zondag 22 november 2009

Kliekjes bv.


Vanavond kliekjes. Stukje lamsbief, bakje rijst paprika ei(?) van laatst, bakje lamsbief garnituur van gisteren.(De dag dat ik eraan denk de zonnekap van de lens te nemen bij close ups moet nog aanbreken...)

Gisteren
Olijfolie, ui, knof.
Laurier, mosterdzaad, ietsje foelie en kruidnagel.
Harissa en stukje lamsbouillonblokje.
Witte wijn, inkoken, + babymaïsstukjes en even later de tuinbonen.
Grilpannetje (gietijzer met ribbels), flink boter, lamsbiefstukjes, boter in hete pan gieten, heet water > jus.Dit was vóór toevoeging jus...

Recept
Tempeh dan kentang kering, tempeh en aardappel droog [khrIng], weer een lievelingsgerecht
Marineer kleine langwerpige stukjes tempeh en aardappel (apart) in wat zwarte rijstazijn en zoute ketjap.
Bak stukjes sperzieboon in hete pinda-olie en haal ze uit de pan.
Bak de kleine stukjes tempeh en aardappel (apart!) op dezelfde manier en haal ze uit de pan.
Bak op wat lager vuur ui, knoflook en Spaanse peper.
Voeg water met daarin goela djawa opgelost toe.
Voeg alle andere ingrediënten toe en laat gaarstoven en inkoken. Lijkt op glaceren.(Oh, het water loopt me in de mond... Me sale la babita, het spuug loopt uit m'n mond, in liedje van Maria Dolores Pradera; zie einde bericht.)

Normaal maak je tempeh kering óf (aardappel) kentang kering. Maar ik vind de combinatie onweerstaanbaar.Een voorwaar poëtische foto van pommes alumettes à l'indonesien

Nieuw boek van Nabokov, hoe kan het! Zie trouw.nl maar op dit moment staat het er nog niet op. Laura. Door zoon uitgegeven op basis van aantekeningenkaartjes.
Een citaat. "Op haar elfde had ze A quoi revent les enfants [waarover dromen de kinderen] gelezen, van een zekere dr. Freud, een gek."
Zie Wiki hier (alle links hier in een nieuw venster).In Naturalis komt een interessante tentoonstelling over in Georgië opgegraven schedels, nieuw licht op de evolutie wat betreft Homo erectus vs. Homo sapiens, maar de website doet er enorm flauw en kinderachtig over. Zeg dan gewoon we hadden nog geen tijd of zin of geld. Hier.
Maar zie hier.Dmanisi-schedels.
Heb ooit in Moskou heerlijk Georgisch gegeten trouwens; "droge" (totaal zoetloze) pindasaus.

At net een half haringkoninkje (foto's morgen) op Brabants roggebrood. Proefde gisteren een stukje sec en kon meer dan een half uur geen rode wijn drinken. Nu, met limoensap en peper lukte het weer na een minuut of 10. Wat een sterke smaak...

Maria Dolores Pradera. Soort zuidwest (sherrystreek) Spaanse Fado. Erg mooi. Grote stoere Spanjolen krijgen er een klein hartje van.
Hier De rozenkrans van mijn moeder.
"Geef me de rozenkrans van mijn moeder terug. en al het andere mag je houden". Waw.
Zoek in Youtube op haar naam. Mooie liederen maar meestal zonder feitelijke beelden; ze heeft er de wind goed onder.Fantastisch tijdsbeeld trouwens, die opname, met dat verzoomen en zo.

Een verschil tussen dit soort muziek en fado: begeleiding fado is met guitaar en een luit; vreemd genoeg heet de luit guitaraen de guitaar, dat schiet me niet te binnen.

Zie de twee instrumenten hier. Uiterst indrukwekkend. Waw!