Bread and butter pudding
Ik kwam erop het te maken toen ik Eating for England las, van de fantastische culi-schrijver Nigel Slater (waarbij vergeleken alle culi-schrijvers van Volkskrant en NRC mismaakte gnomen zijn)(nou ja, dat zijn de sowieso al maar u begrijpt waar ik heen wil)
Laat 10 sneden casinobrood een dag oud worden
Draai regelmatig
75 gram rozijnen weken in hete Earl Grey
250 cc melk, 300 room, gesplitst en uitgeschraapt half vanillestokje (+ het halve stokje), warm, niet aan de kook
Ovenschotel (± 25 x 20) invetten
Brood tweezijdig beboteren (gezouten boter), ontkorsten en tot driehoekjes snijden
De helft dakpansgewijs op de bodem van de schaal
De rozijnen afgieten, en mengen met de ras van een citroen
De helft van de rozijnen erover
(De rest gaat later bovenop, en dat ziet er aardig uit, maar smaakt niet; werk alles erin, of doe die tweede helft er pas na het bakken op)
Rest brood
Drie eieren met een eigeel en drie eetlepels gele basterdsuiker kloppen met wat zout
Langzaam door de melk-room kloppen
De custard over het brood
Rest rozijnen als je niet goed geluisterd hebt
Een dik half uur op 180°
Jalapeños op pekel
Zoals in se super maar dan zelf gemeekt en veel lekkerder, veel "droger"
In schijven snijden
Pekel maken van 50 gram zout/liter
Schijven moeten goed onder staan
Halve dag, roer af en toe
In potten en pekel erbij gieten tot half vol
Aanvullen tot rand met witte wijnazijn
Dicht, en de eerste dagen regelmatig even keren
Na een maar perfect
Abrikozen op wodka
Dat maakte ik twee jaar geleden, en na een jaar was dat wel zo ongelofelijk lekker...
Zowel de vruchten als de drank
(Soms is het een van de twee maar)
Aangepast recept
De abrikoosjes moeten mooi zoet zijn en mogen best wat overrijp zijn
Drie liter pot: 1,7 kilo, twee liter pot 950 gram
Plat op de pit insnijden (dwars op de bilnaad dus en dat tweezijdig) en in de pot
(Met dwars op de bilnaad bedoel ik niet kruislings, maar over de "zijkanten" zeg maar)(over de bil zelf als het ware)
Op een kilo abrikoos vier kwarten limoen erin stoppen, mooi verspreid
Op een kilo abrikoos 200 gram bruine kandijsuiker erover en 100 gram bruine basterdsuiker
Opvullen met wodka (ongeveer een liter op een kilo), daarmee de suiker naar beneden spoelend
Dagelijks openen de eerste drie weken, en de eerste dagen eerst omkeren, en de suiker op de bodem eraf schudden totdat die helemaal is opgelost
Hieronder een twee liter pot
Fruit op alcohol
Dit is het derde jaar dat ik ermee experimenteer
Wodka voor zoet spul (ik ga die abrikozen ook nog op enkel wodka zetten), brandewijn (echte, geen inmaakzooi) voor fris zuur spul, rum voor daar tussenin
Vorig jaar morellen op brandewijn (mooi zoet) en op rum (mooi fris)
Dit jaar al fris zure abrikozen op brandewijn en idem kersen op idem
Morgen zoete kersen op wodka, deels met limoen en suiker, deels met niks
En, o ja!, vanavond een pot bosbessen op absint!
Schijnt erg lekker te zijn
Er moet suiker bij en ik gebruik Koreaanse maisstroop
IJs van Libanese melkpudding
Eigenlijk is die pudding rijstpudding, maar dan niet met rijst maar met rijstemeel
Zoek op het blog op melkpudding
En daarvan dus ijs gemaakt
Gegeten, verder
Maaslandse ham
Vrij zout maar niet op eens storende manier, in tegendeel
Uit de buurt van Maastricht, maar in België dan
Purple noodles
Dat is dus niet gekleurd, maar (deels) gemaakt van paarse tarwe en paarse mais
Best wel lekker