zondag 25 juni 2017

Salades (2)




Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Ik heb met deze serie enorm veel fervente meelezers!

Retteketet, Jonas en de Walvis (aka Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynejan, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Westerkwaken, Tracheotomie, Meneer Watkletstons, Verspillen en Van Urmen!

Nou jullie weer!



Mechouia
Noord-Afrikaanse salade



Bak in een niet te hete oven halve stevige tomaten, halve uien, paprika`s, stukken courget en aubergine, Spaanse pepers en ongepelde knoftenen.

Blaker alle groenten in de gasvlam, koel en pel.
Snijd de groente vrij fijn.

Meng de groente met stukjes gepekelde citroen, knoflookpulp, kappertjes en zout.
Koel opnieuw.

Serveer met gekookt ei en sla.




Citrus-salade


Snij het geel van een citroenschil tot julienne, doe in een sauspan, bedekt nét met water, voeg wat zout toe en kook zowat droog.

Maak wat sterke Earl Grey thee en voeg daar flink citroensap aan toe.
Voeg dat bij de julienne, met flink suiker.
Kook tot dunne stroop.
Koel iets.

Maak een salade van citrus-vruchten en schenk er de stroop over.

Koel.




Kopvlees-salade


Ter compensatie



Brand de haren van een halve kalfskop (zonder tong, hersenen, oog of oor).
Schrob schoon en was met water waarin azijn.
Leg op een schotel en strooi flink zout waardoorheen wat coloroso (0,6%) over de kop (de vleeskant); laat drie uur op een koele plek staan.

Spoel af, doe in een pan met flink water en breng aan de kook.
Laat drie minuten koken en doe de kop dan in een pan met koud water.

Klop twee lepels bloem door twee liter water, breng aan de kook en voeg dan toe kruidnagel, peterselie, laurier, tijm, z/p.
Laat enkele minuten doorkoken.

Snijd het vlees van de kop en snijd het in grove stukken.
Wrijf die in met citroen en doe ze in de pan met het kokende water.
Laat met een deksel op de pan op half hoog vuur koken tot het vlees gaar is.

Giet af en leg de stukken vlees in een vergiet.
Zet een gewicht op het vlees (een pan met water bijvoorbeeld) en laat 12 uur op een koele plek staan, boven een pan.

Stort, snijd in grove stukken (want het vlees is door de gestolde gelatine een enkel stuk geworden) en snijd die stukken in dunne plakjes.

Serveer bij sla, met een vinaigrette van drie delen olijfolie op één witte wijnazijn, en met gesnipperde ui erdoor, p/z en peterselie.




Salade van bakbanaan


Kook de bakbanaan (neem groene!) ongeschild.

Laat afkoelen in een vergiet en schil.

Maak een dressing van Japanse rijstazijn (geen sushizijn!) en half rode chiliolie / half pindaolie, met ietsje sesamolie, en met geperste knoflook, korianderblad, gesnipperde ui, en wat p/z.

Snijd de banaan in plakjes en giet er de dressing over.

Laat goed koelen, af en toe omroerend.




Zie de volgende aflevering hier



Ik keek Formule 1 vandaag (wow!) bij Ziggo Sport, en daar hebben ze het "Formule 1 Café" (wat van vrijdag t/m maandag 38 keer wordt herhaald)

Daar moet je echt eens naar kijken

Dat is het onofficiële kampioenschap "Wie heeft het meest mongoloïde colbert"!