dinsdag 18 mei 2010

Oosterse vissoep of zo


Dat maakte ik al eens, een maand of zo geleden, maar nu heb ik visbouillon-blokjes van Knorr, die ik graag eens uitprobeer. Ingrediënten oa. zeezout als voornaamste bestandmiddel, "vis 6%" (je moet wat voor je blog over hebben), suiker(?), olijfolie 1e persing, "garnalen 1%". Foto morgen.
Die vissoep, daar gaat ook ietsje trassi in, koolvis (want goede witte vis is weggegooid geld in zo'n sterk smakende soep), paprika, ietsje light soy, cayenne, daoen salam, korianderzaad, gedroogde garnalen en idem visjes, venkelzaad en heel dunne mie. Recept ook morgen.



Vreemd, forel in vissoep...
Over forel gesproken. Als kind kwam ik met m'n ouders in een hotel in St. Hubert, Ardennen. Forellenvijvers. Elke dag forel vooraf. Au bleu, aux amandes, à la meunière, you name it...

Lees momenteel Reve, Brieven aan Simon C.[armiggelt], of schreef ik dat al? "roerloze volkstuinen"...

Recept
Basissaus
Smelt boter, laat vrij warm worden en voeg kruiden toe (zout, peper, tijm, laurier, ietsje foelie en kruidnagel).
Eventueel beginnen met wat ui en eventueel wat knoflook in de boter aan te braden.
Doe er flink bloem bij, meng en laat garen op laag vuur op een plaatje, steeds roerend.
Maak er saus van met achtereenvolgens warme melk, warme bouillon en droge witte wijn.
Goed te bewaren en te vriezen.
Basis voor van alles. Kaassaus, pepersaus, you name it maar weer.



Cumberland saus. Niet dat je dat kan maken van basissaus, maar wel erg jammiejammie.

In ene schiet me het te binnen ("Peng!") dat ik papadum bij die paprika-gedroogde visjes wilde maken. Nou ja, dat komt later, want papadum bij soep, dat lijkt me niks.



Papadum

Zag gisteren de eerste helft van We were soldiers. Haakte af toen het geweld losbarstte. Niet vanwege dat geweld maar vanwege slaap.

Momenteel, ik bedoel: deze dagen, op Radio 4 de Radio Top 400. Meer dan 10.000 stemmen uitgebracht. Maar dan hoor je (ik hoor al jááááren de hele dag door klassieke radio, zeven dagen per week, in Nederland of Frankrijk) dat nummer 300 of zo, iets is wat je nooit eerder hebt gehoord. Dat kan toch niet? Hoeveel stemmen zijn daarop uitgebracht? Het gemiddelde is 25. Zeg dus op nummer 300 15 stemmen. Maar dat kan toch niet? 15 stemmen op een stuk dat ik nooit heb gehoord, én wat die mensen het "mooiste" vinden, én die dan ook nog effectief de moeite nemen om hun stem uit te brengen? Daar geloof ik helemaal niks van.



Luister nu naar het Andantino in A flat major van Schubert (hierboven; wat een te kussen kop), prachtig. En daarna komt het Allegretto moderato in F mineur.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)!
Deze twee dingen als begrafenis-, uhh, crematie-muziek gekozen. Niet dat ik plannen heb, maar ja, je zal maar niks mededelen en dat ze dan wat van André Harses gaan spelen of zo...
Dat allegretto trouwens, dat is voor als het publiek vertrekt. Dat ze wat opschieten. Toch?

Recept
Soep van stokvis of klipvis met prei, porrusalda, Baskenland
Week stokvis (gedroogd) of klipvis (gezouten); bewaar het weekwater. Klipvis: = bacalao / bakkeljauw. Search the blog op de basis-bereiding!
Kook de vis kort met, bij stokvis, wat zout, en met laurier.
Giet af, verwijder vellen en graten en breek in stukjes.
Bak in olijfolie, met wat boter erbij, blokjes rauwe stevige aardappel rondom aan.
Voeg flink kleingesneden prei toe, bak kort aan, doe de vis erbij, roer even om op
half-hoog vuur en voeg dan het weekwater toe (zie ook wat dit betreft
het basis-recept voor klipvis; het water mag niet te zout zijn).
Voeg, indien nodig, water toe.
Kruid met peper.
Breng aan de kook en laat een uur op laag vuur en met een deksel op de pan stoven.
Proef op zout.



Dit is de start van een van de mooiste bacalao-recepten, bacalao al pil pil. Hier.