vrijdag 21 mei 2010

Groningen-stad vandaag




Veel foto's gemaakt. Stad, markt en inkopen. Moest me ertoe zetten om foto's te maken in een stad waar je erg moet zoeken naar iets moois, tussen alle lelijkheid van schreeuwende borden en teksten.
Vandaag foto's van de inkopen, morgen en later nog eens de stad, overmorgen en later nog eens de markt. Kocht ook (geen foto) dadels, niet die grote van laatst maar kleinere plakkerige, en kocht weer taro; twee kleintjes; de ene ga ik maken als klassiek Nederlandse gebakken aardappelen (schijven koken en dan bakken), de andere moderner, schijven langzaam rauw op laag vuur bakken. Je hoort nog van deze experimenten.



Helemaal boven droge vijgen maar niet al te droog. Hierboven kwartels. Search the blog op kwartel; Tunesisch recept kwartels met vijgen.
Ach, ik kan het er natuurlijk net zo goed meteen inzetten.
Gedroogde vijgen in kokend water leggen, en als het weer kookt wegzetten met een deksel erop.
De volgende dag kwartels vullen met een tot een worstje gerolde en iets kapotgedrukte droge vijg zonder het steeltje (niet die gepocheerde), aanbraden in olijfolie en dan pocheren in kokende gevogeltebouillon.
Op het laatst de gepocheerde vijgen erbij zonder het weekwater.
Pas op met die gepocheerde vijgen want die zijn van binnen gloeiend heet.



Turkse "vogeltong" pasta. Je gebruikt het zoals wij vermicelli gebruiken. Maar eigenlijk zocht ik een grotere soort, die je gewoon als pasta kan eten.



Cili [Maleis, dus uitspraak tsjIElie] goronong. Weer de bekende discussie. Dit is niet Madame Jeanette, het is zelfs een heel andere plant. Madame J. is, net als gewone Spaanse peper en als paprika, een kweekvorm van Capsicum annuum. Maar dit is C. sinense.



Guave. Ongelofelijk lekkere vrucht. Door de helft snijden en heel erg goed alle pitjes eruit want daar bijt je je tanden op kapot.
Dit is de soort die wit van binnen is. Kan zijn dat het heerlijk zoetzuur smaakt, en dan eten we het rauw. Kan ook zijn dat het zuur smaakt; dan maak je er jam van. (Je hebt ook guave die rossig van binnen is; jam! tiepe kweeperen-jam maar fijner, subtieler en meer zoetzuur ipv. zoet. In elke grote Franse supermarkt.)



Ha! Limburger stinkkaas. Dit merk ken ik niet. Moet toegeven: je hebt, net over de grens bij Maastricht (Mestreech), een Waals merk, Belgisch Limburgs dan dus, Herve, en dat is de beste. Die komt uit die streek waar die rare gek zat, hoe heet die ook weer, die was burgemeester in een officieel Vlaams dorp maar het was een Waal die weigerde Vlaams te klappen. Hoe heet die ook weer? Die schilderde teksten op viaducten en zo, tegen Vlamingen: "Keert naar uw kot!" Maar goed, als ik die Herve ergens vind dan gebeurt hetzelfde als met die cili goronong. Hoe spreekt u dat uit? Nee hoor, "erf".



Kijk, dit is nou echt mooi, "levend" pekelvlees. Niet die impotente shit uit de super. Misschien toch maar weer asperges...



En dit zijn chili-vlokken. Eindelijk weet ik wat chili-vlokken zijn. Nou-nou... Platgedrukte gedroogde Spaanse pepers, niks meer dan dat. Wat een poeha om niks in allerlei recepten en blogs...

Recept. Tsjongejonge, eindelijk. Ik ging me net afmelden...
Beignets
Maak beslag. Zie onder.
Haal hier blokjes van het een of ander door, laat wat afdruppen en frituur goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Waarvan? Stukjes hersenen, nier, garnalen, stukjes vis, courgette, aubergine, champignons (Mushroom Bahjee; India), paprika, zoete aardappel (heel klein of voorgekookt), bloemkoolroosjes, stukjes groene asperge, oesterzwam, gemarineerde tofu, kip... Tempura!
Ook erg lekker met inktvisringen (Calamares a la Romana) en met uienringen (Onion Bahjee). Dat laatste gaat ook mooi met husseltjes van erg fijn gesneden uienringen, we hadden het er laatst over.
Buñuelos, Spanje. Van hetzelfde laken een pak, maar: kan ook in de koekenpan.

Beslag
Maak beslag van 125 gram bloem, een eigeel, 200 cc. bier, zout en eventueel koenjit/curcuma of, als je teveel geld hebt, safraan (wwek in wat water; voeg toe + water).
Laat een half uur rusten in de ijskast.
Klop een eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het beslag.
Gebruik direct.
Buñuelos-beslag. Bloem, eigeel, gist, iets zout en melk.
Buñuelos-beslag voor bakken in de pan: 250 gram bloem met wat zout en daar twee eigelen door werken. Na elkaar twee lepels bier, twee lepels melk en twee lepels olijfolie erdoor werken. Twee uur op een warme plek laten staan.



Buñuelos

Zag deel een van Armaggedon. Tsja. Dat is meer iets van dat Schwarzenegger-werk. Wel apart: DVD in twee delen, welke twee delen op één DVD stonden, ik bedoel: dus op voor- én achterkant.
Zag ook deel vier van De Oorlog. Nog steeds erg mooi. Margaretha Ferguson kwam aan het woord. Herinnerde me dat Kousbroek nogal wat kritiek had op haar. Op Google vind je kritiek op haar standpunt over de Indonesische kampen en over "de toestand in China" vs. Kousbroek's reacties.
Daarnaast was ze alleen maar, als ik het goed begrepen heb, deels tegen Brouwer's Bezonken Rood, wat gewoon een zwaar nep- en kletsverhaal is.



Wurth, kunst, hier.
En hier.
Grote concurrent, vroeger, van mijn vader zaliger.

Lees nu Brieven aan Ludo P van Reve.
In ene gaat het vrij kort op mekaar over eten.
"De Boys zijn even de stad in, fruit kopen op de Albert Cuypmarkt, alsook, als die aanwezig blijkt te zijn, een inktvis, want nu ik weet dat je de zuigarmen en niet het lijf op moet eten, zal ik de consumptie ervan nieuws beproeven."
Vreemd. Als het inktvis is, dan eet je het lijf én de armen; armen enkel is 80% weggooien. En als het octopus is, dan heeft hij in eerste instantie (armen) 90% van het gewicht weggegooid...
Daarna een verhaal, in dezelfde brief, dat als je drie rauwe eieren eet, dat je dan een halve kilo afvalt/afpist/afboert.
Daarna belooft hij een visfilosoof te maken. Geen idee. Filosoof is gestoofd vlees (of vis dan dus) tussen twee lagen aardappelpuree, eea. uit de oven. En in mijn optiek met heel veel meegestoofde ui.
Wat voor vis zou dat kunnen zijn? Stokvis zal het wel niet zijn, maar dat moet perfect wezen. Dat gaan we maken. We houden jullie op de hoogte.
(Uhh, Wiki zegt "Filosoof is een ovengerecht uit de Oudnederlandse keuken. Oorspronkelijk op basis van restjes vlees, aardappelen en uien. Andere varianten voegen appels of appelmoes of -compôte toe, of zelfs bonen. Qua ingrediënten en bereidingswijze vertoont filosoof overeenkomsten met de jachtschotel en met de engelse shepherds pie of cottage pie.")
Ja, toch?!

Een plaatje Groningen alvast.



Mooi toch?!