zondag 15 november 2009
Rousseau le douanier
Was op zoek naar een boekje, La vengeance d'une orpheline russe, De wraak van het Russische weesmeisje, van Henri Rousseau, beter bekend als de schilder Le Douanier,
Over dat boek zie Anathena's 1 van Kousbroek. (In dat boek was het, dat ik die graaf van Vauvenargues tegenkwam; die had iets met een grote libertijnse afgebroken abdij te maken, de abdij van Thélème.)
Maar ja, 50 Eu. Ga een dezer dagen eens op het web naar de tekst zoeken.
Recept
Tarbot in claret
Maak van de kop, staart en vinnen van een kleine tarbot visbouillon, maar zonder wijn.
Schuim af, laat een half uur trekken en zeef de bouillon.
Laat inkoken.
Snij prei heel dun.
Bedek daarmee de met boter bestreken bodem van een vispan.
Maal peper over de prei, leg de vis op het rooster en zet het rooster in de pan.
Giet wat gesmolten boter over de vis, maal er wat peper en giet tot
slot claret over de vis tot deze half onder staat.
(Claret is een donkere rosé, oorspronkelijk Portugees, nu ook Spaans en in Engeland vroeger erg geliefd. Gebruik lichtrode Spaanse of Portugese wijn of eventueel een volle rosé. Ja, of koop de clarete van Ochoa, als je die kan krijgen.)
Voeg de bouillon toe, breng de vis aan de kook en pocheer tot hij gaar is.
Snijd champignons heel fijn.
Haal het rooster met de vis uit de pan.
Houd de vis warm terwijl de saus snel wordt ingekookt met de champignons.
Schuim de saus af.
Serveer de gefileerde vis met wat prei en de saus.
Probeer een kleine tarbot te krijgen, een turbotin.
Anders een griet en als dat ook niet lukt tarbotmoten.
Koop nooit turbot double, een aan beide zijden donkere soort die
slecht smaakt.
De voorhoedevechter (oid; l'éclaireur) en de tijger
Dit is een van de vijf, zes recepten, door mij bedacht en klassiek geworden. Verder een schelvislever salade met avocado, piepkuiken met whiskey en Jakobsschelpen, avocado met roquefort-garnalensaus en nog zo wat. Jaja.
Gisteren die opgeleukte pizza met zalm, ui, knof, groene peperbolletjes. Vanavond pasta paprika geraspte kaas, ?-saus.
Lees momenteel het 1.000ste nummer van HP/deTijd, aanrader. De beste stukken uit die 1.000 nummers. Ben nu bij Hirshi Ali. Die zat in 1993 in asylzoekerscentrum Lunteren ("Het centrum van Nederland") en toen werkte ik daar. Haar niet gekend, jammer genoeg. Morgen wat over dat asylzoekerscentrum. En over Grandma Moses.
De muze
Werd midden in de nacht wakker met een enorme zin in een loempia, hoe kan het. Heb ik in Frankrijk ook een paar keer gehad, en dan kan je wel van die Vietnamese dingen krijgen (niet midden in de nacht in een dorpje natuurlijk, maar goed), maar zo'n vette dikke loempia (stukken kleiner in Indonesië) is wat anders. Morgen koop ik een frituurpan (niet teruggekomen uit de opslag), vet (blanc de bœuf wordt volgens mij niet meer verkocht; deed altijd 50/50 met olijfolie) en loempia's.
Hoe ik ze eet? In de lengte opengesneden en dan een mix van sambal badjak en ketjap erin (2/3+ manis, 1/3- asin). (Sorry voor al die haakjes!:)
Titel onbekend, maar dat zou best wel eens dat weesmeisje kunnen zijn.
Sinterklaas-tentoonstelling.
Catharijneconvent hier (alle links hier in een nieuw venster).
(Hoe kan je nou als webdesigner een pagina zo'n naam geven:
http://www.catharijneconvent.nl/index.cfm/site/Home/pageid/3462F4C2-1805-4CB2-84463D86B4AB30DB/index.cfm
Jezus.)
Ongelooflijk knullige maar charmante en in FireFox niet naar behorende werkende Sinterklaas-site hier.
Culi-pagina Trouw: Nederlandse "Zwitserse bergkazen". Vinkethaler (uit Vinkeveen) en Tynjetaler (uit ?).
Vinkethjaler hier.
Pierre Loti (schrijver; Loti is een bijnaam die hij kreeg om zijn verlegenheid; lotus, die immers in het geheim bloeit)
Verder in Trouw De Heimweekeuken. Search the blog. Over een slager, Piet van den Berg, die MRIJ koeienvlees verkoopt, Maas Rijn IJssel (geen winkel). En over zijn perfecte biefstuk. Kogel. Want tournedos, ossehaas, dat is van een spier die de koe niet gebruikt en dus te zacht is (en inderdaad, de meest gebruikte spier, de longhaas, is heel stevig en heel lekker).
Oven op 100°, vlees (natuurlijk) op kamertemperatuur. Kort voor het bakken zout en peper erover (dat doe ik dus niet). Goed hete pan met olijfolie en boter. Kort rondom bruin bakken (ik zeg, wat alle bakken van vlees betreft: eerst ene dan andere kant kort dichtschroeien en dan bruin bakken). 10 Minuten in de oven. Dun trancheren, wat jus op de plakjes en de biefstuk restaureren, weer in de oude vorm brengen. Nog een paar minuten in de oven.
Schepen
Recept
Tarbot, gestoomd, met groenten
Bak in boter met wat olijfolie ui aan, knoflook, stukken verse artisjokhart (of voeg later stukken uit blik toe), stukken bleekselderij en wat fijngesneden wortel.
Kruid met tijm, korianderzaad, peper en zout.
Giet er een flinke scheut visbouillon bij en witte wijn, breng aan de kook en laat een half uur op laag vuur staan met een deksel op de pan.
Stoom tarbot-filetten gaar boven de groenten.
Serveer met de ingekookte groentensaus en met geblancheerde venkel of zeekraal.
Bruiloft
En over zeekraal gesproken, nog een door mij gemunt recept wat klassiek geworden is, omelet met zeekraal
Tomatensaus maken zonder zout.
Water aan de kook laten komen.
Een omelet bakken zonder zout.
De zeekraal zonder houterige delen goed blancheren, afgieten, op de omelet leggen en de saus daar weer over.
Omelet niet dubbelvouwen.
Serveren met rijst.
De droom
Smakelijk eten. Met spekjes en zo.
Publié par Maarten à 17:22:00