer men net dertien is."
Adriaan van der Veen over Douwes Dekker. In het zeer fraaie boekje "Niets is poëtischer dan de waarheid". Uh, bekende schrijvers dragen daar fraai spul bij (alleen Albers valt, vreemd genoeg hier, tegen), minder bekenden schrijven ik ik ik.