zondag 30 mei 2010
Erg lekker,
gisteren. Dat je lippen aan mekaar plakken...
Quorn blokjes naturel (zie boven), Shaghai paksoy, vogeltong pasta.
Quorn kort roerbakken in wat boter / uit de pan.
Paksoy (zie hieronder) idem (wat arachide-olie erbij in de pan). Stukjes stengel eerst, stukjes blad heel kort later.
Ui, knof, gemberwortel, cili goronong (search the blog; heet Maleis pepertje).
Geplet korianderzaad, fijngewreven venkelzaad, kencur / kentjoer (fijngehakt).
(De paksoy en de kencur)
Pot paddestoelen-fond, daoen salam.
Proef, vogeltongpasta erin, en als die gaar is de Quorn en even later de paksoy.
(Vogeltong pasta; bij de betere Turk)
Hieronder die kentjoer / kentjoor / kencur. Ik vind het een verslavend kruid. Familie van gember, kardamom en laos. In feite heet het de "kleine laos". Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Onmisbaar in sop lontong (search the blog). In Indonesië, nou ja, op Bali, maken ze advocaat met palm-brandewijn ("alpokat"), wat ze kruiden met kencur.
Vandaag. Zoutvlees, bruine bonen, tomatenpuree, selderijblad, paprika. Surinaams. Die paprika, dat is mijn verzinsel erbij. Moet lekker zijn.
Hieronder dat zoutvlees (rundvlees) in de ontzoutings-week.
Recept
Blauwschimmelkaas-saus met room
Fruit in olijfolie wat ui en knoflook.
Kruid met nootmuskaat, ietje komijn, laurier, peper en zout.
Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe, laat op hoog vuur aan de kook komen, ondertussen de aanbaksels losroerend.
Voeg flink koksroom toe, laat aan de kook komen en laat wat inkoken.
Roer er op laag vuur gebrokkelde blauwschimmelkaas door en laat die zo goed mogelijk smelten.
Werk er wat paprikapoeder door en proef op peper en zout.
Serveer bij pasta, met bijvoorbeeld broccoli.
Cabrales, de lekkerste blauwschimmelkaas voor in de keuken. Rijpt in bladeren verpakt, zoals je ziet. Bladeren van de Spaanse aak, ook wel veld-esdoorn, een plant uit de Zeepboom familie. Nou jullie weer. Maar enfin, het is dus een esdoorn-achtige. Dus al dat gelul over druivenbladeren of eikenbladeren, dat is dus gelul dus.
The quick and the dead. Vanavond, RTL7. Ken ik niet. Maar dat kán niks zijn, met zo'n plaatje. Niks misogyn trouwens.
Cultuur. Tsjongejonge. En, geloof het of geloof het niet: in Helmond... Mijn geboortestad, en met geen 20 kanonnen krijg je me er ooit terug. Maar goed. Cultuur in Helmond. Deze keer geen "per bewoner meeste kroegen van Nederland" of "meeste steekpartijen" maar Pirandello Festival. Op de site hier niks (behalve dan "sezoen"). Ah! Hier. Niet van de site natuurlijk (we goan ons tog nie muug [moe] moake...).
Cultuur? De wagen waarmee prins Bernhard ons land in 1936 binnenreed. Zie de site van Paleis Soestdijk hier. Nee dus.
Terreur in Vugt hier. Nee dus.
Laten we maar gaan koken.
Publié par Maarten van Thiel à 18:08:00