donderdag 26 oktober 2017

Weer wat herfst recepten



Vandaag foto's van scheermessen met Chouriço
Portugese chorizo, en wat totaal anders



Hazenrug met paddenstoelen

Jachtseizoen: 15 oktober!



Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) hoe makkelijk het is
Maar je hebt hem dan wel schoon aangeleverd gekregen

Schroei de hazenrug dicht in hete boter.

Bak de rug in half ganzevet half olijfolie tot gaar.

Giet er wat citroensap over, haal uit de pan en houd warm.

Bak in dezelfde pan sjalot, knof en paddestoelen (cèpes en zo).
Ontvet, en flambeer met Armagnac.

Maak de aanbaksels los met rode wijn (Graves!) en maak er op laag vuur een saus van met room.

Serveer bij die hazenrug dan dus.




Kweeperengelei


Weeg de kweepeer.

Hak de kweepeer in stukken, bedek met net genoeg water en kook zachtjes een half uur.

Druk door een zeef.

Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe (een andere methode: 450 gram suiker op 600 ml puree).

Breng langzaam en roerend aan de kook zodat de suiker oplost.

Laat een dik half uur doorsudderen en roer regelmatig goed om.
Zorg dat er niet ergens in een hoekje wat aanbrandt; het moet echt goed dik worden.

Doe in potten en weck.




Olla podrida

Spaanse erwtensoep


Olla podrida betekend verrotte pot
Zou aan de basis van hutspot hebben gelegen als je de culikwakers gelooft


Week bonen (erwten hebben ze in Spanje niet), liefst in bouillon.

Kook ze gaar met z/p, wat olijfolie, wat tomaat, redelijk wat witte prei, wat groene paprika, redelijk wat wortel, wat ui, knof en laurier. Gebruik hiervoor niet al het weekwater.

Kook tegelijkertijd in water zonder zout gespleten varkenspoot en/of grof geknipt varkensoor, en verder een stuk rookspek, een stuk droge bloedworst (Duitse bijvoorbeeld), pekelvlees en chorizo.

Als de bonen droog dreigen te koken dan wat van het kookwater van het vlees toevoegen.

Laat het vlees uitlekken, snij in stukken en doe bij de bonen.

Laat voorzichtig aan de kook komen en voeg dan gebakken ui toe en paprikapoeder.



De lul van een scheermes
Daar kan Kleynejan niet aan tippen!


Goulash uit Wenen


Bak blokjes rundvlees met reuzel mooi bruin.

Voeg toe ui, knof, komijn, p/z en laat wat sudderen.

Stoof gaar met bouillon, wat appelazijn, tomatenpuree en flink paprikapoeder, pikant of niet.

Serveer met rijst.



Pörkölt

Hongarije


Dit is wat wij en Wenen goulash noemen.
Wat Hongaren goulash noemen is soepig op een enkele uitzondering na.


Maak als Weense goulash maar met varkensstoofvlees, extra ui, minder paprikapoeder en geen tomatenpuree.

Serveer met aardappelen.




Quiche Lorraine

Eindelijk!



Maak pie-deeg, korstdeeg.

Bak niet te dikke plakken bacon krokant.

Wrijf een ovenschotel in met een doorgesneden knof teentje.
Ga er met de boterspuit over.

Bekleed de ingevette vorm met het deeg en bestrooi de bodem met heel fijngehakte sjalot.

Maak een mengsel van eieren, room, iets water, wat Worcestershire, z/p, voldoende om de vorm driekwart te kunnen vullen.

Roer er flink geraspte Emmentaler door en de in kleine blokjes gesneden bacon.

Giet het mengsel in de vorm, bestrooi met fijngehakte sjalot en bak tot goudbruin, 30 tot 40 minuten, in een oven op 160 graden.

Laat even koelen voordat je de quiche snijdt.



Als ik scheermessen kook ipv bak of BBQ, dan gebruik ik enkel het mooiste deel
Alle gekook zeer kort!!



O ja!

Getormenteerde shit!

Zie hier



O ja!

Nep shit!

Zie hier