zaterdag 29 maart 2008

Vanavond


Vertelde al eens hoe ik eet.
Vijf dagen: vlees, ei, tofu, vis, kaas.
Vs. (zes dagen, dus 30 combinaties) aardappel, rijst, graan (gierst, kasha, bulgur etc.), pasta, bonen (want bonen zijn géén groenten maar zetmeel), bloem (pizza, pannekoek...).
Altijd met verse goente, behalve als artisjokharten of bundelzwammetjes (Super de Boer) of zo er mooi bij uitkomt.



Bundelzwam

Maar goed, altijd anders. Op een enkel ding na, wat ik een maal in de twee maanden eet, omdat het zo verslavend lekker is.
Aardappelblokjes uit de oven met chorizo en rode paprika. Bonen met gepocheerd ei, soepgroenten en soyasaus. Of hamlappen met runderworst en weer soyasaus.



Bulgur, ook wel Burgul. Gebroken tarwe. Kook als rijst. (Bedankt R.! Had het verkeerd-om.)



Kasha. Gebroken boekweit. Kook als rijst.
K. schrijft ook nog "Kasha verwijst eigenlijk alleen naar de brij/pap en kan van allerlei granen gemaakt worden. Als je
kasha in Nederland in de winkel koopt is het vaak geroosterde boekweit." Dank again, K.

Maar goed. Vanavond een van die klassiekers.
Heel mooie tomatensaus, spaghetti, geraspte (niet: gemalen!) kaas, oven.

Kook spaghetti, giet af, spoel koud, roer er wat olijfolie door.
In iets olijfolie niet al te fijn gesneden ui aanbakken, met wat wortel en wat prei en eventueel selderijknol.
Er even later flink knoflook aan toevoegen en wat lombok of gehakte cayenne-pepertjes.
Half om half goed rijpe en in vieren gesneden Tasty Tom erbij (even bakken) en tomates concassés (pakje in de super) of geprakte inhoud van een blik tomaten. Bedenk dat tomaat uit blik en/of tomatenpuree lekkerder en gezonder is dan verse tomaat want die is hier niet aan de plant gerijpt. Tasty Tom gaat nog.
Prakken.
Rode wijn en bouillon erbij.
Op laag vuur kruiden: laurier, bonenkruid (liefst van de overblijvende soort), iets koriander, zoet paprika-poeder, ietsje nootmuskaat, ietsje kruidnagel, wat peterselie en/of selderij-blad.
Zacht laten doorpruttelen, prakken, en proeven op zout, peper en suiker.
(Met een stevige witte wijn smaakt het trouwens ook prima. Of met die iets zoete Chinese witte wijn.)
Droge zwarte olijven erdoor, ovenschaal invetten, spaghetti en saus erin, geraspte kaas erover, in de oven.



Bonenkruid, Satureia hortense



Bergbonenkruid, Satureia montana.
Duits "Pfefferkraut", Catalaans Pebrella (pebre = peper).
Te bestellen hier. Staat niet op de site maar ze hebben het wel want ze adverteren ermee op Marktplaats.
Bergbonenkruid is dus peperiger, wat voornamelijk komt door de structuur van de plant. Je oogst KORTE stengeltjes, met daarin blad, bloem én zaadpeultjes.
Gebruik bij stoofvlees en tomatensaus.

Die tomatensaus hoort natuurlijk gemaakt te worden van aan de plant gerijpte Roma-tomaten oftewel pruim-tomaten. Pomodori. "Eiertomaten" zeggen de Duitsers.



Pomodori ("gouden appels")