Vandaag foto's van mijn kersenbrood experimenten
Eergisteren begon ik met de bladzijden 600 tot 700 te bespreken van Kleynejans laatste stuiptrekkingen De Kleyne Groot, maar ja, na 50 pagina's dacht ik Laat ik maar ophouden want anders krijg ik hem een week niet meer omhoog...
Zie de eerste aflevering van deze litanie van culinair gelul en gekwaak hier (alle links hier in een nieuw venster)
Elke aflevering heeft aan het einde een link naar de volgende, maar ja, hoeveel kan een weldenkend mens hebben...
Een stuk of 40 culinaire domheden per 100 pagina's...
Maar goed, daar gaan we weer
Zit u goed?
Eau de vie komt uit Frankrijk
Nooit van Obstwasser of Kirsch gehoord...
Chartreuse is "mierzoet"
Kijk, je hebt een dubbel kunstgebit of je hebt een gezonde bek
à la Normande
à la normande, ja
En dat culinaire veenlijk maar protsen met "mijn landgoed in de Bourgogne"
Dat ze de hersenen van levende apen eten, is "een broodje aapverhaal"
Kwaak! Kwaak!
"het loopwerk van dieren serveren we in Nederland eigenlijk nooit"
Nimmer een varkenspoot in de erwtensoep gezien, de culinaire Neanderthaler
Hij kan "het ware smaakgeluk" niet vinden in eendenpootjes
Kunstgebit uitdoen, kletser
Kangoeroe vind je "bij gespecialiseerde wildhandels"
Brilletje kopen en door AH gaan lopen, culinaire hottentot
Dat dolfijn nauwelijks wordt gegeten
Werd gegeten natuurlijk, maar het werd dus heel veel gegeten
"hornos asados" zouden ovenrestaurants moeten zijn, maar dat betekent "ovens uit de oven" culinaire apelul
Hornos asadores heet dat
In Frankrijk "verdwenen lijsters vroeger in de pot"
Ik sta ze rond Kerst zowat dagelijks klaar te maken, als de jagers ze naar de bakkerij komen brengen...
"Eendentongetjes"
God God wat een culinaire slingeraap
Nooit een eendentong [van pekingeend] gezien maar wel kwaak kwaak erover
Die zijn een centimeter of 20 lang ja! Even lang als de nek ja!
Krokodil, "ik hoor er niet veel meer over"
Gehoorapparaat harder zetten
"smaakt vrij neutraal"
Ik zeg toch: kunstgebitten uitdoen!
Schildpad werd "in de zuidelijke VS gegeten"
Over de hele wereld ja!
Slangen worden gegeten om medicinale redenen"
Lazer op
"In Griekenland frituren ze kikkerbillen"
In Frankrijk niet dan, of in Spanje, of in Portugal, of in Italië?
Hij schrijft over recepten van Lonny Gerungan
Nou, dat is minstens zo'n demente ouwehoer als Kleynejan zelf
Hij prijst de Oxford Companion to Food
Even groot gelul en overschrijverij als de Dikke en de boeken van Kleynefluyt zelf
Die Janneke Vreugdeloos en die Yvet Retteketet, die vinden ook dat boek beter dan de Larousse Gastronomique, en als je dat leest dan weet je meteen dat het culinaire broodschrijvers zijn die niets beter kunnen (nou ja, Vreugdeloos kan wel iets beter, maar dat bedekken we met de mantel der liefde, no pun intended)
Dat een bepaald slakje meestal levend wordt verkocht op de markten in Zuid-Europa
Alle soorten slakken worden altijd levend verkocht "op de markten in Zuid-Europa"
Slakken moeten vasten om "de resten van giftige planten eruit te krijgen"
Gelul; om te ontslijmen
Slakken worden heel vaak zonder te vasten gegeten, bv. wegwerkers die een berm in de hens steken en dan de gebakken slakken eten; slijm is dan weggebrand
En ze worden gekookt "met veel zout en azijn"
Gelul, want dan gaan ze dood en komen ze het huisje niet uit tijdens het opwarmen
"Met moeite kan je in Nederland krekels kopen"
Brilletje opzetten en door Jumbo gaan lopen
De smaak van Fugu is niet bijzonder
Alsof die culinaire regenworm ooit Fugu gegeten heeft...
Het eten van aarde is iets religieus of medicinaals
Nooit van honger gehoord?
"Je zou net zo goed de parapluutjes op kinderijsjes een e-nummer kunnen geven"
Eet je die op dan?
Het bekende geouwehoer over stoven op een petroleumstelletje
Met twee warmhoudplaatjes houd ik mijn stoofpan perfect op 55°.
Hij geeft op over "Koken met Kennis"
Een grotere Margriet Libelle kooksite bestaat niet
"Lucht is een rottige overbrenger van warmte"
Wel eens van een heteluchtoven gehoord, culinaire zoeloe?
(Paar bladzijden verder is "lucht het medium dat hitte overbrengt")
"omdat de alcohol het kookpunt verlaagt tot 80°", dat is nou echt helemaal nergens op slaand gelul
Een pan op richting 100°, wijn erbij, wijn warmt op, bij richting 85° is alle alcohol verdampt
Teveel vlees in de pan geeft "nattigheid"
Condens heet dat
"Dichtschroeien bestaat niet. Aanbraden wel."
Wat een wichtigmacherei
Neuken bestaat niet, wippen wel
Wij kunnen gezien onze pitten niet echt wokken
Nee, we gebruiken, als we verstand hebben tenminste, dan ook geen wok maar een wadjan
(We zitten al op 30 enormiteiten op 30 pagina's...)
Veel gelul over de grootte van pannen, maar geen woord over wanneer dat cruciaal is (omelet...)
Enorm gelul over koken en water
Waar het om gaat is veel kleine stukjes in veel water langzaam warm laten worden (bouillon maken) vs. een groot compact stuk in weinig kokend water gooien (koken)
"Nieren worden geblancheerd"
Kwaak! Kwaak!
"Braadworst moet je wellen in water dat niet te heet mag zijn"
In koud water ja
"Œuf en meurette is zoemend zout"
Als je niet kan koken wel ja
En dan gelul over hoe je het maakt
De eieren pocheren in wijn, of ze pocheren en opwarmen in de saus
Pocheren in de saus ja!
(En dat woont dan in de Bourgogne, waar het vandaan komt...)
Dat je stoomt om vetloos te kunnen werken
Je stoomt als dat lekker is ja
Bœuf bourguignon uit de snelkoker
Ik doe heel wat dingen met dat vlees als het staat te stoven, en dat kan niet met een snelkoker
Maar ja, ik kan wél koken
Dat de meeste ovens geen gril bovenin hebben...
"een vacumeermachientje kost een paar tientjes"
Die weet écht niks...
"Het vet in de grillpan [grilpan ja] is doorgaans te zeer verbrand
Ja Kleynepik, je ken koke of je ken nie koke...
Hoornen (hoorns ja) van overvloed
"Was verse in handwarm water"
Paddenstoelen wassen...
Daar heb je die allergrootste culinaire onnozelheid weer
Zoveel gram van dit, en daarna in dezelfde regel zoveel eetlepels van dat
Heeft ie het over larderen, denkt ie, maar hij heeft het over piqueren
"Het smaakverschil tussen wel of niet flamberen is mijns inziens nul"
Kunstgebit!!!
"Alcohol toevoegen is een puik idee, maar het laten branden is meer een artistieke overweging"
Minder alcohol is minder zoet, ja
Zie de volgende aflevering hier
Prachtig die bijna zwarte kleur bovenin
We hadden het over Moussaka
Keken naar wat recepten
AH: met aardappelen!
God samme krake, moussaka met aardappelen...
Maakte net Afélia
Natuurlijk niet die vleesblokjes mengen met gemalen korianderzaad "en p/z" maar korianderzaad vijzelen met witte peperbolletjes (Muntok!) en grof zeezout!
Onnoemelijk lekker was het
Ach ach ach wat kan ik toch enorm goed koken...
Dat die Kleynequéquette zich nog niet opgehangen heeft...