maandag 23 november 2009

Vandaag


Ontbijt met donker oerbrood of kloosterbrood of ochtendglorenbrood of hoe heet het, van SdB, alledrie even lekker, wil er vanaf zijn wat het was, lekkerder dan donker AH brood in ieder geval, met licht belegen kaas van Aldi en met pekelvlees van AH.
Voordeel van AH brood: alle sneden zowat even groot; SdB begint met van klein naar groot oplopende.(Het wonder is geschiedt; maakte close up foto's, denkend de zonnekap eraf te halen.)

Dit zijn die haringkoninkjes. At ze vanavond weer op Brabants rog (een halve op een sneetje) als borrelhapje, met limoensap, maar nu niet met versgemalen peper maar met kleine stukjes groene gepekelde peper die ik in Groningen kocht. Zie foto inkopen verderop, grote pot.

Ziekenhuis. Martini. Splinternieuw. Erg mooi. Routes erg mooi aangegeven. Alles snel en efficiënt. Orthopeed, x-rays, orthopeed, volgende week echo's, week daarna uitslag. Waarschijnlijk eerst ontstekingen in schouders met injecties bewerken, na een maand "?". Na echo's duidelijheid over wel of niet gescheurde pezen.Inkoop toko. Ongelofelijk. 10 Euro.
Grote pot = die pepers. Twee flessen is light en dark soy, respectievelijk voor over het eten en in de keuken. Dark is "heavier; contains molasses".
Hoisin, waanzinnig lekker; vergat nog plumsauce, idem (pruimen + knof-chuthey).
Stokjes, kencur, piment, korianderzaad.
En tempeh...
Wilde die tempeh vanavond voor de helft marineren (rest in de vriezer voor later tempeh kering, zie gisteren) maar voor alles was het te laat door kroegbezoek en buurvrouwbezoek. Boterhammen.Kreeg dit van mijn Phillippijnse buurvrouw. Cocos en maïs. Niet zoet. Morgen na proeven commentaar.

Ik hoop dat lezers gisteren genoten hebben van Maria Dolores Pradera en van die fado. Ik in ieder geval wel. Diverse keren.

Recept
Tempeh met sperziebonen, sambal goreng bontjis tempeh; Indonesië
[Oude spelling bontjis, nieuwe buncis, "bOEntsjies", boontjes dus]
Pureer in een blender of vijzel rode ui en knoflook, met sambal trassi (of met sambal oelek en gebakken trassi), laos, goela djawa en zout.
Bak het mengsel even roerend aan in hete pindaolie en voeg dan in stukjes gesneden sperziebonen toe.
Laat even staan op half hoog vuur, regelmatig roerend.
Voeg blokjes tempeh toe en wat daoen salam.
Breng aan de kook met water zoveel als nodig is en laat op half hoog vuur garen, af en toe omroerend.
Voeg eventueel ketjap manis toe.

Kan er geen plaatje van vinden. Wel levert Google diverse soorten tumis buncis. hier bijvoorbeeld (alle links hier in een nieuw venster).
Hieronder Tumis kankung, "van waterspinazie".