Klassieke Spaanse aardappelrecepten
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan die aflevering een link naar de volgende enzovoorts
Gemarineerde aardappelen uit de oven
Maak een marinade
Olijfolie extravergine, dunne knofschijfjes, Provencaalse kruiden of althans dat soort spul, zoet paprikapoeder (of pikant... maar niet gerookt), z/p
Laat een tijdje staan en roer regelmatig om
Schil de aardappelen en snij in partjes
In de marinade
Enkele uren op een koele plek, regelmatig omroerend
Uitlekken maar niet té, en garen in de oven
Er kan af en toe wat marinade overheen worden gesprenkeld
Zet op het laatst de gril even aan
Serveer met vis, gebakken in wat van de marinade
En paprika idem, met ook wat ui erbij
Krombekken met paddo's
Aardappelen met spek en kaas uit de oven
In een ovenschotel een laag vrij dunne schijfjes aardappel (halve centimeter) die door olijfolie gehusseld zijn
De schijfjes liggen niet strak op elkaar; als je N schijfjes nodig hebt voor een enkele geheel bedekkende laag dan gebruik je 1½ N schijfjes in twee lagen
P/z en wat nootmuskaat plus rozemarijn of tijm
Stripjes ontbijtspek
Gelijksoortige laag schijfjes
Oven
Twee derde gaar: plakjes Manchego erop (dikte iets minder dan de aardappelen, en het hoeft niet helemaal bedekt te zijn) en terug in de oven
Dit wordt gegeten bij twee heel verschillende zaken
Bief met ui, en bij Zarzuela met schaal- en schelpdieren
Omelet ganzenei
Aardappelen met kruiden uit de oven
Doe in een warme ovenschotel een scheut gesmolten reuzel (warme schotel, omdat anders de reuzel stolt; gebruik eventueel boter)
Leg er partjes aardappel in (vrij dun gesneden)
Strooi er grof gehakte verse kruiden over: dille, rozemarijn, oregano, tijm
P/z en wat geraspte citroenschil
Hussel om
Gaar in een vrij hete oven
Hussel een keer om
Wordt gegeten bij vlees, vis en groente van de bakplaat
Heavy!
Bijna een acquired taste
Aardappelen uit de oven met rozemarijn en knof
De aardappelen worden niet geschild
Doe in een kom extravergine olijfolie, met daarin verse en ook wat verpulverde gemalen rozemarijn, en geplette knof
Laat enkele uren op een koele plek staan er roer regelmatig om
Snij de aardappelen in partjes, maar dit keer niet te dun
Doe wat van de kruidenolie in een ovenschaal, vet er de bodem mee in
Schik de partjes erin (enkel naast elkaar) en kwast er het oliemengsel over, zonder de knof
P/z
Bruin ze
Keer ze en bruin ook de andere kant
Bij kip, lamsbout of heek uit de oven
Verse zilveruitjes stoven in Muscadet
Voor bij forel
Er schoot me in ene een stukje Kousbroek te binnen
Uit Negri Pan Erkoms
(Het Land van Herkomst, hahaha!)
Ja want in Iran of Irak of zo'n kamelenfokkersland daar, daar had ene Ateret iets te vertellen, ik weet niet meer wat
O nee wacht! Het was iemand die iets met Oost Jeruzalem te maken had
Maar goed, daar gaat het niet om
"Ateret hotperdom! Klossak!"
Achteruit Godverdomme! Klootzak!