maandag 16 oktober 2017

De Grote Kleynekwaak



Vandaag foto's van "Twee maal gekookt vlees"
Szechuan

Hierboven: speklappen koken



Zie voor de eerste aflevering van deze Eeuwigdurende Litanie van Lulpraat en Ander Culinair Gekwaak in het magnum opus van Otto Kleynejan hier (alle links hier in een nieuw venster)

Elke aflevering heeft aan het eind een link naar de volgende

Elke aflevering bespreekt 100 pagina's uit het Grootste Culinaire Kletsboek van Nederland, met per aflevering een stuk of 40 of meer culinaire bêtises

Maar goed, iets zoals een pil van 1000 pagina's barstensvol culinair gekwaak, dat kan echt alleen in Nederland...

Vandaag pagina 600 tot en met 699 [maar ja, bij pagina 650 kreeg ik een jeukende hoofdhuid, een beslagen tong en vlekken in het aangezicht...]




"Matcha is gemalen groene thee"
Gelul
De thee voor Matcha is heel wat anders dan groene thee; het is thee gekweekt onder een beschutting


"Couverture is pure of melkchocolade"
Gelul
Een soort puur met extra cacaoboter


"In de groothandel kun je zakjes couverture kopen"
Schaf een bril aan eikel en ga kijken bij AH


Dat bij het smelten van chocolade het kan schiften
Lazer op geschifte zak


"Hoe kleiner de stukjes chocolade, hoe minder problemen"
Nooit gehoord van een laagje room of melk in de pan...


Dat als je likeur bij gesmolten chocolade doet, dan gaat het klonteren schrijft ie
Een uur of vijf geleden hen ik Crème de menthe bij gesmolten chocolade gedaan
Niks klonteren...


Bloed in sauzen (Grand veneur en zo, voeg ik maar even toe) kan je vervangen door cacao
Ja, als je geen smaak hebt met je dubbele kunstgebit wel ja


Dat Fosco naar vanille rook
Vanilline, ja, en als je goed kan ruiken dan ruik je dat
Maar ja, met zo'n paarse drankkop...


Dat Spaanse chocoladedrank met zetmeel gedikt is
De tenten waar hij komt misschien




"vetten die aan de buitenkant kristalliseren" (op chocolade)
Vetten die kristalliseren, Jezus Maria en Jozef...
Kwaak! Kwaak! Kwaak!


Dat Pinard staat voor erg slechte wijn
Pinard is een term uit de tijd van de 1e Wereldoorlog, ja


Let goed op de volgende uitspraak van onze grote wijnkenner Otto Kleynezak
"ook van blauwe druiven kan je witte wijn maken, hoewel dit niet veel gebeurt"
Wat zie je nou meer, "Witte wijn" of "Blanc de blancs"?
"Champagne is een uitzondering"
Wat een lulpraat
Je hebt Blanc de blancs champagne, en je hebt Blanc de noirs champagne, respectievelijk dus van witten en van blauwe druiven


Dat je in Franktijk en in Hongarije Pourriture noble hebt
Niet in Duitsland dan, Kleynekwaak?


"Shaoxing"
Shaohsing ja


Cider uit "Noord-Spanje"
Cider uit de omgeving van Andorra, hahahahaha!


(Geen woord over tranen, dus laat ik dat maar even doen. Als wijn niet traant dan kan die wijn prima zijn of niet. Wijn die traant is zowat altijd prima.)




"Rode wijn 16-18 graden: 45 minuten voor het schenken de koelkast in"
Waar is die gek ontsnapt?


"In witte wijn wordt niet gemarineerd"
Lazer op culinaire apelul!
Krabstuk, om te beginnen bijvoorbeeld


"Vegetarisch / De gebruikelijke wijnassociatie bij groente is..."
Vegetarisch = groente, kan het stompzinniger
Even stompzinnig als dat "Dagje geen vlees" spul van Maggi


Bij zoete zaken moet je volgens Kleynekwak wijn drinken die nóg zoeter is
Hoe is die uit de separeer gekomen...


"Bij mijn lessen van de Academie Culinair Schrijven"
De aap wil ons tegen forse vergoeding wat leren wat ie zelf niet kan...


Een verhaal over schuim op bier waaruit je enkel kan afleiden dat schuim op bier nergens naar ruikt...


"alcohol van 96%"
Die moet de Nobelprijs chemie krijgen


"Bij ons huis in Bourgondië is het niet anders als in de rest van Frankrijk"
Academie Culinair Schrijven, woehahahahahahahaha!!!!!!!



Al deze fouten en lulpraat in enkel 50 bladzijden...
Het wordt me even teveel...
Ik ga me even bezatten...
Overmorgen verder...





Zie de volgende aflevering hier