vrijdag 23 juni 2017

Gekookt




Bread and butter pudding

Ik kwam erop het te maken toen ik Eating for England las, van de fantastische culi-schrijver Nigel Slater (waarbij vergeleken alle culi-schrijvers van Volkskrant en NRC mismaakte gnomen zijn)(nou ja, dat zijn de sowieso al maar u begrijpt waar ik heen wil)


Laat 10 sneden casinobrood een dag oud worden
Draai regelmatig

75 gram rozijnen weken in hete Earl Grey

250 cc melk, 300 room, gesplitst en uitgeschraapt half vanillestokje (+ het halve stokje), warm, niet aan de kook

Ovenschotel (± 25 x 20) invetten

Brood tweezijdig beboteren (gezouten boter), ontkorsten en tot driehoekjes snijden

De helft dakpansgewijs op de bodem van de schaal

De rozijnen afgieten, en mengen met de ras van een citroen

De helft van de rozijnen erover
(De rest gaat later bovenop, en dat ziet er aardig uit, maar smaakt niet; werk alles erin, of doe die tweede helft er pas na het bakken op)

Rest brood

Drie eieren met een eigeel en drie eetlepels gele basterdsuiker kloppen met wat zout
Langzaam door de melk-room kloppen

De custard over het brood

Rest rozijnen als je niet goed geluisterd hebt

Een dik half uur op 180°




Jalapeños op pekel

Zoals in se super maar dan zelf gemeekt en veel lekkerder, veel "droger"


In schijven snijden

Pekel maken van 50 gram zout/liter

Schijven moeten goed onder staan

Halve dag, roer af en toe

In potten en pekel erbij gieten tot half vol
Aanvullen tot rand met witte wijnazijn

Dicht, en de eerste dagen regelmatig even keren

Na een maar perfect




Abrikozen op wodka

Dat maakte ik twee jaar geleden, en na een jaar was dat wel zo ongelofelijk lekker...
Zowel de vruchten als de drank
(Soms is het een van de twee maar)


Aangepast recept

De abrikoosjes moeten mooi zoet zijn en mogen best wat overrijp zijn
Drie liter pot: 1,7 kilo, twee liter pot 950 gram

Plat op de pit insnijden (dwars op de bilnaad dus en dat tweezijdig) en in de pot
(Met dwars op de bilnaad bedoel ik niet kruislings, maar over de "zijkanten" zeg maar)(over de bil zelf als het ware)

Op een kilo abrikoos vier kwarten limoen erin stoppen, mooi verspreid

Op een kilo abrikoos 200 gram bruine kandijsuiker erover en 100 gram bruine basterdsuiker

Opvullen met wodka (ongeveer een liter op een kilo), daarmee de suiker naar beneden spoelend

Dagelijks openen de eerste drie weken, en de eerste dagen eerst omkeren, en de suiker op de bodem eraf schudden totdat die helemaal is opgelost

Hieronder een twee liter pot




Fruit op alcohol


Dit is het derde jaar dat ik ermee experimenteer

Wodka voor zoet spul (ik ga die abrikozen ook nog op enkel wodka zetten), brandewijn (echte, geen inmaakzooi) voor fris zuur spul, rum voor daar tussenin

Vorig jaar morellen op brandewijn (mooi zoet) en op rum (mooi fris)

Dit jaar al fris zure abrikozen op brandewijn en idem kersen op idem

Morgen zoete kersen op wodka, deels met limoen en suiker, deels met niks

En, o ja!, vanavond een pot bosbessen op absint!
Schijnt erg lekker te zijn
Er moet suiker bij en ik gebruik Koreaanse maisstroop




IJs van Libanese melkpudding


Eigenlijk is die pudding rijstpudding, maar dan niet met rijst maar met rijstemeel

Zoek op het blog op melkpudding

En daarvan dus ijs gemaakt




Gegeten, verder


Maaslandse ham

Vrij zout maar niet op eens storende manier, in tegendeel

Uit de buurt van Maastricht, maar in België dan





 
Purple noodles

Dat is dus niet gekleurd, maar (deels) gemaakt van paarse tarwe en paarse mais

Best wel lekker