maandag 23 oktober 2017

De Volkskwaker



Vandaag "Tartiflette" met Livarot
Strijd om de beste combinatie met Langres
Langres: de smaak; Livarot: de geur

Hier stap 1: uien lang en langzaam stoven



18 enormiteiten in De Volkskeuken sedert 30 augustus


In 40 afleveringen dus. En pas op: dit is dus zonder het slappe geouwehoer over "mijn kippen", de snoeverij over "mijn Franse landhuis", de Wichtigmacherei over "congressen in de VS" en de eeuwige overpennerij, eeuwig met fouten ook nog


Huivers kookt eendenmosselen

"het schaaltje dampende eendenmosselen"
Die eet je altijd koud ja!
De dampende culinaire drol...


Kleynejan eet viande de brési

"dat we ook kennen als Italiaanse 'bresaola'"
Brési is gerookt ja, Bresaola niet
Onze dikke pillen over culinaire ingrediënten schrijvende ontsnapte mandril


Oudmuis eet "knoerharde, smakeloze druiven uit de supermarkt"

Je kan van AH zeggen wat je wil, maar ze hebben uitstekende druiven
Ja, je moet natuurlijk niet de goedkoopste soort nemen...




Klootweg maakt gepocheerde gehaktballetjes

Pocheren is bij deze culinaire overpenner "opzetten met koude melk"


Huivers eet Côte de boeuf (bœuf, ja)

"in Antwerpen heet dat zesrib"
Kwaak! Kwaak!
En hij eet er hollandaise saus bij, de culinaire braakbal...


Slipper eet cake met sherry

"Eigenlijk is het een variant op de jarenzeventig spacecake"
Kwaak! Kwaak!


Kleynejan eet Risoto al salto

"een goudgele rijstkoek die misschien wel in geklaarde boter was gefrituurd"
Frituren in geklaarde boter, de mongoloïde zwakzinnige...




Klootweg eet Katsu

"met varkensfilet"
Met kip hoort dat, ja!


Huivers koopt Spaanse "chorizobloedworst bij de Portugese worstenboer"

Dat is Chorizo de Ávila, of Cazabaza, en dat vind je echt niet bij de Portugese worstenboer
En weer het eeuwige gelul "Pimentón (gerookt paprikapoeder)"


Slipper heeft de klok horen luiden

"De lactose-intolerantie waar Chinezen doorgaans vatbaar voor zijn"
A Voor een intolarantie ben je niet "vatbaar", dat hép je
B Net als die Kleyneaap in dat dikke shitboek weet ze niet dat het niet aangeboren is, maar ontwikkeld, door jarenlang geen zuivel te eten (vanaf einde moedermelk)


Huivers zijn vrouw had d'r kakement kapot

Kon alleen nog maar vla eten
Maar toch gingen ze "poepchic eten" en kon ze de inktvis niet wegkrijgen
Ik zou zegen Hou vooral je bek over dit soort stompzinnigheden


Klootweg komt nog eens ergens

"Als kok bij mensen thuis kom ik in grote marmeren keukens"
Bij mensen komt ie, dat valt nog mee
En ja, het meeste volk met "grote marmeren keukens" en zevenpits fornuizen kan nog geen ei koken, dat is bekend
Dus die hebben niet in de gaten dat ze een culinair impotente culinicht binnen halen




Ping-pang Poef weet niet

dat het geen soe-oen heet maar laksa
De culinaire oen...


Kleynejan kijkt graag naar Mingfang Wang

Ik geloof het direct!
Dat gekut!


Klootweg heeft een brilletje nodig

"het witte vruchtvlees van de tomaten"


Huivers steekt de BBQ aan

"Even hard schudden en de dressing is klaar. Was de sla. Ontsteek de BBQ."
Dus die doet het op gas of elektra, de culinaire kunstgebitter


Ping-pang Poef eet Tofu gan

"droge tofu"
Dat heet Do gan ja, en gewone tofu is Do fu
Wat een nepchinees...


Klootweg kan niet lezen

Onze nationale culinaire overpenner komt met een recept van "Mijn favoriete auteur over de Franse keuken, Elizabeth David"
Recept (uit French Provincial Cooking) klopt niet!
En natuurlijk nooit gehoord van Lister, van Fisher, van Pellaprat, van dat Maigret boekje...
(Niks mis met David, hoor, maar ze komen altijd met dezelfde naam)