woensdag 12 mei 2010

Vandaag, gisteren en morgen


Eten gisteren was een forse rest nog van die spaghetti met tomaten-rode wijnsaus van laatst, met olijven, ansjovis en met oude kaas gegratineerd.
Eerste helft gezien van Eat Drink Man Woman. Alleen al om de Chinese kooktechnieken die er worden getoond zou je die film moeten zien! Had trouwens in eerste instantie Chinese ondertiteling, maar dat veranderde uit zichzelf. Zie ook dat stuk van dat restaurant, althans van die keuken ervan, met 100 of 150 koks...



(Verdere ectoplasma's morgen)

Recept
Zoutevis / bacalao / klipvis (of gebruik stokvis) met appel, Huesca (Spaanse Pyreneeën)
Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis (search the blog hoe weken).
Leg daarop een laagje zure appels, in stukjes.
Druk iets aan en giet er een flinke scheut witte wijn over.
Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden.



Huesca, of althans omgeving. Los Mallos de Riglos heten die rotsen, geen idee wat het betekent. Zou ik toch moeten weten want ik heb er als herder gewerkt. Nou ja, Riglos heet dat dorp aan de voet.



Van oost naar west
Vandaag in Janneke's kookblog van NRCNext (hier; alle links hier in een nieuw venster) een recept van verse ravioli, gevuld met ricotta, zachte geitenkaas en spinazie. Schreef dat die vulling ook heerlijk is, mét geroosterde pijnboompitten, in een calzone ("grote sok", zie boven) of in een chausson (idem maar dan Frans). Zie hieronder, alhoewel dat een zoete is, met appel dan.



Hieronder, geen betere foto te vinden, Franse chaussons die richting de Spaanse vorm gaan. Deze gevuld met vlees trouwens.



En hieronder de Spaanse vorm, empanadilla, klein (want je hebt ook meer-persoons, empanada) bebrood dingetje. Search the blog; er staat ergens een heerlijke met sardien en chorizo.



Weer wat geleerd...

Vanavond trouwens velderwten / jonge capucijners met verse grove worst en paprika. En ui, knof, gember, karwij, koriander, cayenne, light soy... Wow.
Die erwten zijn bij de Aldi altijd prima, maar goot ze net af, proefde ze, klein beetje melig.

Misschien zei ik het al. Goeie wijn en zeer betaalbaar, SuperdB, Hardy's Mill Cellars shiraz.

En vertelde ik dit al. Goedkope maar prima kookwijn. Wit: AH Chili. Rood: SdB Australië.



Gemeentehuis Huesca. Osca = romeinse naam Huesca.

Recept
Bacalao / zoutevis / klipvis / bakkeljauw (of gebruik stokvis) met witte bonen, Portugal (waar bacalao bacalhao heet; bakkaljAW).
Het hoort eigenlijk met Frade, kleine witte oogboontjes.
Week de bacalao of de stokvis; search the blog.
Week de boontjes.
Kook de boontjes en laat afkoelen in het kookwater.
Kook de vis (search the blog).
Bak in olijfolie ui en knoflook aan, en kruid met peper, zout, iets komijn, iets kruidnagel en iets nootmuskaat.
Bak de gekookte vis mee, maak ietsje sauzig met het kookwater van de boontjes en warm er de boontjes in op.



Zoutevis, klipvis, bacalao, bacalhao, bakkeljauw.
Waar het een beetje koel is, en niet te vochtig, daar gebruiken ze stokvis. Warm en vochtig: zoutevis.
Noord Italië: stoccafisso (haha!), zuid Italië baccalà.

Alwéér wat geleerd!