donderdag 20 mei 2010
Huhh??
Was bij SuperdB en zag filet américain met een sausje erbij. Sausje bij de f a? Geloof 't of geloof 't niet: Dieselsaus...
En verdomd, dat bestaat echt. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kocht trouwens f a "peper". Inderdaad. Die brandde me bek uit.
Zocht een plaatje en vond dit...
Zocht verder, vond niks behoorlijks, totdat Google me "diesel aus" presenteerde.
Gisteren
Foto's sporen niet met tekst! (Vriend van me, T-shirt, NS logo met daaronder "Ik spoor niet!")
Plakken tofu (even door de bloem) bakken.
Papadum frituren.
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel.
Pepertjes uit het zuur in kleine stukjes en op laag vuur, hoisin, rijstwijn.
Daoen salam, komijn, kardamom, paddo-blokje.
Paddo-pot uitlekken. Foto pot zie gisteren. Paddo-pot dan dus.
Proef.
Tofu-blokjes erbij, paddo's en eet met papadum.
Vanmorgen recept in Trouw. Kroatische lentetaart (zo'n titel geeft achterdocht). "1 theelepel vanille-merg". Jee, dat zijn vier of vijf stokjes of zo! Nooit never zelf gemaakt natuurlijk, maar wel dik op de foto naast het recept...
Zakje papadum. Is dit mooi of niet? Dat konijn of haas, wat is het...
Dat konijn bracht me wat in herinnering. Indonesië, jáááááren geleden. Konijne-fokkerij'tje opgezet in (Sumatra) gebied alwaar erg weinig proteïnen. Komt er zo'n baardaap in een woestijnjurk, dat dat niet kon. Dat was familie van het varken.
Recept
Tsjongejongejonge...
Béchamel
Hoe het echt moet.
Melk aan de kook brengen.
Een flinke hoeveelheid boter smelten (of, in zuid Europa: olijfolie verwarmen) in een pan met een dikke bodem.
Er bloem doorroeren (een "roux" ervan maken) tot het mengsel nog net vloeibaar is.
Een tijdje laten trekken op een plaatje, zonder dat het bruint, met er doorheen geroerd wat zout en witte peper, en eventueel wat laurier, tijm, nootmuskaat en kruidnagel.
Stevig kloppend met een garde en op hoog vuur er scheut voor scheut kokende melk doorwerken, tot je een iets te dunne gebonden saus hebt.
Op een plaatje op laag vuur en regelmatig roerend wat laten indikken. Je kan proeven of de bloem gaar is, probeer maar; regelmatig proeven en dan merk je de gaarwording op.
Proeven op zout en peper.
Gekookte vastkokende aardappel met -goede- béchamel. Kan het simpeler, kan het lekkerder?
Publié par Maarten van Thiel à 17:13:00