zaterdag 7 november 2009
Meurette en zo
In de kroeg, In 't Holt, vroegen ze of je met Beaujolais nouveau van vorig jaar nog wat kan doen. Ja zeker zeg ik, meurette van koken.
Bak spekjes, uit de pan halen. Flink rode wijn, iets bouillon, bouquet garni, knof, sjalotten, lente-uitjes (liefst die grote Franse), peperbolletjes (zwart), stukjes wortel, laurier.
Langzaam aan de kook, zacht doorkoken, proeven, laurier eruit, eieren erin pocheren en spekjes terug. Eieren uit de pan en naar warme borden, flamberen met marc de bourgogne (of goede brandewijn), binden met beurre manié, over eieren. Eten met knoflook-croutons.
Beurre manié: 50/50 boter en gewone bloem door elkaar kneden. Als rol in plastic in de koeling bewaren. Om iets te binden roer je er kleine bolletjes van door de saus of soep.
Zocht een foto, vond natuurlijk een foto uit dit blog, nam een andere.
Overigens: men pocheert de eieren in water; ik in de saus.
Recept, alweer
Tagliatelle met noten, tagliatelle con le noci, Italië
Kook tagliatelle in water met zout en wat olijfolie.
Bak in olijfolie stukjes knoflook, stukjes spaanse peper zonder de zaadlijst en grof gehakte walnoten, tot de noten en de knoflook mooi bruin zijn.
Serveer over de tagliatelle, met versgeraspte parmezaan.
Vanavond en morgen.
Heb het druk, wil in de rust van het weekend allerlei achterstallig spul wegwerken.
Kocht twee pizza margharita (Super de Boer, 1,05, prima) om op te leuken.
Alle twee met ui en knof, door olijfolie gehaald.
Vandaag met sardien, zwarte olijven en rode peper uit het zuur, morgen met Gorgonzola, kappertjes en groene peper uit het zuur.
Geen gelul.
Mooie culi-pagina in Trouw.
Heston Blumenthal, Engelse TV kok (ik kijk nooit naat TV koks, zelfs niet naar Wind waarmee ik bevriend was): als je de aardappelen in water met zout kookt worden ze gebakken mooier bruin. Blijkt te kloppen volgens de schrijver, Jeroen Thijssen.
Heb ooit met Wind in die keuken boven September en De Zwarte Ruiter gekookt. God wat waren we bezopen... Moest ontbijtkoekijs proeven, nou vooruit dan, en spaghetti met blauwe saus, Nee!
Serie De Heimweekeuken. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vandaag Crème au beurre koekjes wat er nog niet in staat.
Ik dacht eerst "Dat wordt weer Arretjes cake", net als die Portugese chocoladeworst van NRC Next, maar nee.
Morgen zal het er wel op staan.
Publié par Maarten à 17:24:00