zaterdag 14 november 2009
Nog geen idee, vrees ik
Ging zoeken naar de Franse tekst van die uitspraak van de markiezin van Vauvenargues maar vond alleen de markies (die ik laatst in een boek tegenkwam en vergat te noteren waar) hier (alle links hier in een nieuw venster). Leuke citaten-site.
Cuisine quotes hier.
Vandaag ipv. gisteren dus de Ascleps foto's, en zo rond de beginletter P zitten nogal wat weirdo's.
Pseudopectinaria malum (dit is een bloem, geloof het of geloof het niet)
Recept
Tapenade
Maak een smeuïg mengsel, al prakkend of in de blender, van tonijn uit blik, gekookt eigeel, kappertjes, zwarte olijven en, tot slot, olijfolie.
Breng op smaak met zout, peper en cognac.
Serveer eventueel in het witte deel van de eieren.
Met garnalen
Week ansjovis in melk.
Meng door elkaar radijs, sjalot, met paprika gevulde groene olijven, kappertjes, tomatenpuree en garnalen.
Eventueel wat smeuïger maken met olijfolie.
Breng op smaak met de ansjovis in plaats van zout en met peper.
Groene tapenade
Gebruik knoflook, basilicum, geweekte ansjovis, groene olijven en olijfolie.
Was een tijd geleden bij de Wereldwinkel en kocht daar erg lekkere in Afrika gemaakte tapenades.
Pseudolithos caput-viperae, pseudosteen adderkop en inderdaad, dat rare plantje lijkt op een adderkop. Erg duur, erg moeilijk te kweken. Erg moeilijk te importeren vanuit de binnenlanden van Somalië want erg zeldzaam en als heilig beschouwd (medicijn); als ze je betrappen slaan ze je dood.
Hieronder mijn exemplaar; ging wel goed, en op een dag floep, weg, althans veranderd in een plasje drek.
Recept
Tapioca pudding
Laat twee en een halve kop melk bijna aan de kook komen met een gespleten vanille-stokje erin.
Laat vijf minuten trekken, tegen de kook aan.
Week een-vierde kop tapioca 10 minuten in een halve kop koude melk.
Roer er de warme melk door, zonder het stokje.
Kook au bain Marie tot het glazig is.
Klop twee eigelen door een-derde kop suiker met wat zout in een kom.
Giet langzaam de inhoud van de bain Marie hierbij, steeds roerend met een houten lepel.
Breng roerend aan de kook in de bain marie en laat zachtjes doorkoken tot het dik begint te worden.
Haal van het vuur.
Sla de eiwitten stijf met ietsje suiker en spatel door de pudding.
Laat de pudding afkoelen.
Pervillea phillipsonii
Las in deel drie van het Verzameld Werk van Biesheuvel (zie gisteren) drie stukken over Biesheuvel, van Van het Reve dus, van 't Hart en van Onno Blom, alle drie erg aardig.
Dat -houten- huisje van die foto van gisteren heette toen ze het kochten, en heet nog steeds Sunny Home. Biesheuvel was er erg over te spreken omdat je eromheen kunt lopen. Eerder woonden ze in een rumoerige galerij-flat, en als hij onder het schrijven door iets gestoord werd, verwerkte hij dat direkt in het verhaal.
Pseudolithos sphaericum
Recept
Tarator, Libanon
Prak (in een vijzel of blender) knoflook met redelijk wat zeezout.
Werk er witte tahin doorheen (sesam-pasta) en dan yoghurt tot sausdikte.
Breng op smaak met citroensap en eventueel zout.
Werk er eventueel ook fijngehakt korianderblad door.
Gebruik bij gegrilld vlees of vis, of als dipsaus, of over salade (eventueel met falafel).
Piaranthus parvulus
Ben vandaag trouwens lid geworden van de NVVE. Tsja.
Was boodschappen doen, wijntjes in de kroeg, personeelslid zegt "Nu hoor ik het weer, hetzelfde geruis", G. zegt "Het eendere geruis" en ik ben de enige, in een grote groep van toch niet domme lui, die hem begrijpt. Ik zeg "Rijmt op sluis".
Utrecht: Bemuurde Weerd. Bloem.
Het water stroomt nog door dezelfde sluis
Als toen, en maakt het eendere geruis.
De huizen, aan de waterkant daarneven,
Zijn feitelijk ook onaangerand gebleven.
Alleen nabijer is, voor wie ze ontvlood,
De zekerheid van de imminente dood.
Ik ken die sluis goed; werkte als vrijwilliger/kok in een jongerending, Raza of zoiets, wat er vlak aan ligt.
Bloem is prachtig. Ik heb veel Spaanse en Portugese gedichten naar het Nederlands vertaald, maar een keer lukte het me om een kwatrijn van Bloem perfect, al zeg ik het zelf, in het Spaans te vertalen.
Wat geeft het, of wij hier of elders sterven?
Leven is altijd: naar den dood toe gaan.
De haardgebondenen en die verzwerven
Vinden één graf aan 't eind van hun bestaan.
Que importa, si morimos aquí o allá?
La vida siempre es: camino hacia la muerte.
Los hogareños y los que vagarán,
La misma tumba es su misma suerte.
Mooie pagina over Bloem hier.
Pachycymbium keithii
En in het weekend?
Uhh, ik kocht een opleukbare pizza, te doen met zalm, kappertjes en/of groene peperbolletjes (ja, en ui en knof natuurlijk), en verder een gele puntpaprika, pasta, gratineren met geraspte kaas, mooi sausje, madera? pesto? Dat moet goedkomen.
Piaranthus comptus
Publié par Maarten à 15:17:00