donderdag 26 november 2009
Jota
Jota [tussen chota en chotta], want na het grote succes van de Fado / Pradera post ik nog maar eens zoiets.
He! Weer die lira! (Verderop ook in Navarra.)
Jota: heel kort tekstje; denk aan jota.
Hierboven jota aragonesa, uit Aragón, midden in de Pyreneeën en dan naar beneden.
Jota aragonesa is een toneel / dans spektakel waarin achter elkaar diverse jota's worden gezongen.
Jota navarra (foto hieronder), uit Navarra, tussen Golf van Biskaye en Aragón: geheel spontaan, in de kroeg of in de kerk, dikwijls zonder begeleiding, en eentje maar, geen reeks.
Verder is er erg weinig verschil tussen de ene jota en de andere.
Jota aragonesa hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maar nu eerst een recept want dat vergat ik gisteren.
Terrine van parelhoen en kalfsvlees
Oei
Snij de borstfilets van een parelhoen, haal uit en bewaar de lever.
Snij de rest van het parelhoen op het bot aan grove stukken en snij kalfsvlees van de borst in blokjes (150 gram per parelhoen), doe alle vlees in een kom en voeg blokjes vet spek toe (50 gram per parelhoen), grofgesnedenui en idem knoflook.
Kruid met zout, peper, tijm en kruidnagel.
Giet er een flinke scheut witte wijn op en een scheut armagnac.
Roer goed om, dek af en laat een uur of vijf marineren op een koele plek.
Roer regelmatig om.
Breng water aan de kook met citroensap erdoor en doe daar flink wat ontpitte groene olijven in.
Giet af als het water weer kookt.
Giet het vlees af, en houd de lever en de filets apart.
Maal alle overige vlees. Zout en peper.
Bekleed een terrine (met deksel) met dun bardeerspek en vul met de helft van de farce.
Beleg de farce met de afgegoten en gehakte olijven, leg daar de filets op en strooi
er de gehakte lever over.
Leg de rest van de farce op de filets etc.
Druk enigszins aan en bekleed de bovenkant ook met bardeerspek.
Decoreer met wat laurierblaadjes.
Doe de deksel op de terrine en bak au bain Marie twee uur op 180 graden.
Laat koelen.
Maak aspic, laat afkoelen tot de aspic bijna stolt en giet deze dan over de terrine.
Laat goed koelen.
Bewaar de terrine minimaal 24 uur op een koele plek.
Snijd schijven van de terrine en serveer met augurkjes.
Beduidend minder ingewikkeld: een jota concours voor kindertjes.
Nog een jota aragonesa hier. La jota de la olivera, de jota van de olijfboomgaard.
Laatst in NRCNext blog "Gerechten die je altijd maakt". Nou maak ik nogal wat "nooit hetzelfde" maar als er mensen(!) te eten komen, en dat gebeurt weinig, moet dat niet teveel aan m'n kop hebben, dan kook ik iets "bekends". Ja, want dan hoef je niet na te denken, wat je niet kan als die lui aan je kop kletsen.
Mijn lijstje.
Zuurkoolstamp met spek
Ovenaardappelen met chorizo en paprika
Gefrituurde tofu met pindasaus en taogé
Pasta met gerookte haring, prei en crème fraiche
Pizza sardien, chorizo, (veel) ui
Pizza ansjovis, (veel) ui, kappertjes
Tuinbonen, paprika, gepocheerde eieren (ovenschotel)
Alma Navarra, de geest van Navarra. Een groep, ik schreef "spontaan" maar groepen heb je natuurlijk ook. Gelukkig wel want spontaan, dat kan je niet inplannen.
Jota navarra hier. Que hizo a San Fermin llorar, dat wat op San Fermin deed huilen. San Fermin: Pamplona, stieren dagelijks door de straten.
Recept
Terschellinger suikerbollen, bien étonnés de se trouver ensemble.
Smelt 75 gram boter op laag vuur en laat afkoelen.
Los 25 gram gist op in 150 cc melk waar de kou vanaf is.
Meng ietsje zout door 500 gram bloem, stort op het werkblad, maak er een kuil in en giet daar de melk in.
Werk door elkaar en werk er dan ook de boter door, drie eetlepels gemberstroop en twee eieren.
Kneed tot een soepel deeg en laat een uur rijzen onder een doek, op een redelijk warme plek.
Kneed er 2 theelepels kaneel door en 100 gram witte kandijsuiker.
Vorm er bolletjes van en laat die opnieuw rijzen.
Bestrooi met rietsuiker en bak een half uur ongeveer op 200 graden.
Laat afkoelen op een rooster.
San Fermin
Nog een jota navarra hier. Se oyo en el cielo una jota, in de hemel hoorde je een jota.
Wel een verschil Navarra Aragón: Navarra gaat dikwijls, met lang voorspel, de zanger opnaaien.
(Iha. allemaal erg Arabisch trouwens.)
Nog een hier. La que en Navarra se canta, dat wat we in Navarra zingen.
Ook die lira's! Ik heb ze nooit gezien in Navarra, maar ja, ik verkeerde alleen in het spontaan-circuit, dus zonder begeleiding.
Nou, vooruit dan. Nog één. Per slot van rekening heb ik in Navarra gewoond. Hier. No levantes tanto el vuelo, til je vlucht (door de lucht) niet zo hoog op. ? Wees geen hoogvlieger?
Hoe dan ook, deze hier is super klassiek gecomponeerd / gezongen. Net als de vorige. Vergelijk hoe de muziek loopt tot aan het inzetten van de zangers.
Publié par Maarten à 18:30:00