dinsdag 3 november 2009

Gevulde paprika en Jaques Gans,


bien étonnés de se trouver ensemble...



Waarom de tekst gisteren er in ene met veel meer wit staat dan anders, geen idee.

Eerst maar even die gevulde paprika van gisteren.
Totaal-experiment. Nooit gehoord van en nooit gemaakt: gekookte rijst (niet al te gaar) met rauw ei erdoor in de oven.
Belangrijk: dat gestolde ei dempt de smaak; normaal is drie cayennepepertjes redelijk heet, nu at zelfs mijn oude buurvrouw (80) het zonder morren, met drie stuks voor twee porties.



Wijn en paddestoelenbouillon(blokje) erbij.
Dit is mijn fameuze tweepittertje, zoals die gebruikt werden in woonwagens en kleine tjalkjes. Kleuter Woutwijk heeft jaaaaren naar zo'n ding gezocht en ik kreeg het gratis van een woonwagenbouwer in Tolbert, Piet, hier in zijn klassieke rode Porsche cabriolet.



(Onnodig te zeggen dat ik op dit fornuisje beter kook dan Th. hier vlakbij, op zijn zespitter, twee ovens, frituur en wokbrander-fornuis van 9.000,-.)

Opmerkelijk hoe lang het in de oven moet, en dat ligt niet aan de tweedehands oven (die ik toch vandaag voor het eerst gebruikte; dank A. voor dit geschenk!). Dat ligt aan het feit dat ei er in de oven erg lang over doet, met als uitzondering uitgestrekt als een spiegelei op een plaatpizza.

Was ooit chef in Utrecht, vego gerecht kleine Turkse paprika'tjes (biber dolmas, voor dolmas) met oa. ei er in uit de oven. Ook met kaas. Ei eerst in de oven, kaas later.



Rauw ei erdoor

Maar goed.
Olijfolie, ui, knof. Zoals dagelijks zal je zeggen. Ja. Maar toch: vandaag geen "eenpansgerecht". Wel één ding, maar toch.
Paddo-blokje, cayennepepertjes in kleine stukjes, beetje kruidnagel en foelie, laurier.
Rijst erin opbakken en dan met half witte wijn half water er een soort risotto van maken, rijst bijna gaar.
Mild, zoet paprika poeder erdoor en voor de rest zie de foto's.
Lekker.



Vorige week, Super dB, een Eu. En in Duitsland noemen ze zo'n plastic tuit met drie kleuren paprika's erin een Ampel, een stoplicht.

O ja, daar zijn ze weer, Du Perron en Ter Braak. Vervolgde vannacht (vanacht?) herlezing Pam De armen van de inktvis (iemand moet die man gaan vertellen dat op de cover geen inktvis staat maar een octopus; zeg maar dat ik een keer octopus wil komen koken voor deze schrijver die ik hoog aansla, Galicisch, met chorizo en rode wijn), Van anarchist tot telegrafist, Portret van Jaques Gans.



Voordat het de oven in gaat

"Onder de regelmatige belofte nu echt aan het werk te gaan, leende Gans in ieder geval grote bedragen van Menno ter Braak, die wel iets in hem zag. Gomperts: 'Hij had in de gaten dat Ter Braak iemand was met een groot geweten, waarvan je vrij gemakkelijk misbruik kon maken. Ter Braak is een tijdlang een vaderfiguur voor hem geweest, maar Gans heeft hem belazerd van hier tot gunder.'
Ook Du Perron heeft Gans aanvankelijk geholpen. [...; Gans:] 'Du Perron was zo genereus om mij zijn naam te lenen, zodat ik in Parijs het hoofd boven water kon houden met Franse boekbesprekingen in de NRC, zonder dat de makkers in Rotterdam dat merkten'. Niettemin nam Du Perron hem aanzienlijk minder serieus dan Ter braak. In 1939 werd er op een bijeenkomst in Riche door een aantal letterkundigen de oprichting van een nieuw letterkundig tijdschrift besproken. De stemming was ernstig en apocalyptisch en het plotselinge binnenstommelen van Jaques Gans viel dan ook enigszins buiten de orde. Gans bemerkte dat hij teveel was en zei om zich te verontschuldigen: 'Ik kom afscheid nemen, morgen ga ik naar Finland om tegen de Russen te vechten.' Waarop Du Perron na een korte stilte achteloos opmerkte: 'Dat is goed Jaques, tot morgen!'"



Kreeg die electrische inbouwoven (gemonteerd tussen enkele planken) cadeau, kon er geen plek voor vinden in de keuken, naast de keuken enorme kast onder de trap, geaard stopcontact daar, hop, erin, paste net. Vertelde dat die oude buurvrouw. "Onder de trap". Vanmorgen vertelde ze dat ze de hele nacht wakker had gelegen, peinzend over hoe die oven in de meterkast kon. Ik zeg onder de trap, niet ernaast! O, wij noemen dat de kelderkast...

Overigens was Gans niet laf, integendeel. Pam: "Inderdaad vocht hij nimmer in Finland, maar wel wikkelde hij zich in datzelfde jaar in een Finse vlag, sprong in het IJ en zwom een Russische oorlogsbodem tegemoet, die zojuist in de Amsterdamse haven was aangemeerd. Daar klom hij aan boord en hees onder het oog van de werkeloos toekijkende bemanning de Finse vlag."



Groene gepekelde jalapeño die ik er bij at (AH; SdB heeft rode)

Recept

Paardenbiefstuk, Russisch Stroganoff zoals het hoort.
Week gedroogde paddestoelen.
Maak Don Kozakkensaus (zie onder).
Bak gesnipperde ui in boter en voeg daarna de uitgelekte paddestoelen toe en blokjes verse augurk (of komkommer).
Laat kort stoven op laag vuur en kook dan in.
Doe er biet uit het zuur bij en het gezeefde weekwater van de paddestoelen.
Kook in.
Hamer de biefstuk plat met een deegrollen (gebruik dus niet de meest malse soort) en braad ze bruin in boter.
Serveer er de saus bij, het paddestoelenmengsel en zure room.
Officieel moet je de lappen niet hameren maar tussen paard en zadel leggen en dan een tijdje galopperen (galoperen? Ik denk van wel).

Don Kozakkensaus
Pureer in een vijzel of blender een rode paprika en een rode peper.
Voeg zout toe.
Leng aan tot sausdikte met een volle halfzoete rode wijn, bijvoorbeeld Krim of Hongaarse.



Uit de oven...