donderdag 5 november 2009

We beginnen met een correctie.


Het "doodzieke aapje N." in Reve's Op weg naar het einde blijkt niet Nuis te zijn, schande over mij. Het was Cees Nooteboom, nog na-ziek van zijn vlieg-angst, na door Mulisch in het vliegtuig naar Edinburg geduwd te zijn. Die vliegangst is hij ondertussen kwijt, zoals u ongetwijfeld weet...Las in Trouw over sites als GeenStijl: joop.nl, geencommentaar.nl, sargasso.nl. Bezocht ze allemaal. Allemaal drie keer niks.

Recept
Taart met kweeperengelei
Maak of koop kweeperengelei (Membrillo, Spaanse winkel).
Rol bladerdeeg uit tot twee dunne lappen, rond of vierkant.
Leg een lap op bakpapier op een bakplaat.
Bedek tot een centimeter van de rand met patisserie-crème.
Beleg met dunne plakjes kweeperengelei.
Maak de rand nat met water en leg de tweede lap op de eerste.
Druk met een vork de randen goed op elkaar.
Bij deze taart wordt het oppervlak niet met geklopt ei bestreken maar met losgeklopt eiwit (niet stijfgeklopt).
Prik wat gaatjes in de taart en bak een half uur op 160 graden.Dulce de membrillo, zoet van kweepeer. Onweerstaanbaar lekker. Op kaas. Membrillo con queso / sabe a beso, membrillo met kaas / smaakt als een kus.

Mooi stukje Trouw over hacken overheidssites hier (alle links in nieuw venster hier).

Trouw is overigens helemaal niet knullig zoals veel gedacht wordt. Ja, je hebt er die berichten van welke dominee wel of niet in Barneveld benoemd is enz. maar daar kan je langsheenlezen. Is trouwens maar een heel kort stukkie.

En zoals ik al eerder schreef: wat moet ik anders als ochtendkrant; De Telegraaf? AD? VK? Doemenelol...Dat heb ik ook heel erg gemist in Frankrijk. Braadharing, panharing...

Pam, interview Reinbert de Leeuw.
De Leeuw heeft het over schrijvers die "muzikaal" schrijven en noemt daarbij oa. Nabokov. Vreemd. Als iets Nabokov vreemd was, dan was het wel muziek.En vreemd dat Hermans hem niet mag.

O! Leuk recept in De Telegraaf vandaag. Lees jij de Telegraaf? Ja, de puzzel...
Beierse eieren. Zuurkoolspek in plakjes bakken, met ui en peterselie (en knof zou ik zeggen). Ovenschotel met plakjes rauwe aardappel, tomaat, dat spek etc., basilicum, z-p, room met yoghurt mengen, z-p-pikant paprikapoeder erdoor, over die schotel.
175 graden, 3 kwartier.

O ja, Beieren. Zondagmorgen in de kroeg, hertenlederen broeken met Stickerei (dertig jaar geleden 2.000 mark de broek), Weiswurst met zoete mosterd...