maandag 10 mei 2010

Vandaag, gisteren en morgen.


Recept.
Babi pangan
Laat in flink ketjap manis met een scheut ketjap asin erdoor redelijk wat sambal en een scheut gembersiroop de volgende ingrediënten een uur trekken, regelmatig omroerend: gesnipperde ui, geplette knoflook, geraspte verse laos en geplet komijnzaad.
Wrijf hamlappen in met de marinade, laat een half uur liggen, wrijf weer in, laat weer liggen en zo nog een keer.
Bak het vlees in arachide-olie rondom mooi bruin. Haal uit de pan.
Voeg de marinade toe, een flinke scheut rijstwijn (of medium sherry), tomatenpuree, wat citroensap en water zoveel als nodig.
Breng aan de kook en laat inkoken.
Breng de saus op smaak met citroensap.
Warm het vlees snel op in de saus.Dan eerst maar even wat ik vandaag beloofde in het NRXNext blog, hier (alle links hier in een nieuw venster), foto van mollica (geroosterde broodkruimels voor over pasta) en een zeer fraai Italiaans brood-salade recept. Vergat aldaar te melden dat het beide armelui-gerechten zijn. Niet dat dat niet lekker smaakt... Search the blog op patatas a lo pobre, armelui-aardappelen.Mollica

Die Italiaanse brood-salade nu.
Salade met geroosterd brood, panzanella, Italië.
Rooster dikke sneden boerenbrood (wat ze in Frankrijk pain bis noemen, dat grauwige brood) met wat olijfolie erop gesmeerd.
Laat het brood goed koelen en maal er wat zout over.
Snij tomaat, komkommer, wortel (heel fijn), ui en bleekselderij (2 x fijn) in kleine stukjes.
Verkruimel het brood grof en meng met de groenten, in stukjes getrokken basilicum zonder hoofd-nerf, peper, zout(?) en wat witte wijnazijn (of wat witte balsamico?).
Koel goed.
Serveer op gekoelde borden, met olijfolie en eventueel met zachtgekookte eieren. Of beter: gepocheerde!Vandaag verder.
Vanavond spaghetti, zeer fraaie tomatensaus met ansjovis als zout, veel rode wijn erin etc. Geen foto's. Al genoeg gedaan. Mooie oude geraspte kaas erover.
En laatste deel vierluik Voor koningin en vaderland cq Soldaat van Oranje.
O ja, in Trouw stukje over Peggy Porschen, patissière, en Nederlandse idem Marieke de Korte. In de website van Trouw weer eens niet te vinden. Nou ja, zoeken we zelf. Toch?! Wordt het misschien nog aardiger ook...
Peggy hier. Wel nogal zuurtjes-, nee, beter zoetjeskleuren...
Marieke hier. Weer zuur, uhh, zoetjes en trouwens de site functioneert alleen goed in Internet Explorer.
Dan maar een gebakje, taartje zeggen ze in Brabant, van mij persoonlijk. Citroen-méringue brulé.Ben de foto's van gisteren aan het opleuken, en kwam die hieronder tegen. Reden om morgen eens een blog aan Ectoplasma's op te offeren. Op het gevaar af.
Ik denk dat die ecto op mijn comp gekomen is bij het kijken naar Poltergeist, verdomd.Gisteren.
Derde deel vierluik Soldaat van Oranje dus. Best aardig. Alleen je ziet het met plezier, maar je weet ook dat je het niet gaat herzien.

Koken gisteren nu.Marineer tofu. Light soy, sambal badjak, rijstwijn, nogal wat plum sauce (toko; chutney van harde pruimen en veel knof), wat limoensap.Tofu uit marinade. bewaar de marinade.
Pan, pinda-olie (arachide-olie), ui, prei, knof, gemberwortel.
Marinade van de tofu erbij.Frituur taro-schijfjes.Warm de saus op met de tofu erin en de taro.
Werkelijk enorm lekker, vooral door die flinke hoeveelheid plum sauce.
Uhh, die taro-chips moeten wat krokant zijn, dus vrij dun en in vrij hete olie, maar niet super dun super krokant en in super hete olie.OK. Morgen. Uhh, ongelofelijk. In de ochtend een afspraak, in de middag drie... Eten? Geen idee. Film: Eat Drink Man Woman. Dát weet ik al.